Így használd a narancsot fogfehérítésre - 5 házi szer, ami káros hatás nélkül fehéríti a fogakat
Egyszerűek, olcsók és hatásosak, ha körültekintéssel alkalmazod őket.

fogmosas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idővel a fogak még gondos ápolás mellett is veszítenek eredeti fehérségükből, a dohányzás, a kávé- és teafogyasztás pedig tovább gyorsítja ezt a folyamatot. Az orvosi rendelőkben van lehetőség fogfehérítésre, ám, ha nem szívesen vállalkoznál ilyesféle procedúrára, érdemes helyette kipróbálnod néhány házi szert.

Ugyanaz a hatás persze nem érhető el velük, mint a professzionális kezeléssel, de gyorssegélyként bármelyik megteszi - ha pedig kellő körültekintéssel alkalmazod őket, a fogzománcot sem károsítják.

Természetes, házi fogfehérítők

Nagyanyáink nemcsak takarításra, hanem szépészeti alapanyagként is használták a szódabikarbónát, így fogfehérítésre is. A patikákban és boltokban ma beszerezhető szódabikarbóna enyhén lúgos hatása révén, illetve a dörzsölés által mechanikusan is eltávolítja a fogakon lévő makacs elszíneződéseket, sőt, egyesek szerint a fogkövet is képes egy picit enyhíteni, illetve megelőzni.

Nem kell mást tenned, mint egy-két kiskanálnyi szódabikarbónát alaposan összekeverni a szokásos fogkrémedből egy adagnyival, majd az így kapott keverékkel néhány percen keresztül alaposan fogat mosni. A módszer veszélytelen, fontos azonban, hogy ne ess túlzásba, azaz legfeljebb heti egy alkalommal vesd be, hogy biztosan ne sérüljön a fogzománcod - ráadásul az ennél gyakoribb szódabikarbónás fogmosás még csak nem is fokozza a fehéredés ütemét.

Fogfehérítés sóval

Sokan hasonló, bár kevésbé intenzív hatást tulajdonítanak az egyszerű asztali sónak is, ami egészen biztos, hogy mindenkinél van otthon. Használata lényegében megegyezik a szódabikarbónáéval. Elképzelhető, hogy alkalmazása során kissé maró, csípő érzést tapasztalsz a szádban - megijedni nem kell, mindössze arról van szó, hogy a szer dolgozik. Itt is fontos, hogy a keveréket maradéktalanul eltávolítsd, illetve ezt a praktikát se alkalmazd heti egy alkalomnál gyakrabban, ellenkező esetben sajnos a fogaid láthatják kárát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Almaecet - önmagában vagy kiegészítésképpen

Ha a szódabikarbónás vagy a sós módszert választod, kiegészítő kezelésként, de önmagában is alkalmazhatod az egyszerű almaecetes öblögetést, mely az ecetben lévő almasavnak köszönhetően szintén bír némi fehérítő hatással. Csak keverj össze egy deci almaecetet ugyanennyi langyos vízzel, majd hat-hét alkalommal öblögess vele, egy-egy öblögetés tartson tíz-húsz másodpercig. A keveréket lehetőleg ne nyeld le, bajod nem lesz tőle, de nyilván volt már részed ennél kellemesebb gasztroélményben is. Ezt követően várj körülbelül negyed órát, majd tiszta vízzel öblögess, és moss fogat a szokásos fogkrémeddel. Ezt a fajta eljárást valamivel gyakrabban, akár heti háromszor is alkalmazhatod.

Citrusfélék héja

Vannak, akik citromleves vízzel öblögetnek: ehhez egy citrom levét szokták egy deci langyos vízbe csavarni, majd hasonlóképpen öblögetni vele, mint az almaecetes, langyos vízzel. Ez azonban nem egészen veszélytelen a fogak épségére nézve, nem is ajánlott, hogy bárki három-négy napon túl így tegyen.

Fotó: Pixabay

Ellenben a citrom-, illetve narancshéjjal szintén elérhetsz látványos változást. Nem kell mást tenned, mint a belső felével átdörzsölni a fogaidat. A mértékre itt is ügyelni kell: a legjobb, ha még csak nem is hetente, hanem inkább csak alkalomszerűen folyamodsz ehhez a házi szerhez.

Epres fogfehérítés

Jobb szívvel tudjuk ajánlani az epres fehérítést, amihez mirelit gyümölcsöt is használhatsz. Csak törj össze villával egy szem epret, majd adj hozzá fél teáskanál sütőport. Alaposan mosd meg vele a fogaidat, majd hagyd hatni még öt-tíz percig, végül jól öblítsd ki a szádból. Várj fél órát, de legalább húsz percet, és moss fogat a szokásos fogkrémeddel. Heti egyszer sort keríthetsz az epres fogfehérítésre.

Fogszabályzó előtt és után

Egy szép mosoly szinte az egész arcot megváltoztathatja. Ezért vállalták be a következő emberek a fogszabályzót, és nem is bánták meg. Előtte-utána képeken mutatták meg a szembetűnő változást.

Ezt is szeretjük