Miért pont fehér köpenyt viselnek az orvosok? A 19. századba nyúlik vissza a szokás eredete
Több oka is van annak, hogy az orvosok fehér köpenyre váltottak a 19. század végén.

feher kopeny
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már teljesen természetes, hogy a rendelőkben, kórházakban szinte minden orvos fehér köpenyt visel, ezzel pedig azonnal kitűnnek a várakozó betegek, a recepciósok, a nővérek vagy az asszisztensek sorából.

Bár rendszeresen látjuk őket így, azt mégis kevesen tudják, honnan ered ez a szokás, és miért erre az alapvetően igen kényes árnyalatra esett régen a doktorok választása.

Miért fehér köpenyt viselnek az orvosok?

A 19. század végéig az orvosok egyáltalán nem olyan öltözéket viseltek, mint amilyet manapság. A legtöbb gyógyító korábban feketében jelent meg páciensei előtt, ennek pedig több oka is volt. Egyrészt a sötét árnyalatot hivatalosnak, formálisnak tartották, úgy vélték, ez illik legjobban a munkához, másrészt pedig ezen látszottak meg a legkevésbé a foltok, szennyeződések.

Az szintén hozzájárult a választáshoz, hogy ekkoriban az orvostudomány még nem volt ennyire fejlett, és sokkal gyakoribbak voltak a halálesetek, a fekete szín pedig nemcsak magát a halált jelképezte, hanem az elhunytak iránti tiszteletet is. A szakmát egyébként ekkoriban a sarlatánsághoz is társították, ez is szerepet játszott abban, hogy sötét volt az orvosok öltözéke.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az 1800-as évek végére azonban egyre inkább felismerték a higiénia fontosságát, azt, hogy mennyire lényeges a környezet, az eszközök és a ruhák tisztán tartása az egészség érdekében. Rájöttek, hogy a baktériumok elszaporodásának és a fertőzések kialakulásának esélyét csak így csökkenthetik minimálisra. Ezután, a 19. század végén cserélték öltözéküket is fehérre, amelyre a tisztaság, az élet, az igazság és a remény szimbólumaként tekintettek. Mindehhez pedig hozzájárult az is, hogy ez az a szín, ami a legjobban viseli a magas fokú mosást és fertőtlenítést, és amin a legjobban látszik a makulátlanság. Nem beszélve arról, hogy segít kitűnni az orvosoknak a tömegből, és megkülönbözteti őket másoktól.

Az emberek számára a fehér köpeny az évek múlásával egyre inkább a megbízhatóságot, a szakértelmet és a jobb élet reményét jelentette, az 1800-as években felvett hagyomány pedig azóta is élénken él. Mivel annyira megszokottá vált, hogy az orvosok ezt viselik, ma már előfordul, hogy egyesekben szorongást vált ki a látványa. Részben ezért is van az, hogy főleg egyes magánrendelőkben és -kórházakban elhagyták a darabot, vagy más színeket is viselhetnek a doktorok.

Miért van a kis zseb a farmerokon?

A farmer bár számtalan fazonban, illetve színben kapható, néhány apró részletben a legtöbb megegyezik. Többek között abban, hogy majdnem mindegyik hagyományosabb szabású nadrágon található egy kicsi zseb elöl, a nagy zseben belül. De vajon mire való ez? Miért került oda? Most eláruljuk a válaszokat.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük