Így tüntesd el a terhességi csíkokat!
A stria sok nő combján és hasán jelen van - bár nem egyszerű tőle megszabadulni, nem lehetetlen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Biztosan te is találkoztál már a zavaró rózsaszínes csíkokkal a combodon, melyek ellenállnak a feszesítő krémeknek és a tornának, és diétával sem tüntethetőek el. A striák, más néven terhességi csíkok akkor keletkeznek, ha a kötőszövet nagy megterhelésnek van kitéve.

A bőr alatti kötőszövet nem tudja követni a növekedésben a bőr felső rétegét, és megreped, szétszakad. A striák a feszülés irányára merőleges, vörös vagy fehéres színű csíkok a bőrön, melyek idővel gyöngyházszínűvé fakulnak.

Kritikus pontok

Az alábbi élethelyzetekben alakul ki a legnagyobb valószínűséggel terhességi csík. Azért kapta a babavárásról a nevét, mert a bőr ekkor nyúlik meg a legjobban a hason és a kebleken, és sokan ekkor szembesülnek a striák látványával.


  • Gyors hízás vagy fogyás.
  • A has körfogatának túlzott növekedése terhesség alatt, főként ikerterhességnél.
  • Serdülőkori hirtelen növekedés.
  • Intenzív izomfejlődéssel járó sportolás.
  • Szteroid- és cortizontartalmú gyógyszerek huzamos használata.
  • Hormonzavar.
  • Cukorbetegség.

Megelőzésben az igazság

A terhességi csíkokat nagyon nehéz eltüntetni, ha nem lehetetlen. Éppen ezért, ha teheted, helyezd a megelőzésre a hangsúlyt. Bár valószínűleg már kinőttél a kamaszkorból, és a hirtelen növés ellen sincs mit tenni, számos dolog van, amire érdemes kis figyelmet fordítani, ha nem szeretnél több csíkocskát a combodra és a popsidra.

Erősítsd meg a bőrödet. Hogy hogyan? A legegyszerűbb, ha rendszeresen tornázol. Ha az izmaid tónusosak, akkor az a bőrödre is hatni fog. A mozgás ráadásul megóv az egyik legfőbb kiváltó októl, vagyis a hirtelen hízástól.

Szedj bőrerősítő vitaminokat - az A-, az E- és a B-vitamin-csoport mind fontos a kültakaró egészsége szempontjából. Ha sárgarépát, sötétzöld leveles zöldségeket, tojást, olívaolajat és teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut fogyasztasz, akkor ellátod testedet a fontos tápanyagokkal. Természetesen tabletta formájában is a szervezetbe juttathatod a vitaminokat.

A rendszeres bőrápolással is sokat tehetsz annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki a terhességi csíkok. A leghatékonyabbak a növényi olajok, például a feszesítő hatásáról ismert szőlőmagolaj. De van, aki a tiszta kakaóvajra esküszik. Ha idegenkedsz az olajtól, akkor csak a problémás területeken használd.
 

Ha babát vársz, akkor rögtön kezdj el felkészülni. Minden este kend be a hasad, a ciciket, a combod és a feneked egy kis növényi olajjal. Illóolajos keveréket viszont ne használj, árthat a babának.

Ha már megjelentek a csíkok

A striák ellen a legtöbbet az idő használ: az enyhébb, fehér színű csíkok ugyanis lassan beleolvadnak a bőr színébe, míg az erősebb, rózsaszín csíkokkal - amennyiben valóban nagyon zavarnak - érdemes kozmetikust felkeresned.

Többféle kozmetikai módszer létezik eltüntetésükre, a különböző pakolásokon keresztül a krémekig, de kezelésük türelmet igényel. Ne csüggedj, ha eleinte kevés változást tapasztalsz, az már jó jel, ha halványodni, vékonyodni kezdenek a csíkok.

Eltüntetésük nem könnyű eset, mert ami valóban hatásos a bőrgyógyászok és az eredményvizsgálatok szerint, az drága, és nem is fájdalommentes. A lézeres plasztikai sebészet jelenti az egyik megoldást, a másik pedig a dermabrázió, ami bőrcsiszolást jelent. Az eljárás során a bőrt fagyasztják, majd speciális eszközzel simítják, finomítják. A korábbi durva bőrfelszínt egy új, sima váltja fel.

Mit mondanak a kozmetikusok?

Az egyik leghatásosabb kozmetikai eljárás a kontúrfáslizás, amit mélytengeri iszappal itatnak át. Így salaktalanítják a szervezetet, a méreganyag pedig a fásliba szívódik vissza. Ez a kezelés feszesíti a bőrt, ezáltal csökkennek, halványodnak a csíkok is.

Ezt is szeretjük