48 millióan foglalkoznak ezzel a körömproblémával a TikTokon - Sokakat érint az onycholysis

Az onycholysis gyakori probléma, de sokan nem tulajdonítanak neki jelentőséget. Akár fertőzés is állhat a hátterében.

Onycholysis körömprobléma
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A TikTok videórengetegében sokszor kevesebb figyelmet kapnak a hasznos posztok, de azért akadnak olyan alkalmak, amikor nemcsak, mondjuk, egy-egy szépségtrükk, hanem pár fontos, akár egészségügyi téma kerül a figyelem középpontjába. Az onycholysis nevű körömproblémával például már több mint 48 millióan foglalkoztak.

Az elváltozás sokakat érint, a legtöbben mégsem tulajdonítanak neki jelentőséget, pedig akár fertőzés is állhat a hátterében.

Mi az onycholysis?

Az onycholysis a köröm körömágytól való elemelkedését, elválását takarja. Ennek fennállása esetén a körömlemez nem tapad szorosan az alatta lévő bőrhöz. A jelenség valamilyen szinten természetes és normális, tehát azzal nincs semmi gond, ha a köröm vége nyomás hatására egy kissé felfelé mozdul. Az jelent problémát, ha túlságosan elemelkedik az ujjbegytől az első és az oldalsó részen is, illetve ha a köröm alapvetően rózsaszín területe elhalványodik, kifehéredik a lemez elválása miatt.

@girls_nailartstudio 💅🏻onycholysis treatment💅🏻 #nails #onycholysis #nailtreatment #nailinjury #gelproducts #nailtechproblems #nailtech #nailtok #nailproblems #nailfix #tbc #fyp #diagnosis #nailtrauma #aussietok ♬ original sound - Girls!

Mi okozza?

A rendellenességet több dolog is okozhatja, például létrejöhet különböző irritációk, mondjuk a körömlakklemosó, a tisztítószerek és a fertőtlenítők gyakori használatának hatására, de kialakulhat egy sérülés, ütés következtében, vagy akkor, ha egy bizonyos tevékenység során felfelé feszül a köröm. Egészségügyi problémák is eredményezhetik, gyakori jelenség pszoriázissal küzdőknél, allergiás reakció következményeként, sőt gyógyszermellékhatásként is jelentkezhet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A leggyakrabban azonban a köröm gombás fertőzése jár ilyen következményekkel. Ebben az esetben gyakran jellemző tünet még a körömlemez megvastagodása és sárgás elszíneződése is. Néha viszont más fertőzések is megbújhatnak a háttérben. Ezek esetében gyógyszeres kezelésre van szükség.

Mindezek mellett akkor is megjelenhet az onycholysis, ha nem jól dolgozik a műkörmös. A túlzott reszelés, a túlságosan elvékonyított köröm, a túl nagy mennyiségben felvitt zseléanyag, az erősen meghajlított épített köröm, valamint a zselé kötése során keletkező magas hőmérséklet. Sőt, a zselékben található összetevők, többek közt a 2-hidroxietil-metakrilát, azaz a HEMA is okozhatja a köröm elemelkedését.

@itslakishaa Reply to @zoeelovett837 are short nails a mood? 💫 #shortnails #healthynails #nailgrowthjourney #damagednails #nailtok #onycholysis @sallyhansen #nailhealth #nailgrowthtips ♬ vlog type beat - Fleeky

Hogyan kezelhető?

Leginkább akkor kezelhető, ha fertőzés vagy betegség okozza, ekkor az orvosok a megfelelő gyógyszer felírásával oldják meg a problémát. Ha viszont sérülés, irritáció miatt alakult ki, akkor igazából csak annyit tehetsz, megvárod, míg a köröm lenő, és korrigálja a sérülést.

A probléma fennállása alatt érdemes még jobban figyelni a higiéniára, nehogy baktériumok kerüljenek a körömlemez alá, és fertőzést eredményezzenek. Éppen ezért ilyen esetben mindig érdemes a lehető legrövidebbre is vágni a körmöket. De ha ezt a tünetet észleled magadon, és nem akar elmúlni, lenőni, érdemes orvoshoz fordulni vele.

Betegségekre utalhatnak a köröm elváltozásai

Ha huzamosabb ideig tapasztalod a következő körömtünetek egyikét, keress fel egy bőrgyógyász szakorvost!

Milyen kezdődő betegségre utal a töredező, foltos vagy csíkos köröm? Sorra vesszük

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük