Lelki zavarok a külső megítélésében

Senki nem tökéletes. Azonban nem mindegy, hogy mennyire értékeled saját magad. Súlyos lelki problémák állhatnak a háttérben.

beauty and style
Top olvasott cikkek

'A külső nem számít' közhely jól hangzik, de nem igaz. Hiszen akkor miért bújtatjuk a lábunkat kényelmetlen tűsarkúba, miért fogyókúrázunk, és küzdünk a szőrtelenségért?

Nem mindegy, hogyan ítéljük meg magunkat, milyennek látjuk, jobban mondva, milyennek érzékeljük saját magunkat.

A külvilág véleménye és a saját önképünk állandóan kölcsönhatásban van. Mások úgy néznek ránk, ahogy mi gondolkodunk magunkról, a saját véleményünket viszont befolyásolja a többieké.

Helyes önértékelés

Az ember magáról alkotott képe állandónak tekinthető. Mindenkinek vannak jó és rossz napjai, de az, hogy mit gondol magáról nem változik nagyon. Tudatosan természetesen lehet rajta javítani, de ha nem teszünk semmit, akkor úgy marad, ahogy kialakult. Sok minden befolyásolja az énkép kialakulását, de leginkább a szülők, és az igen fogékony kamaszkorban a kortársak véleménye meghatározó.

Aki helyesen ítéli meg magát az tisztában van a testi adottságaival, előnyeivel, hátrányaival. A jót elfogadja, a rosszat nem értékeli túl. Képes változtatni, ha valami nem tetszik neki saját magán.

Ha nem vagy tisztában magaddal

Több változata is lehet a helytelen önértékelésnek, bár általában inkább negatívabban látja magát az ember a valóságosnál.

Amikor a külső csak kifogás

Nagyon egyszerű egy megváltoztathatatlan vagy legalábbis annak tűnő dolgot okolni a sikertelenségért. Azért nincs párom/munkám/barátaim/sikerélményem, mert túl kicsi/magas/kövér vagyok/nagy az orrom/kevés a hajam. Ilyenkor az ember magának is okot keres a tehetetlenségre. Kényelmesebb azon keseregni, hogy nagy az orrom és van egy anyajegy az államon, mint azon, hogy vajon miért nem megy a párkeresés. Nos, nem az anyajegy miatt, hanem mert kompromisszumképtelenek vagyunk, esetleg félünk a csalódástól, vagy olyasmivel szembesülnénk, amihez nincs kedvünk. Ebbe több energiát kell fektetni, mint a kesergésbe.

Sokan utólagosan "szereznek" maguknak hibát. Az elhízás hátterében gyakran áll ilyen probléma, hiszen így nem magunkat, hanem a zsírpárnákat okolhatjuk.

Ha régóta küzdesz hasonlóval, akár túlsúllyal, akár valami pici testi hibával, amit felnagyítasz, érdemes felkeresni egy szakembert, hogy kiderítsd a valódi okot. Ehhez bátornak kell lenned, de megéri.

A tökéletesség hajszolása

Mindenhonnan tökéletes férfiak és nők néznek ránk. Ha a lelked rendben van, akkor ezt nyugtázod, és nem befolyásol.

Sokan, amíg a külsejükkel vannak elfoglalva, nem foglalkoznak mással. Nem kell problémákkal törődniük, hiszen az tölti ki az életüket, hogy jól nézzenek ki.
Aki folymatosan tökéletesen akar kinézni, az nem szeretné megmutatni magát teljesen a külvilágnak. Nem akar szembesülni saját gyengeségeivel. Ez, nem ellentmondás, sokszor kisebbségi komplexust takar. Mert, ha nem nézek ki jól, akkor már nem szeretnek. A szépség önmagában nem érték, hanem adottság, és nem pótol belső tulajdonságokat.

Bármelyik problémával is küzdesz, nehéz felismerni magadban, hiszen azért gyártottad, hogy mást leplezz. De nem félj szembenézni magaddal!

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük