A híres gyémánt története, amit Lady Gaga előtt utoljára Audrey Hepburn viselt
A szikrázó drágakő rendkívül értékes, mind ez idáig három hölgy viselhette nyilvánosan.

audreyxgaga
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ leghíresebb gyémántjai nagy múltra tekintenek vissza. Az utóbbi évtizedekben az élénk színekben pompázó, ritka példányok örvendenek kiemelt figyelemnek. Értékük óriási, és csak a kiválasztottak viselhetik a belőlük készült ékszereket.

Nincs ez másképp a világhírű ékszercég, a Tiffany tulajdonában lévő ikonikus drágakővel sem, ami a 2019-es Oscar-gálán Lady Gaga nyakában tündökölt. A színész-énekesnő volt a harmadik, aki nyilvános szereplésen a nyakában hordhatta a lenyűgöző ékszert. A sztár egész öltözéke a kő korábbi viselőjének, Audrey Hepburnnek a megjelenését tükrözte, kinek neve örökre összeforrt a Tiffanyval.

Mesteri csiszolás

A Tiffany-gyémántként is emlegetett példány az egyik legnagyobb sárga gyémánt, amit valaha felfedeztek. 1877-ben találták a dél-afrikai Kimberley-bányában, ahol ekkortájt indult meg az értékes ásványok utáni hajsza. A sárga kő eredetileg 287,42 karátos volt. A gyémántok súlyát karátban szokás megadni, egy karát 0,2 gramm. A ritkaságot Charles Tiffany New York-i ékszerész vásárolta meg. Drágakőszakértője, a céghez akkoriban csatlakozó, mindössze 23 éves George Frederick Kunz egy évig vizsgálta az értékes képződményt, mielőtt hozzálátott volna a megmunkálásához. Párizsban négyszögletes briliáns-formára csiszolta a követ, ám jóval több lapot alakított ki rajta, mint amennyit szokás, ettől lett igazán ragyogó.

A Tiffany-gyémánthoz 2012-ben új nyakláncot készítettek.
A Tiffany-gyémánthoz 2012-ben új nyakláncot készítettek.

A munka eredményeként a Tiffany-gyémánt jelenlegi mérete 128,54 karát. Az élénk árnyalat, a mesteri csiszolás és a kivételes méret mind értéknövelő tényezők. A briliáns szépségének hamar híre ment, az 1893-as chicagói világkiállításon is bemutatták. 

Három hölgy nyakában díszelgett

Az élénksárga drágakő megtalálása óta a Tiffany ékszercég tulajdonát képezi, olykor múzeumok kiállításain szerepel, 2007-ben például a washingtoni Természettudományi Múzeumnak adták kölcsön. Az intézmény kurátora kiemelte, hogy ez a legnagyobb gyémánt, amit valaha bemutattak az Egyesült Államokban. Összehasonlításképp: a híres Remény gyémánt mindössze 45,5 karátos. A drágakövet nem csak múzeumi keretek között láthatta a nagyközönség, három híresség is viselte jeles alkalmakkor.

Mary Crocker Alexander Whitehouse a Tiffany-bálon, nyakában az ékszerrel.
Mary Crocker Alexander Whitehouse a Tiffany-bálon, nyakában az ékszerrel.

Mary Crocker Alexander, az amerikai diplomata, Edwin Sheldon Whitehouse felesége 1957-ben, egy Tiffany-bálon akaszthatta a nyakába. Erre az eseményre gyémántnyakláncba illesztették a követ. A legendásan stílusos Audrey Hepburn színésznőt 1961-ben az Álom luxuskivitelben című filmhez készített kampányfotókon örökítették meg a nyakékkel. A mozi fontos helyszíne a világhírű ékszerüzlet, amiért a Hepburn által alakított főszereplő, Holly valósággal rajong. 

Lady Gaga a 91. Oscar-gálán.
Lady Gaga a 91. Oscar-gálán.

2012-ben a gyémánt köré új nyakláncot kreált a 175. évfordulóját ünneplő Tiffany. A kő nagyságrendileg 30 millió dollárt érhet, ám a cég számára az eszmei értéke felbecsülhetetlen, hiszen szorosan összefonódott a történetükkel is. Éppen ezért bír különleges jelentőséggel, hogy 2019-ben Lady Gaga nyakában volt látható az Oscar-gálán.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Csillag születik című zenés filmet 8 kategóriában is jelölték, a legjobb eredeti betétdalnak járó Oscart a színésznőként is bizonyító énekes-dalszerző vehette át. A sztár frizurája, valamint a hosszú, fekete bőrkesztyűvel kombinált, Alexander McQueen által tervezett fekete ruhaköltemény a gyémánt nélkül is Audrey Hepburn fotóinak hangulatát idézte fel. A Lady Gagát öltöztető stylistok elragadtatva nyilatkoztak a páratlan ékszerről, ami véleményük szerint nagyszerűen illett a művészhez. Vajon kin bukkan fel legközelebb?

Lady Gaga estélyijén ámult mindenki az Oscaron - Képeken a legszebb ruhák

Habár Lady Gaga korábban a megbotránkoztató szettjeiről volt híres, az elmúlt néhány évben igazi stíluskirálynő lett belőle, akinek nincs helye többé a legrosszabbul öltözött sztárok listáján. A 2019-es Oscar-gálán koromfeketébe öltözött, pazar gyémántékszerei színesítették az összhatást.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük