Csökkentik a rák kockázatát is: 9 tápanyag, ami nélkülözhetetlen az egészséges bőrért

A bőrrák rizikóját is csökkentheti néhány nélkülözhetetlen tápanyag.

Rákmegelőző tápanyagok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A rákbetegségek kialakulásának rizikóját számos tényező megnövelheti, a genetika mellett a környezeti hatások és az életmód is jelentős szereppel bír, így többek közt a helytelen életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy éppen az UV-sugárzás is valós kockázatot jelent.

A CDC összefoglalója szerint a bőrrák fokozott rizikójának vannak kitéve azok, akik bőre világosabb színű, szeplős, a napfény hatására könnyen és fájdalmasan lepirul. Veszélyeztetettebb csoportba tartoznak a kék vagy zöld szeműek, a szőke vagy vörös hajúak, illetve a sok - főleg nagyobb, illetve atípusos - anyajeggyel rendelkezők. Ugyancsak ide tartozik, akinek a szűk családi körében már előfordult a betegség, illetőleg az idősebb kor is rizikófaktornak számít - noha egyes típusai már fiatalkorban sem ritkák.

Rákmegelőző tápanyagok

Egyes antioxidáns hatással bíró vitaminok, tápanyagok bizonyítottan védik a sejteket az oxidatív stressztől, így a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenthetik. A fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozóknak érdemes gyakrabban csemegézniük a tápanyagok forrásaiból.

Béta-karotin

A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, az anyag erősíti az immunrendszert, védi a sejteket, elősegíti a bőr megújítását. Nagy mennyiségben található a sárga és zöld színű zöldségekben, a sárgarépa, az édesburgonya, a sütőtök, a sárgadinnye, a barack, a mangó, a spenót is bőven tartalmazza.

C-vitamin

A C-vitamin ugyancsak antioxidáns, illetve immunerősítő hatással bír, emellett a bőrt is szebbé, rugalmasabbá teszi: serkenti a kollagéntermelődést, ránctalanító, anti-ageing hatású, és kissé véd az UV-sugárzás okozta bántalmaktól. Remek forrásai a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a csipkebogyó, a homoktövis, a paprika, a káposzta, az eper és a leveles zöldek.

D-vitamin

A D-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára, többek között védi a csontok egészségét, hozzájárul a mozgásszervi fájdalom csillapításához, emellett immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatású, és a rák megelőzésében is fontos lehet. Hiánya a bőrön is nyomot hagy. Lévén, hogy egy hormonszerű anyagról van szó, a test is képes az előállítására napfény hatására. Tartalmazzák még a halak, a gomba, a tojás, a máj és a tejtermékek is.

Likopin

A likopin rendkívül erős gyulladáscsökkentő hatással bír, továbbá védi a bőrt az erős UV-sugarak okozta károsodástól. Többféle rákbetegség alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozták. A legjobb forrása a paradicsom, a paprika, a lila káposzta, a gránátalma, a görögdinnye, a grépfrút.

E-vitamin

Az E-vitamin szintén antioxidáns hatású, védi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, csökkenti a gyulladást a szervezetben, és javítja a bőr általános állapotát. Remek forrásai a csonthéjasok és az olajos magvak, így a napraforgómag, a mandula, de a földimogyoró, a spenót, a paprika és a hidegen sajtolt növényi olajok, így a napraforgó- vagy a búzacsíraolaj is tartalmazza.

Omega-3 zsírsav

Az esszenciális, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy csökkenti a gyulladásokat, a bőrrák, a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, a szellemi frissesség megőrzésében is fontos tápanyagot jelent. Nagy mennyiségben tartalmazza a lenmag, a halak, az olajos magvak, a káposzta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vásárolj Femina Klub bérletet!

Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől. 

  • Knapek Éva, aki a társfüggőségről és a mérgező kapcsolatokból való szabadulásról beszél. 2025.01.07.
  • Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában.  2025.02.19.
  • Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.

További részletek: feminaklub.hu/

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Polifenolok

A polifenolok rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő anyagok, erős tumorgátló hatással bírnak, segítenek megőrizni a sejtek egészségét, megelőzni a bőr károsodását. Megtalálhatók a fekete és zöld teában, a kakaóban, a piros bogyós gyümölcsökben is.

Szelén

A szelén erősíti az immunrendszert, E-vitaminnal együtt alkalmazva számottevően csökkenti a rákbetegségek rizikóját, véd a sejtkárosodástól, sőt a pajzsmirigyhormonok termelődését is serkenti. Legnagyobb mennyiségben a brazil dió tartalmazza, de jó forrásai a máj, a fokhagyma, a zabpehely, a búzakorpa, a tojás, a csírák és a tenger gyümölcsei is.

Cink

A cink erős immunerősítő hatása révén véd a megbetegedésektől, de rengeteg fontos szerepe van: részt vesz a vércukorszint szabályozásában, a DNS-szintézisben, a sejtek védelmében, serkenti a sebgyógyulást. Hiányát a száraz, viszkető, aknés bőr, a hajhullás és emésztési zavar is jelezheti. A legjobb forrásainak a húsok számítanak, a tenger gyümölcsei, az olajos magvak, a hüvelyesek, a zabpehely és a tejtermékek.

A bőrrák megelőzésében az étrendi tudatosság mellett kiemelten fontos a megfelelő fényvédelem: erős UV-sugárzás esetén csak a reggeli és késő délutáni órákban javasolt a napon tartózkodni, továbbá fényvédő termékek használata is ajánlott. Az éves anyajegyszűrés és az önellenőrzés is elengedhetetlen a kockázati csoportba tartozók számára.

A vitaminhiány jelei a bőrön

A vitaminhiány jól látható tüneteket okozhat a bőrön, sokan mégsem ismerik fel, hogy ez áll a háttérben.

Bőrtünetek, melyek durva vitaminhiányra utalnak - Alig van, aki felismeri, pedig ősszel egyre gyakoribb

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük