Mennyit kell várni kávézás után a fogmosással? Szétmarja a fogzománcot, ha nem így teszel
Ha nem tartod be ezt a szabályt, azzal sokat árthatsz a fogaidnak.

fogmosas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy a napi háromszori fogmosás az egészséges életmód legfontosabb kritériumai közé sorolható, sőt, elterjedt az a nézet is, hogy a műveletet nem lehet elégszer megismételni a nap folyamán, hanem minden étkezést követően meg kellene mosnod a fogadat. 

A fogorvosok viszont óvatosságra intenek. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mikor tisztítod meg a fogaidat. Ha néhány apróságot nem veszel figyelembe, azzal még kárt is tehetsz bennük.

Mit nem szabad?

Egyetlen egyszerű szabályról nem szabad elfeledkezni: a reggeli kávét követően tilos egyből kefét ragadni, inkább érdemes várni egy kicsit. A magyarázat pedig egyszerű. A savas ételek és italok étkezés közben megtámadják a zománcot és a dentint, így fogyasztásukat követően felpuhul a fogzománc struktúrája, ami a dörzsölés hatására nagyon könnyen megsérül és elkopik.

Ráadásul nemcsak a kávé okozza ezt, hanem minden savas étel és ital hasonlóképpen hat a fogakra. A gyümölcsök közül leginkább a citrusok savai támadják meg a fogzománcot, valamint a szénsavas üdítők, a rostos gyümölcsitalok, a fekete teák, a borok. Ez a tendencia sajnos attól is független, hogy mennyire egészséges a gyümölcs, amit elfogyasztasz.

Mennyit kell várni?

Azért ne aggódj, nem a gyümölcsfogyasztás miatt fognak tönkremenni a fogaid. A lényeg, hogy ne azonnal veselkedj neki a sikálásnak, hanem, ha tudsz, várj legalább egy fél órát vele. Ez az idő elég arra, hogy a nyáltermelés kiegyenlítse az étkezés utáni pH-eltolódást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit tegyél, ha rohanásban vagy?

Előfordulhat, hogy nincs időd a várakozásra, mert a kávét csak felhörpinted, és már indulnod is kell a munkahelyedre vagy az iskolába. Egyszer-egyszer tehetsz kivételt, hiszen nem kőbe vésett szabály a fél óra várakozási idő, de hosszútávon feltétlenül változtass a rossz szokáson. Ha mégis szeretnéd a savakat közömbösíteni, illetve az esetleges káros hatást megelőzni, tiszta vagy szódabikarbónás vízzel öblögethetsz, ami ráadásul a refluxos gyomorpanaszokból eredő kellemetlen szájízt is megszünteti.

Fogfehérítő trükkök

Ha azt szeretnéd, hogy ne csak egészségesek, hanem ragyogó fehérek is legyenek a fogaid, akkor vesd be az alábbi egyszerű és hatásos házi módszereket.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük