Bőrpírral, pattanásokkal, értágulatokkal jelentkezik a gyulladásos bőrbetegség - Nyáron különösen fontos odafigyelni rá

A rozáceát kezdetben könnyen össze lehet téveszteni a sima kipirosodással, de fontos időben felismerni és kezelni. Nyáron különösen oda kell rá figyelni.

rosacea cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rozácea egy kellemetlen és esztétikailag is kihívást okozó bőrbetegség, amelynél nem csak az orvosi kezelés, de a megfelelő életmód és főként a fényvédelem döntő jelentőségű.

Dr. Szántó Hajnalka a Dermatica bőrgyógyásza, allergológus, klinikai immunológus arra hívta fel a figyelmet, hogy már az első napsugaraknál szükséges az óvatosság.

Eleinte csak kipirulásnak tűnhet a rozácea 

A rozácea (rosacea, rozacea) az arcon, főleg annak középső részén megjelenő bőrpír, kisebb pattanásokat és értágulatokat okozó krónikus gyulladásos bőrbetegség. Az ok sajnos jelenleg ismeretlen, bár a családi hajlam megfigyelhető. Bármely életkorban előfordulhat, de jellemzően 30-50 éves kor között jelentkezik, és leginkább nőket érint. Egyik megjelenési formája a borvirágos orr vagy rhinophyma azonban szinte kizárólag férfiaknál fordul elő.

A rozácea általában lassan, több év alatt fejlődik ki, jellemző a hullámzó megjelenés, melyben a tünetek hol javulnak, hol kifejezetten romlanak. Eleinte csak kipirulásnak tűnhet, amikor többet éri az arcot a nap, vagy hidegből melegbe érkezik valaki. Később már a külső körülményektől függetlenül is kellemetlen melegségérzet jelentkezik, a bőrpír állandósul.

Az orcákon, az orrszárny alatt apró értágulatok is jelentkezhetnek, és megjelennek a pattanásokhoz hasonlító göböcskék, előrehaladott állapotban pedig akár meg is vastagodhat az érintett bőrterület. Súlyos esetben az orron kialakulhat vörös, gumószerű megnagyobbodás, deformálódás, a rhinophyma. Azért is fontos idejében megkezdeni a rozácea kezelését, mert ha ez már kialakult, csak plasztikai műtéttel lehet a tüneteket enyhíteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Már a kezdeti tünetektől fontos a kezelés

Az enyhébb tünetek és a legsúlyosabbak közt négy fázist különbözetnek meg a szakemberek, akik hangsúlyozzák, hogy már a legenyhébb, gyanút keltő tünetek jelentkezésekor bőrgyógyászhoz kell fordulni, hogy megakadályozhassák a betegség teljes kifejlődését.

- Bár a rozácea egyelőre a gyógyíthatatlan bőrbetegségek közé tartozik, de odafigyeléssel és orvosi segítséggel a tünetek jelentősen enyhíthetők. Felületi kezelésként sokszor rendelünk el antibiotikumtartalmú krémeket, amelyeket az érintett felületre kell kenni. Súlyos esetben szájon át szedhető készítmények is szóba jöhetnek. A már kialakult értágulatokat azonban csak rádiófrekvenciás vagy lézeres kezeléssel lehet eltüntetni, amivel nem szabad megvárni a súlyos állapotokat - hangsúlyozza dr. Szántó Hajnalka, a Dermatica bőrgyógyásza, allergológus, klinikai immunológus.

Mire kell figyelni rozácea esetén?

Fényvédelem

Alapvetően kerülni kell a vérbőséget okozó körülményeket, így már az első napsugarak kibukkanásakor ajánlatos magas faktorszámú védőkészítményeket, később pedig még széles karimájú szalmakalapot is viselni. A rozáceás bőr ápolására ideálisak az olyan összetevőket tartalmazó illatanyag- és színezékmentes készítmények, melyek a hidratáló hatáson túl védik és erősítik a véredények falait, csökkentik a bőr kipirosodását, és védelmet nyújtanak a napsugarak káros hatásaival szemben.

Kozmetikumok

Hasznosak az antibakteriális és gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmazó krémek, hidratálók, sőt ma már kaphatóak kifejezetten rozáceás, kipirosodásra hajlamos bőrre kifejlesztett kozmetikumok. A megfelelő készítmények kiválasztásában tanácsos a bőrgyógyász javaslataira támaszkodni, így megelőzhető, hogy a tünetek egy esetleges rossz választás következtében felerősödjenek.

Életmód

Kerülni kell az értágító hatású ételeket és italokat, elsősorban a csípőset, a forrót, az alkoholt és a túl sok koffeint. A C-vitamin viszont kitűnő gyulladáscsökkentő, a K-vitamin pedig erősíti az ereket és kapillárisokat. Bár egyiket sem lehet túladagolni, rendszeres szedésükről ajánlatos orvossal egyeztetni.

Egy kis folttal kezdődik a bőrbetegség

A bőrön néha megjelenhetnek apróbb foltok, csípésnyomok vagy pici kiütések, melyekkel a legtöbben szinte nem is foglalkoznak, legalábbis akkor, ha gyorsan elmúlnak. Ha azonban az elváltozás hámlik vagy elterjed, érdemes kideríteni, mi állhat a háttérben. A rózsahámlás például hasonló tüneteket okoz.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük