Miért dörzsöld meg a pulcsi anyagát, mielőtt megveszed? 4 apró trükk, amivel ellenőrizheted a ruhák minőségét a boltban

Sokszor jól látható jelei vannak, ha az adott ruhadarabnak nem megfelelő a minősége.

ruhák-minősége3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy az élet sok más területén, úgy az öltözködésnél is fontosabb a minőség a mennyiségnél, ám ez nem azt jelenti, hogy csak márkás és drága darabok jöhetnek szóba a ruhatár összeállításánál. Az aktuális trendek helyett érdemes a tartósságra, az ár-érték arányra és a praktikusságra fókuszálni, azonban az tény, hogy gyakran nem egyszerű megtalálni a tökéletes darabokat.

Ha azonban odafigyelsz néhány apró részletre, akkor akár az olcsóbb üzletek és turkálók polcain is találhatsz ugyanolyan minőségi és divatos darabokat, amik akár évekig jó szolgálatot tesznek majd.

Így ismerheted fel a rossz és jó minőségű ruhákat

A minőségi, időtálló darabokkal rengeteg pénzt lehet megtakarítani, hiszen ezeket nem kell pár mosás után kidobni és egy szezon leteltével lecserélni, ugyanis akár éveket is kibírnak tökéletes állapotban. Az alábbi listában megmutatjuk, milyen szempontokra érdemes figyelni, és hogyan tesztelheted még a boltban a ruhákat, hogy a lehető legjobbak kerüljenek a szekrénybe.

ruhák-minősége2
Fotó: Victoria Snowber / Getty Images Hungary

Mindig nézz át a ruhán!

Már az üzletben érdemes letesztelni, mennyire sűrű az adott ruha anyaga, ebből pedig a tartósságára is következtetni lehet. Ehhez elég erősebb fény felé tartani az inget vagy pólót, és ha át lehet rajta látni teljesen, vagy erősen látszanak a mögötte lévő tárgyak körvonalai, akkor nem elég sűrű a szövése, így az élettartama sem lesz hosszú. Az egyszerűbb anyag hajlamosabb a szakadásra, hiszen kevesebb rostot tartalmaz. Éppen ezért érdemes olyan ruhákat választani, amik egyáltalán nem engedik át a fényt.

A nehezebb jobb

Az első szempontból következik, hogy a ruhák súlya is sokat elárulhat a minőségükről. Ez különösen igaz a farmernadrágok esetében, ahol csábítónak tűnhetnek a könnyű, légiesebb darabok, ám a tartósabb farmerek általában magasabb szálszámmal rendelkeznek, amitől a súlyuk is nehezebb. Bár ezek első viselésre talán kényelmetlenebbnek tűnhetnek, és be kell őket törni, hosszú távon mindenképp érdemes ilyen darabokat választani, ha el szeretnénk kerülni a kellemetlen repedéseket és szakadásokat.

ruhák-minősége1
Fotó: Tatsiana Sergeenko / Getty Images Hungary

Figyeld a varrást!

Lehetőség szerint próbálj elkerülni minden olyan ruhadarabot, amin a rögzítéseket varrás helyett ragasztással oldották meg. Nyilvánvalóan ez utóbbi sokkal olcsóbb eljárás, de ennek meg is van az ára, hiszen az így applikált zsebek, kapcsok vagy díszek a mosás során lejöhetnek, ráadásul nyomokat is hagyhat az anyagon, ami egyáltalán nem mutat jól.

Húzd és dörzsöld!

A kötött holmik, legfőképp a gyapjúpulóverek esetében fontos odafigyelni a vásárlásnál, hiszen sokszor a gyenge minőségű termékeket is magasabb áron kínálják. Még a boltban érdemes kicsit megdörzsölni, hiszen az egyértelműen gyengébb minőségre utal, ha már akkor elkezd bolyhosodni. Emellett otthon is árulkodó lehet, milyen anyagból van valójában a termék, hiszen a valódi gyapjún megfelelő módon végzett mosás után eltűnnek, és egyáltalán nem jönnek ki a szöszök, de a szintetikus szöveteken, például a nejlonon és a poliészteren ugyanúgy láthatóak maradnak. Ez azt jelenti, hogy a makacs bolyhosodás annak a jele lehet, hogy a ruhadarab valójában nem teljesen kiváló minőségű természetes szálakból készült.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyag minőségére jó tesztelési módszer lehet a ruha enyhe húzása is, hiszen ha a textil visszaugrik az eredeti állapotába ráncok és gyűrődés nélkül, az jó minőségre utal. Ám ha csak lassan, megereszkedés kíséretében kúszik vissza, az rossz jelnek tekinthető, hiszen néhány mosás és vasalás után valószínűleg hasonló vagy még rosszabb állapotban lesznek.

10 ruhadarab, ami sosem megy ki a divatból

Ezek a darabok sosem lesznek ódivatúak, ráadásul nagyon sokféleképp viselheted őket. Hasznos tagjai lesznek a szekrényednek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük