A 4 leghasznosabb dolog, ha sárga fogakat akarsz
Biztosan tudod, hogy a kávé színezi a fogakat. De miért? És mi az, amit jobb, ha inkább nem vetsz be a fogak fehérségéért?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A ragyogó, szikrázó mosoly adomány - kevés az olyan szerencsés, akinek természetesen hófehérek a fogai. A nagy többségre inkább a sárgás árnyalatok a jellemzőek. Persze nem mindegy, hogy ez a szín a fog sajátja vagy esetleg szívós aknamunka következménye.

Az alábbiakban megismerheted a leghatékonyabb fogsötétítőket, illetve azt is, hogyan semlegesítheted a hatásukat. Lehet, hogy néhány már ismerős, de előfordulhat, hogy olyasmi okozza a fog elszíneződését, aminek épp az ellenkező hatást kellene kiváltania.

Színezők

A fogakat leginkább a sötét folyadékok színezik meg, a kávé, a fekete tea, a vörösbor és a festékként karamellt tartalmazó élelmiszerek, mint amilyen például a kóla.

Ezek az italok fogyasztás közben az egész szájüreget bejárják, és azért is különösen károsak a fogak fehérségére nézve, mert mindegyikben található valamilyen sav, ami megbontja a fogzománc felszínét, így a színanyagok is könnyebben megkötnek a fog felületén.

A sav azonban nemcsak ezért veszélyes. Ha közvetlenül fogmosás előtt fogyasztasz a fentiekből, vagy akár almát eszel, a fogmosással a fogzománc sérülhet. Ha pedig ez rendszeresen megtörténik, akkor a zománc elvékonyodik, és egyre inkább felszínre kerül a dentin, ami viszont sárgás.

A cigaretta szintén felelőssé tehető a sárgás, szürkés fogakért. A nikotin ugyanúgy lerakódhat a fogakon, mint az ujjak végén.

Fogkő

A fogkő a fogakon található lepedék meszesedésével jön létre. Nem biztos, hogy látványos, lehet, hogy csak annyit érzékelsz, hogy a fogaid elszürkültek. Bár leginkább a metszőfogak belső felén és az őrlőfogakon alakul ki, nem ritka az sem, hogy látható helyen jelenik meg. A fogkő ráadásul a fogszuvasodás előszobája is, így nem csak esztétikai szempontokat kell figyelembe venni.
A fogkövet fogorvos tudja eltávolítani, te hiába súrolod. A legelterjedtebb módszer az ultrahangos fogkő-eltávolítás, amit általában polírozás követ.

Optikai trükk

A rúzs a női csábítás egyik legnagyobb fegyvere. Szexivé és csókolni valóvá teszi az ajkakat. Azonban nem mindegy, hogy milyen színű a rúzs. Nem elég figyelembe venni a bőr és a haj árnyalatát, hanem bizony a fogakra is figyelni kell. Ha ugyanis valakinek az átlagnál sárgásabbak a fogai, az élénk, sötét rúzsok - különösen a rózsaszínes és piros árnyalatúak - kiemelik a sárgaságot, sőt, el is mélyíthetik.

Ha tehát a fogaid nem világosak, akkor kerüld a sötét rúzsokat, inkább szájfényt használj. Természetesen nem kell elrejteni őket, a mosoly a legszebb ékszer. A nem éppen hófehér fogakon semmi szégyellnivaló nincs, egyszerűen csak nem kell túlzottan kiemelni őket.

Fogfehérítők

Hasonló problémát okozhatnak a fehérítő fogkrémek és a házi fogfehérítő programok. Az utóbbiak használata profiknak való, tehát te is inkább fogorvosoddal konzultálj, és ő végezze a beavatkozást. Jó, ha tudod, hogy bármilyen hasonló módszer csak a fogak eredeti színét állítja vissza. Ha sokkal fehérebb fogakat szeretnél, akkor azt speciális porcelánhéjjal oldják meg.

A fehérítő fogkrémek állandó használata is károsítja a fogfelszínt, ami nemcsak a fehérséget veszélyezteti hosszútávon, de a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát is növeli. Hetente maximum háromszor használd az ilyen fogkrémet, egyébként válassz mezei változatot.

Ezt is szeretjük