10 összetevő a samponban, ami korpát, viszketést és hajtöredezést okozhat

A sampon összetevőinek listáját nem árt alaposan elolvasni.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem elég pusztán divathóbortból keresni a szintetikus anyagoktól mentes termékeket, mert az apró betűs összetevők ártalmasak lehetnek az egészségre nézve.

Azt már elárultuk, hogy a krémek vásárlása előtt mire kell figyelni, most következzek a samponok és egyéb hajápolók legveszélyesebb komponensei!

Izopropil-alkohol

Az izopropil-akoholt a fagyálló folyadékok készítéséhez is felhasználják, így nem annyira tesz jót a tincseknek. Egyrészt kiszárítja a hajat, mert az összes természetes olajat semlegesíti benne, másrészt - pont ennek köszönhetően - gyengíti a haj szerkezetét és ellenálló képességét. Az anyagot egyébként hajfixáló spray-kben és gélekben is gyakran alkalmazzák.

Propilén-glikol

Samponok, balzsamok, hajápoló krémek és gélek egyaránt tartalmaznak propilén-glikolt, ami voltaképpen egyfajta oldószer, így könnyen irritációt válhat ki a fejbőrrel érintkezve.

Nátrium-lauril-szulfát

A nátrium-lauril-szulfát a samponok mellett ipari tisztítószerek alapanyagaként is ismert. Sokszor csak rövidítve, SLS formában - sodium lauryl sulfate - lehet vele találkozni az összetevők listáján, de még kis mennyiségben is veszélyes a hajra nézve, mert elszívja a tincsek nedvességét, törékennyé téve őket.

Polietilén-glikol

A polietilén-glikol - PEG - a nátrium-lauril-szulfáthoz hasonlóan durva vegyszeralapanyag, amelyet ipari gépek tisztításához szoktak használni, például kemencékben, ahol nagy mennyiségű zsír rakódik le.

Kátrány

Ha korpával küzdesz, és kifejezetten erre való sampont használsz, olyat válassz, ami kátránymentes, a kátrány ugyanis durva karcinogén, és hosszú távon komolyan veszélyeztetheti az egészségedet.

Diethanolamine, momoethnanolamine és trietanolamin

Röviden csak DEA, MEA és TEA néven lehet ezekkel az anyagokkal találkozni a samponösszetevők között - nem csupán a hormontermelést zavarhatják meg, de a rák kialakulásának kockázatát is megnövelhetik.

Aminometil-propanol

Az aminometil-propanol 2% alatt még biztonságosan használható, de magasabb koncentrációban már mérgező vegyi anyagnak számít, ezért érdemes alaposan megnézni az összetevők listáját a hajápolási termékekben, még a hajfestékekben is.

Ezekre is figyelj!

Minden kozmetikum megvásárlása előtt érdemes tájékozódnod a káros összetevőkről. Szakértőnk segít!

Formaldehid

A fomaldehid nem csupán fejbőr-irritációt válthat ki, hanem krónikus fáradtságot és fejfájást is okozhat, nem beszélve arról, hogy gyengíti az immunrendszert. Érdemes figyelni az imidazolidinil urea és a DMDM hidantoin nevű összetevőkre, mert ezek mindketten a formaldehid vegyületei.

Ásványi olajok

Az ásványi olajok - mint a kőolaj is - nem mérgezőek, de gátolják a bőr és a hajszálak légzését - olyan, mintha folyton egy műanyag bura lenne rajtad. Ez nagyban roncsolja a haj és a bőr szerkezetét is.

Szintetikus illatok és színek

A mesterséges színezékek és illatanyagok szintén kerülendő összetevők. A színes pigmentek például sokszor kőszénkátrányból származnak, ami az egészségre ártalmas anyag, de a szintetikus illatok sem veszélytelenebbek, allergiát, kiütéseket és más egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Ezt is szeretjük