Miért van a másik oldalon a gomb a női és a férfi ruhákon? A középkorig nyúlik vissza a magyarázat
Megvan az oka és a magyarázata annak, hogy miért van máshol a gomb a férfi és a női ruhákon, mégis kevesen ismerik.

gomb
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyetlen apró, mégis érdekes különbség szinte mindenkinek feltűnik a női és a férfi ruhák között. Mégpedig az, hogy előbbieknek a bal, utóbbiaknak pedig a jobb oldalon van a gombja. Azt viszont már kevesen tudják, hogy miért van ez így.

Az ok nem csupán az, hogy meg lehessen különböztetni a darabokat, vagy mert az uraknak vagy a hölgyeknek más kényelmes. A magyarázat a történelemben, a középkori szokásokban keresendő.

Ezért van baloldalt a női ruhákon a gomb

Amanda Hallay divattörténész beszélt arról, hogy a mai értelemben vett és használt gombot a középkorban találták fel, és ekkor még csak az előkelő, gazdag hölgyek viselhettek ezzel ellátott darabokat. A tehetős asszonyok pedig ebben az időben nem egyedül öltözködtek: gyakran egy egész csapat segítette őket ebben a mindennapi feladatban.

Éppen ezért a ruhákat nem úgy tervezték akkoriban, hogy az azokat viselő nőknek kényelmes legyen magukra ölteni őket, hanem úgy, hogy az öltöztető asszonyoknak legyen egyszerűbb dolguk. És mivel legtöbbjük jobbkezes volt, bal oldalra tették a gombokat. A Drexel Egyetem egyik professzora, Lisa Hayes szerint ehhez a szoptatási szokások is hozzájárulhattak. A legtöbb anya a bal kezében tartja csecsemőjét ezalatt, a jobb kezükkel így könnyebben ki tudták kapcsolni a ruháikat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kering azonban a köztudatban egy olyan magyarázat is, amely szerint a lovaglás is hozzájárult az elrendezési különbségekhez. A hölgyek féloldalasan lovagoltak, legtöbbször úgy, hogy a felsőtestük jobb oldala volt menetiránynak. Így pedig a bal oldalon lévő gombok közti rések kevesebb levegőt, port engedtek be a ruha alá. 

A férfiak jobb oldali gombjának eredete

A férfiak gombjainak helyét a fegyverek határozták meg, ez ugyanis sokáig a mindennapi viseletük szerves részét képezte. A kardokat, majd a pisztolyokat általában bal oldalon hordták, és jobb kézzel rántották elő - ezért is tervezték úgy a gombokat, hogy azok bal kézzel a lehető legkönnyebben kikapcsolhatóak legyenek. 

És bár az idők során rengeteg minden változott, a gombok elhelyezkedését ezek az átalakulások nem érintették. Azért vannak a mai napig is különböző oldalon a férfiaknál és a nőknél, mert a középkorban így kezdték használni őket.

A történelem legfurcsább cipői

Minden történelmi korszaknak és kultúrának megvannak a maga sajátos ruhaviseletei és kiegészítői, amik a kívülállók számára egészen bizarrul festenek. Sok esetben egyszerűen praktikai okokból nézett ki úgy a lábbeli, ahogy, például a középkorban fontos volt, hogy az ember ne merüljön bokáig az utcát borító mocsokban. Azonban sajnos akadnak olyan cipők is, melyek nem szolgáltak más célt, mint a rendhagyó - akkoriban vonzónak tartott - kinézetet, és ezt úgy érték el, hogy a viselő lábát szó szerint megnyomorították.

Ezt is szeretjük