Egy piros folttal kezdődik, de elterjedhet a testen: mi a rózsahámlás, és hogyan kezelhető?
A piros folt megjelenését gyakran rossz közérzet is kíséri. A rózsahámlás igen gyakori jelenség.

piros folt boron
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőrön néha megjelenhetnek apróbb foltok, csípésnyomok vagy pici kiütések, melyekkel a legtöbben szinte nem is foglalkoznak, legalábbis akkor, ha gyorsan elmúlnak. 

Ha azonban az elváltozás hámlik vagy elterjed, érdemes kideríteni, mi állhat a háttérben. A rózsahámlás például hasonló tüneteket okoz.

Mi az a rózsahámlás?

A pityriasis rosea általában egyetlen piros vagy barnás, néha viszkető, esetleg kiemelkedő folttal kezdődik általában a háton, a hason, a mellkason vagy a nyakon - ez az anyafolt -, majd néhány nappal vagy héttel később terjedni kezd, és több apró folt követi. Egy idő után akár az egész testre is szétterjedhet. Nem váladékozik, nem vérzik - esetleg csak akkor, ha kivakarja valaki. Előfordulhat, hogy a kiütés megjelenését megelőző napokban az ember más problémákat, például rossz közérzetet, fejfájást, megfázásra emlékeztető jeleket is tapasztal, de ez nem történik meg minden esetben.

A rózsahámlás oka teljesen nem ismert, a szakértők szerint azonban egy vírusfertőzés okozza, ám egyáltalán nem fertőző, nem terjed emberről emberre. Aki pedig egyszer átesett rajta, annál nagy valószínűséggel később sem újul majd ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit lehet vele tenni?

A folt megjelenésekor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni annak ellenére, hogy általában nem okoz más problémát, és a legtöbb esetben nincs szükség különösebb kezelésre. A szakértő tudja igazán azonosítani a foltot, felállítani a diagnózist, és megállapítani a további teendőket. Sokan összetévesztik például az ekcémával, bőrgombával vagy a pszoriázissal. Nagyrészt 3-12 héten belül magától is gyógyul, de előfordul, hogy hat hónapig is fennállhatnak a tünetek. Nagyrészt nyom nélkül eltűnik, de sötétebb bőrtónusú embereknél ritkán megeshet, hogy látható foltokat hagy maga után. Ha makacs, múlni nem akaró foltokról van szó, a bőrgyógyász vírusellenes szereket vagy speciális krémeket ad kezelésképpen.

A gyógyulást egyébként az immunrendszer erősítésén kívül azzal is segítheted, ha nem forró, hanem langyos vízben zuhanyzol, gyengéd, kímélő, hipoallergén tusfürdőt használsz, és ilyen testápolóval is ápolod az érintett területet. Figyelj arra, hogy a ruháid ne irritálják a foltokat, és lehetőleg kerüld az edzést, hogy az izzadás ne rontson tovább a helyzeten.

Pattanásnak tűnő bőrtünetek

Rengeteg olyan elváltozás van, ami rendkívül hasonlít hozzá, mégis komolyabb odafigyelést igényel, esetleg bőrgyógyászati vizsgálatot. Ha ugyanis otthon kezded nyomkodni, az tovább rontja a helyzetet, és akár begyulladhat, elfertőződhet, aminek az lesz a vége, hogy már csak a sebészkés segíthet a problémán. Most képeken mutatjuk meg azokat a bőrproblémákat, amiket tilos nyomkodni, ha nem akarod, hogy súlyos következménye legyen.

Ezt is szeretjük