Óriási érték került elő a föld alól a világ egyik legszegényebb országában
A kibányászott gyémántoknak mindössze 1%-a kerül ugyanebbe a kategóriába.

gyemant
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ ötödik legnagyobb, 910 karátos gyémántját találták meg egy lesothói bányában. A gyémántbányászattal foglalkozó Gem Diamonds hétfőn jelentette be, hogy a dél-afrikai királyságban működő Letseng-bányájából napvilágra került egy színtelen, kitűnő minőségű gyémánt, melyet a világ legértékesebb gyémántjai közé lehet sorolni, abba a kategóriába, ahová a kibányászott gyémántok mindössze 1%-a kerül.

Lesotho a Dél-Afrikai Köztársaságba beékelődött kis, szegény, hegyvidéki ország. A Letseng-bányában talált drágaköveket antwerpeni aukciókon értékesítik. A bánya 30%-ban a lesothói kormány, 70%-ban a Gem Diamonds vállalat tulajdona. A bejelentés hírére máris 15%-kal emelkedett a cég Londonban jegyzett részvényeinek értéke.

nagy-gyemant

A Letseng-bányából előkerült gyémántokat általában kiemelkedően magas karátonkénti áron vásárolják meg. A Financial Times cikke szerint a nyers gyémánt akár 40 millió dollárt - 10 milliárd forintot - is érhet. "Ha feltételezzük, hogy a gyémánton nincsenek nagy zárványok, indításként 40 millió dolláros értéket becsülünk" - mondta Richard Knights gyémántszakértő a lapban.

Emlékeztetett arra, hogy a 2015-ben talált 1109 karátos Lesedi la Rona gyémántot végül tavaly ősszel 53 millió dollárért - 13,3 milliárd forintért - értékesítették. A Letseng-bányában talált eddigi legnagyobb gyémánt a 603 karátos Lesotho Promise volt, melyre 2006-ban bukkantak. A gyémántért egy évvel később 12,3 millió dollárt - 3 milliárd forintot - adott egy vásárló.

Ezt is szeretjük