Ezt a hibát talán mindennap elköveted, noha sokat árt a hajadnak!
Olyan egyszerű dologgal tehetsz kárt a hajszínedben, melyet szinte teljesen természetesen használsz.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Jártál már úgy, hogy éppen csak befestetted a hajadat valamilyen új, divatos színre, mint a vörös, az ezüst vagy a violaárnyalatok, ám a szín szinte azonnal kifakult? Könnyen lehet, hogy ezért éppen a mindennapos hajformázási rutinod a felelős!

Hajfestés során a színeket adó pigmentek a hajszálak külső rétege, a kutikula alá kerülnek be, és egészen addig gyönyörű árnyalatokat adnak, míg itt maradnak.

A probléma azonban akkor kezdődik, amikor a hajad elkezdi különböző külső hatásoknak köszönhetően szabadjára engedni a pigmenteket, melyek a hajszín megfakulásához vezetnek. A színeidet legkönnyebben a víz moshatja ki a külső rétegekből, ám még mielőtt lemondanál a hajmosásról, eláruljuk, nem ez az egyetlen káros hatás: a napi hajformázás legalább ennyit árt!

Hajvasaló

Nemrégiben az Instagramon virulensen elkezdett terjedni egy videó, melyben a hajfestés egy szakértője, Guy Tang demonstrálja, mennyit árt egy hajtincsnek, ha akár csak kettő másodpercig - ilyen rövid idő alatt már megvan a baj! - 200 fokos hajvasalót tartasz a hajadon. Tang videójában azt is hangsúlyozza, hogy többnyire még a sütőbe tett ételeket sem kínzod 200 fokos hőmérséklettel, így nehéz elképzelni, hogy ez a forróság ne ártana a hajadnak.

Vedd a lehető legalacsonyabbra a fokozatot a hajvasalódon, és próbáld kíméletesen, gyorsan formázni a hajadat. Sohase állj meg egy helyen egyenesítés közben, és az első próbálkozásra tökéletlenre sikerült tincsek formázását se folytasd addig, amíg újra le nem hűltek!

Hajszárító

Újabb erőteljes hőhatás lehet a hajad számára a forró hajszárító, mely csak úgy ontja magából a meleget. A hajszínedre ráadásul különösen veszélyes ez a forróság, hiszen a hajmosás során a víztől és a sampontól máris megduzzadtak a hajszálaid, melyek így hajlamosabbak ereszteni a színt. A víz hatására rugalmasabbá vált haj az intenzív szárítás során gyors állapotváltozáson megy keresztül, ami szintén a pigmentek elveszítéséhez vezet.

Érdemes nyáron vagy meleg lakásban hagyni, hogy a hajad természetes módon száradjon javarészt, és csak a végén, a formázáshoz bekapcsolni a hajszárítót. Ne sajnáld az időt az alacsonyabb fokozat használatára, mert a hajszíned nagyon hálás lesz érte!

Forró víz

A festett haj harmadik nagy ellensége a forró víz és a rengeteg hab. Ahogy már említettük, az ilyenkor megduzzadó hajszálak vizesen sokkal könnyebben mondanak búcsút a mesterségesen kapott pigmenteknek, így a sok habosítás és a magas hőmérséklet komolyan képes roncsolni a színeket.

Javasoljuk, hogy a számodra tolerálható leghűvösebb vizet használd, valamint válassz festett hajra készült ápolótermékeket!

+1 káros hatás: tűző napsütés

A hamarosan beköszöntő nyári forróságban a tűző nap is kárt tehet a hajszínedben, ami ráadásul olyan erőteljes, hogy akár a természetes árnyalatokat is képes kifakítani. Ahogy a szemedet napszemüveggel véded, úgy a hajadat is megóvhatod egy csinos nyári kalap alatt, mely a napszúrást is távol tartja.

Ezt is szeretjük