3 hasznos tipp, ha barnább arcbőrt szeretnél fény nélkül: ezekkel a termékekkel nem lesz foltos az eredmény

Káros sugárzás nélkül is szép barna lehet az arcbőr, ám nem mindegy, hogyan használod az önbarnítót.

önbarnító1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre jobban közelít a nyár, amihez hozzátartozik a barnaság is, hiszen a legtöbb embernek remekül áll, ha egy kis színt kap a bőre a hosszú téli hónapok után, sokkal egészségesebb, élettelibb lesz ezáltal a megjelenés. 

Sajnos ma már olyan erős a nap UVA- és UVB-sugárzása, hogy a fényvédők napi használatát javasolják a szakértők, hiszen így előzhetők meg a különböző bőrproblémák, az idő előtti ráncosodás vagy a bőrrák kialakulása. Ennek értelmében a szolárium is nagyon káros lehet, ez azonban nem azt jelenti, hogy le kell mondani a barnaságról - az önbarnítók ugyanis pont ezt a célt szolgálják.

Hasznos tippek az önbarnító használatához

A legtöbb önbarnító hatóanyaga a dihidroxi-aceton (DHA), ami kölcsönhatásba lép a bőr felső rétegével, és arra kényszeríti, hogy színt fejlesszen. Ez az úgynevezett Maillard-reakció. Az ilyen termékeknek számos típusa létezik, hiszen elérhető krémek, spray-k, habok vagy cseppek formájában is, de az alapján is válogathatunk, hogy milyen intenzitású legyen az árnyalat. Az önbarnítók alkalmazása előtt azonban nagyon fontos, hogy alaposan megnézzük a tulajdonságaikat, valamint a véleményeket, hiszen belefuthatunk olyanokba is, amik foltos, narancssárgás hatást eredményeznek.

önbarnító3
Fotó: lambada / Getty Images Hungary

Így válaszd ki az önbarnítót: bár a test esetében is lényeges, arra figyelni, hogy az önbarnítónak milyen összetétele és hatásai vannak, az arc esetében különösen fontos ennek a szem előtt tartása, hiszen a rosszul kiválasztott termék több kárt okozhat, mint hasznot. A zsíros, pattanásokra hajlamos bőr esetében ajánlott mindenképp olyan készítményt választani, amit kifejezetten arcra fejlesztettek ki, és klinikai tesztek is igazolják nemcsak a hatékonyságát, hanem azt is, hogy nem tesz kárt a bőrben. Ezekben a legtöbb esetben már olyan hatóanyagok is találhatók, mint például a glikolsav, ami nagyon előnyös a problémás bőrűeknek, hiszen remek hámlasztó tulajdonságáról is ismert. Akinek nem érzékeny a bőre, az alkalmazhatja a testre való termékeket is - ezt azonban érdemes felhígítani úgy, hogy belekeverjük egy arcápoló krémbe.

Fontos az előkészítés: A barnítás megkezdése előtt kihagyhatatlan lépés az arc teljes megtisztítása, a micellás víz mellett érdemes lemosót és gyengéd bőrradírt is alkalmazni. Itt nagyon fontos csak olyan tisztítót használni, ami nem tartalmaz olajat, hiszen ez megakadályozhatja, hogy a barnító hatóanyagok megfelelően beszívódjanak. Száraz bőr esetén érdemes előtte hidratálni is, hiszen így el lehet kerülni a foltokat és a csíkozódást.

önbarnító2
Fotó: Profimedia

Így vidd fel az önbarnítót: ahogy a test esetében, úgy az arcnál is érdemes kifejezetten ehhez a művelethez kifejlesztett kesztyűt használni, ami nemcsak abban segít, hogy a kezeken ne maradjon ott az önbarnító nyoma, hanem sokkal egyenletesebben lehet a segítségükkel eloszlatni a készítményt. Először ne használj túl sok terméket, és mindig figyelj arra, hogy ne maradjon ki a nyak egésze, a hajvonal és a fül sem, hiszen így elég furcsa lehet a végeredmény. A szépségszakértők tanácsai szerint érdemes egy picit több önbarnítót ütögetni azokra a helyekre, amelyeket kontúrozni szoktak, így sokkal vékonyabbnak tűnik majd az arc smink nélkül is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az arc barnításánál arra is fel kell készülni, hogy mivel ezen a területen sokkal gyorsabban cserélődnek a bőrsejtek, ezért az eredmény sem lesz olyan tartós, mint a többi részén, így gyakrabban kell megismételni a folyamatot. Ha úgy érzed, hogy már szükség van a frissítésre, radírozd és tisztítsd meg alaposan az arcot, majd kezdődhet az egész folyamat elölről. Arra fontos figyelni, hogy az önbarnító nem helyettesít semmilyen fényvédő terméket, így továbbra is ajánlott mindennap használni - főleg a napsütéses időszakokban.

Nyári kozmetikumok, amik tönkretehetik a bőrt

A jó idő beköszöntével előkerülnek a naptejek, és a dezodort is gyakrabban használja mindenki.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Profimedia)

Ezt is szeretjük