Milyen színű a szemed?

Így sminkeld tökéletesre

Szeretnél csillogó, élénk tekintetet? Nem mindegy, hogy milyen színnel fested ki a szemed. Profi tippjeink segítenek a sminkelésben.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A legtöbb nő reggel, már ha sminkel, feltesz egy kis semleges színű szemhéjpúdert, esetleg kihúzza a szemét tussal vagy szemceruzával. Így ugyanis nem követhet el nagy hibát, és a rutin segít a reggeli rohanásban.

Mégsem árt, ha tudod, hogy szemed színéhez mi áll igazán jól, és néha, ha van időd, akkor felteszel egy komplett sminket.

A sminkkel korrigálni lehet az arc egyenetlenségeit, kiemelni azt, ami szép, és csillogóvá, élővé tenni a tekintetet. Ennek egyik feltétele a helyes szín megválasztása, hiszen nem ugyanaz áll jól egy aranyló, barna szemhez, mint a kékhez.

Néhány alapszabály

  • Tegyél különbséget a reggeli és az esti smink között. Ez nem jelenti azt, hogy a nappali sminknek jellegtelennek kell lennie.
  • Szerencsére kimentek a divatból a tompa, fénytelen szemfestékek. Mindenképpen élénket válassz, hogy ne elnyomd a szemed, hanem kiemeld.
  • Nem árt megkülönböztetni, hogy melyik színt, illetve árnyalatot mire használod. Nagyon világossal nem szabad kitölteni az egész szemet, mert rendkívül természetellenes hatása lesz. Kellemes, semleges színt használj alapnak, és sötétet a kontúrozáshoz.
Minden szemszínhez jól áll a saját árnyalata, tehát barnához a barna, zöldhöz a zöld, és a tévhittel ellentétben a kékszeműeknek is nagyon szép lehet egy szép kék szemfestés.

Barna szemek

A legtöbb embernek barna szeme van, mégis nagyon különbözőek lehetnek az árnyalatok: aranyba hajló világosbarna, sötét csokoládébarna vagy selymes gesztenye.
A bronzos, barnás színek mellett csodálatosan kiemeli ezt a szemszínt a lila, a zöld és az arany szemfestés.
A zöldet a világosabbhoz ajánljuk, a lilát pedig a valódi, sötétebb barnához. A kék otthoni használatra nem igazán nyerő.

Zöld szem

A zöld szem különleges, nagyon kevés embernek van tiszta zöld szeme.
Még jobban kiemelheted, ha saját magával fested, tehát zölddel. Lehet aranyos vagy kékbe játszó az árnyalat, de a biztos az előbbi.
A zöld szemhez igazából minden jól áll, tehát szép a lila, bár ez néha extrém lehet, és természetesen a barna is, amivel meleg, kedves hatást érhetsz el. A kék szintén kellemes, csak vigyázz, hogy ne legyen túl hideg.
A finom pezsgőszín és rózsaszín is szépen kiemeli a zöldet.

A szem színe sok esetben kevert, szürkéskék, zöldesbarna, zöldeskék. Ha nem tiszta színű a szemed, akkor válassz a két színhez való árnyalatokból.

Kék szem

A kék szem - hasonlóan a zöldhöz - univerzálisan festhető, csak a megfelelő árnyalatokat kell megtalálni. A barna, különösen a bronzos árnyalatok elmélyítik a szem kékségét, mert kontúrt adnak neki.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szürke szem

A szürke szem egyáltalán nem unalmas, folyton változik, és tükrözi a külvilágot, így sok esetben "színváltós". A szürkét szépen kiemelheted lilával, zölddel és kékkel, izgalmassá teheted a rózsaszínnel. A barnát azonban kerüld.

Hogyan fesd ki?

Az alap legyen középrózsaszín a barna, a zöld és a szürke szem esetében, a kékhez pedig szép a pezsgőszín. Fesd ki ezzel a szemed mozgó részét, és kicsit húzd fel a szemöldökcsontra. Ez lesz az alap.

Nappalra használj két színt, estére lehet három, de több ne, mert amennyiben nem vagy profi sminkes, nehéz lesz szépen összedolgozni a túl sok színt.

Ha kiválasztottad, hogy melyiket szeretnéd, akkor legyen egy világosabb és egy sötétebb árnyalatú púder, illetve egy a sötétebb púderhez árnyalatban közelálló szemceruza vagy tus. Nappalra elég a világosabb púder és a ceruza. A púderrel enyhén fesd át a szempillák tövét, és húzd fel a mozgó rész feléig. Utána kontúrozz a ceruzával. Nappal elég, ha felül kontúrozol.

  • A szürke szemnél legyen rózsaszín a púder, és lila a kontúr.
  • A zöld, kék és a barna szemfestésnél válassz egy színből.
Milyen a jó smink? Feltűnő, mégis harmonikus, mondhatjuk azt is, hogy az arcodba olvad. Ha nem vagy gyakorlott, akkor próbálgasd otthon, hogy mi áll jól igazán a szemedhez.

Estére tégy ugyanígy, annyi különbséggel, hogy a világosabb szemhéjpúdert kicsit tovább húzod felfelé. A sötétebb - színben természetesen harmonizáló - púdert vékonyan vidd fel a szempillák tövébe, majd a szem sarkánál vidd tovább a vonalat ott, ahol a mozgó rész árkot alkot, tehát a szemgolyód tetején. Ez a vonal ne legyen éles, inkább elmosott. A kontúrt leviheted a szem alá is, illetve a pillákon belüli részre.

A kék szemfestésnél is hasonlóan kövesd a lépéseket, de mielőtt élesben bevetnéd, próbálgasd, hogy hogyan a legszebb - ne legyen túl hideg, és túl művi.

A szemfestés mindig spirálozással zárul, enélkül a szem élettelen lenne. Világosabb színekhez barna színt válassz, drámai, komolyabb sminkhez pedig feketét.

Ezt is szeretjük