Miért hullanak erősen a szempillák? Betegség is állhat a jelenség hátterében

Ha a megszokottnál sokkal több szempillád hullik ki, érdemes utánajárni, mi okozhatja a problémát.

szempilla cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hajhullásra a legtöbben odafigyelnek, de a szempillák ritkulásának már kevesebben tulajdonítanak jelentőséget. Azzal nincs is gond, ha néha egy-egy szál alkalmanként megadja magát, de ha úgy látod, hogy megnövekedett a lehullott pillák mennyisége nagyjából napi tíz szálnál többre, akkor érdemes utánajárni a háttérben húzódó okoknak.

Előfordul, hogy csak kisebb, külső tényezők eredményezik a jelenséget, de az is, hogy belső okok, betegségek állnak mögötte.

Szépségápolás, stressz vagy vitaminhiány

Gyakran az arcápolási rutinod vagy épp annak hiánya miatt hullanak a szempillák. Ha nem mosod le minden este a sminket, akkor a festék és a szennyeződések felgyülemlenek a szemkörnyéken, a bőr zsírosabbá, irritálttá válhat, ez pedig pillavesztéshez vezethet. Emellett a túlzott dörzsölés és az allergia is megbújhat a tünet mögött, így érdemes először tenned egy próbát, és lecserélni a smink- vagy arclemosódat, a szempillaspirálodat vagy a szemhéjtusodat. Főleg akkor érdemes erre gyanakodni, ha újfajtát próbáltál ki az elmúlt időszakban.

A stressz nemcsak a hajon, hanem a szempillákon is meglátszódhat: ha rengeteget aggódtál, szorongtál mostanában, akkor előfordulhat, hogy ez okozza a problémát. Próbáld kicsit csökkenteni a feszültséget, amennyire lehet, és figyeld, van-e változás. Emellett vitaminhiányra is érdemes gondolni: a vas, a B-vitaminok és a cink hiánya is meghúzódhat a háttérben, de a legjobb, ha vérvizsgálattal deríted ki, hogy mit is kell valóban pótolnod.

Szemhéjszéli gyulladás

Ha a hulláshoz pirosság, viszketés, hámlás, esetleg duzzanat is társul, akkor előfordulhat, hogy szemhéjszéli gyulladásról, azaz blepharitisről van szó. Ebben az esetben a tünetek reggel, ébredés után a legerősebbek, és szemszárazság, esetleg fehéres váladékozás is kialakulhat. Ha hasonlót észlelsz, mihamarabb fordulj orvoshoz, hogy megkaphasd rá a megfelelő kezelést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hormonproblémák és autoimmun betegségek

A hormonproblémák nemcsak haj-, hanem szempillahullást is eredményezhetnek. Pajzsmirigy alul- vagy túlműködés esetén egyaránt tapasztalhatsz hasonlót, emellett pedig a súlyváltozás, az idegesség, illetve a fáradtság is jellemző lehet. Ha nem enyhül, akkor ajánlott beiktatni egy endokrinológiai kivizsgálást.

Az alopeciával, azaz a foltos hajhullással küzdők is észrevehetnek ilyen tünetet, de az egyéb autoimmun folyamatok esetén is megjelenhet. Ilyen például a lupus vagy a rheumatoid arthritis, melyek során a szervezet önmaga ellen fordul, és ezek következtében testszerte gyulladások is kialakulhatnak.

Gyulladások, gócok

Ha a szervezetben bármiféle gyulladás, góc van, az számos területre kihathat, többek közt haj- és szempillahullást is eredményezhet. Ha mindkettő jelen van, nem árt megejteni egy fogászati vizsgálatot, esetleg meglátogatni egy fül-orr-gégészt vagy egy teljes góckutatást végeztetni, és ha minden negatív, a bakteriális fertőzéseket is érdemes kizárni.

Szempillanövesztő házi szerek

Mutatunk egy sor könnyen alkalmazható házi praktikát, mely a segítségedre lehet abban, hogy pilláid igézően hosszúra nőjenek rövid idő alatt. 

Ezt is szeretjük