Teljesen más az arcod, mint amilyennek gondolod: a tükör vagy a kép mutatja a valóságot?

Ezért nem elégedettek sokan a róluk készült képekkel.

szelfi cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy csinált magáról fotót a telefonjával, de valahogy az eredményen másképp nézett ki. És sajnos nem jobban, hanem sokkal rosszabbul. Ilyenkor aztán általában még több fotó készül, más fényben, más szögből, de gyakran megesik, hogy még így is sokkal furcsábbnak látja magát az ember, mint a tükörben.

A kutatók vizsgálni kezdték ezt az érdekes jelenséget, és számos dologra rájöttek: sikerült megmagyarázniuk, miért is tűnik másnak az arc a szelfiken.

A saját arcát mindenki másképp látja

Több oka van annak, hogy sokan elégedetlenkednek a saját magukról lőtt fotókkal. Nicholas Epley viselkedéskutató egy kísérlete során a jelentkezőknek egy képsorozatból kellett kiválasztaniuk azt a róluk készült fotót, melyet az eredetinek gondoltak. A felvételek közül csak egy mutatta a valóságot, a többin vonzóbbá, illetve kevésbé vonzóvá retusálták az arcukat. Ugyanezt elvégezték úgy is, hogy a kutatás vezetőjéről tettek eléjük képeket. Az első feladat során szinte mindenki az arca 20%-kal előnyösebb változatát gondolta az igazinak, míg a másodikban a legtöbben a valós fotót választották ki. Az összegzéskor a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az emberek máshogy látják az arcukat, mint amilyen a valóságban: jóval arányosabbnak, vonzóbbnak és szebbnek.

szelfi

Nem a megszokott arc mosolyog vissza

A tükörkép, a sima fotó és a szelfi között több különbség is van. Ha más készít valakiről képet, a tükörképe fordítottját látja az illető. A telefonok vagy az applikációk jó része viszont az előlapi kamera segítségével úgy készíti el a fotót, ahogyan mások látják az arcot. Az emberek viszont a saját tükörképükhöz szoktak hozzá, és ezt is részesítik előnyben. Ezért, ha valós szemszögből látod önmagadat, szinte biztos, hogy nem leszel teljesen megelégedve az eredménnyel.

Nolan Feeney a The Atlantic-nak írt cikkében kifejti, hogy a Wisconsini Egyetem már 1977-ben végzett erre vonatkozó kísérleteket, és megállapították, hogy a vizsgált alanyok nagy része a tükörképét tartotta a legelőnyösebbnek. A szelfiken az emberek jobban meglátják az arcuk esetleges aszimmetriáját, szabálytalanságait, és olyan apróságokat is észrevesznek, melyeket addig nem. Ráadásul szinte egy kicsit idegennek is tűnik sokaknak az eredmény. Arról már nem is beszélve, hogy a tükörben mindenki egészben, mozgásban látja önmagát, míg a szelfi csak egy szögből, egy pózt kap le.

- A tükörbe nézve sokan tudatosan a legelőnyösebb szögben fordítják el az arcukat, így azt látják, ami számukra a lehető legjobb - mondta a fotós, Michael Levy a Huffington Postnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

- Egy állóképen még a legapróbb dolgokat is könnyebben észre lehet venni. A valóságban mindenki mozgásban van, és nem fókuszál minden részletre, ahogyan a tükörben sem. Nem úgy, mint a fotókon - tette hozzá a kanadai fényképész, Jay Perry.

A kamera is hibás egy kicsit

Mindezek mellett azért az okostelefonok kamerája is csalhat egy kicsit, és hozzájárulhat az elégedetlenség érzéséhez, mert a különböző lencsék különbözőképpen mutatják meg az arcot a fotókon. Ami közelebb esik hozzá, az optikailag jóval nagyobbnak, hangsúlyosabbnak tűnik majd, mint például az orr, így kissé torz eredményt mutatnak a képek, nem úgy, mint a nagyobb távolságból, mások által készített fotók.

Ezek az apróságok mind közrejátszanak abban, hogy a szelfiket sokan nem látják előnyösnek. Valójában azonban arra is rámutattak már többen, hogy ezeket az apróságokat mindenki csak önmagán veszi észre. Mások nagyjából ugyanolyannak látják ezeket a fotókat, mint a rajtuk szereplő személyt valójában.

Ezt is szeretjük