Hogy mutatja meg a bőr a napallergiát? Sokan összetévesztik az egyszerű kiütésekkel
A bőrgyógyász elmondta, honnan lehet felismerni a napallergiát, milyen tüneteket okoz, és azt is, hogy mit lehet tenni ellene.

viszketo bor
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyáron még inkább oda kell figyelni a bőrre, illetve a rajta megjelenő kisebb-nagyobb elváltozásokra, a napsugarak miatt ugyanis nagyobb veszélynek van kitéve a forró hónapokban. Ám nemcsak a leégés fenyegeti: a napallergia is megjelenhet rajta, mégis kevesen ismerik fel, hogy erről van szó.

Tünetei könnyedén összetéveszthetőek az egyszerű kiütéssel vagy esetleg rovarcsípésekkel, pedig fontos lenne időben észrevenni, hogy mi is a valódi kiváltó ok. Dr. Tóth Orsolyát, a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvosát kérdeztük a kiváltó tényezőkről, a tünetekről és a lehetséges kezelési, megelőzési módokról.

Mi is pontosan a napallergia?

- A hétköznapi nyelvben használt napallergia kifejezés nem más, mint egy összefoglaló elnevezés a fényexpozíció hatására kialakuló bőrbetegségekre. A fényérzékeny bőrbetegségeket photodermatosisnak nevezzük. Ezeknek több csoportját is elkülöníthetjük: létezik örökletes fényérzékenység, helyi vagy szájon át bevett fényérzékenyítő anyagok - például gyógyszerek, bizonyos kémiai anyagok növényi nedvek - által kiváltott fényérzékenység, illetve az ismeretlen eredetű reakciók. 

A photodermatosisok napfény vagy egyéb ultraibolya fény hatására jelentkeznek a fényre érzékeny egyéneknél. Leggyakoribb ezek közül a lakosság 9%-át érintő polimorf fény-exanthema (PFE), mely ismeretlen eredetű, de háttérben genetikai tényezőket feltételeznek. Az első tünetek általában 20-30 éves korban jelentkeznek, főként világosabb bőrű nőknél, a napsugárzás hatására az ő bőrük túlzott immunaktivitással válaszol, így alakulnak ki a zavaró kiütések, melyek minden évben kiújulnak. A fényérzékenység élethosszig tart, végleges gyógyulás nem várható - mondta a szakértő.

Így mutatkozik meg a bőrön

- A tünetek többnyire az első erősebb tavaszi napsugarak - főként UV-A, de UV-B és látható fény - hatására jelennek meg jellemzően a fényexpozíciónak kitett bőrterületeken, általában a kézfejeken, a végtagok feszítő felszínén, a mellkas, a nyak V-vonalán és két oldalán, illetve ritkábban az arcon. A polimorf kifejezés arra utal, hogy a panaszok egyénenként változatos megjelenésűek, de ugyanannál a személynél mindig azonos területen és hasonló formában jelentkeznek évről évre. Kialakulásukhoz minimum fél, gyakrabban több órás napon tartózkodás szükséges. A kiütések megjelenését viszketés, illetve bőrpír előzheti meg. Ezt követően szimmetrikusan felbukkanhatnak apró tűszúrásnyi kiütések, de nagyobb göbös - pattanásszerű - tünetek is megjelenhetnek, sőt összefolyó csalánkiütések is létrejöhetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Amennyiben a bőrt nem éri ismételt napfény-expozíció, úgy néhány napon belül nyom nélkül, spontán visszafejlődnek, azonban ha további UV-sugárzásnak van kitéve, úgy a tünetek súlyosbodhatnak, kifejezettebbé válhatnak, így javasolt tünetes állapotban a napfény kerülése. A nyár vége felé intenzitásuk csökken, általában télen a tünetek nem jelentkeznek. 

Ritkábban találkozunk a klasszikus napallergiával, más néven urticaria solarisszal, amikor is a napfény behatását követően 5-10 perccel viszketéssel kísért típusos csalángöbök jelennek meg. Hányinger, fejfájás, gyengeség kísérheti. Ez egy korai típusú allergiás reakciónak minősül - mondta a szakértő.

Megelőzés és kezelés

- A napallergia megelőzhető megfelelő ruházattal és széles spektrumú, UV-B és UV-A sugárzás ellen is védelmet nyújtó fényvédő krémek alkalmazásával, melyekkel a fényexpozíció előtt legalább 30 perccel kell a bőrfelszínt bekenni. Ezenkívül még hatásos lehet, ha tavasszal már rövid, pár perces napozással fokozatosan hozzászoktatjuk a bőrt a későbbi UV-hatáshoz. 

Abban az esetben, ha a tünetek már megjelentek, a legelső teendő a fény kerülése kell, hogy legyen, ám amennyiben ez nem vezet eredményhez, úgy szteroidtartalmú krémekkel és antihisztamin-tablettákkal enyhíthetők a panaszok - tette hozzá dr. Tóth Orsolya.

A rák bőrtünetei

A legtöbben azt gondolják, hogy csak a megváltozott, furcsa színű vagy felületű, esetleg gyulladt anyajegyek utalhatnak rákra, azonban ez egyáltalán nem így van. Akár a gyomorban vagy a tüdőben létrejött daganatok is kiválthatnak kevesek által ismert bőrtüneteket. Ezek pedig általában csak egy jelentéktelennek tűnő problémának tűnnek, ezért érdemes ezért odafigyelni a legapróbb bőrelváltozásokra is. Képeken mutatjuk azokat, amelyek rosszindulatú daganatot jeleznek.

Ezt is szeretjük