Milyen formájú a szemed?

Így alakítsd!

Szeretnél igéző pillantást, de nem vagy biztos benne, mi állna jól? Profi sminktippjeinkkel megfestheted a legcsábítóbb szemeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szemfesték időtlen idők óta varázsolja még szebbé a gyönyörű szemű nőket - némely antropológus úgy véli, a barlanglakó ősember valami izgalmas szemfesték keresgélése közben fedezte fel a rezet és más fémeket.

Kleopátra híres volt káprázatos szeméről, mint ahogy gyönyörű szemükről nevezetesek a múlt század ismert szépségei - Greta Garbo, Elizabeth Taylor, Sophia Loren - is.

Bár a szemfestéket könnyű feltenni, sok nő jobban ódzkodik tőle, mint a többi kozmetikumtól. A szempillafesték és egy kis szemtus még hagyján, de a szemhéjfestéknél nem mennek tovább.

Pedig ég és föld a különbség az úgynevezett természetes, festetlen szem és a természetesnek ható, ügyesen kikészített szem között. Ha nem fested ki, olyan, mintha tudomást sem vennél róla, ha kifested, kiemeled természet adta szépségét.

A tökéletes szemfestés

Egy applikátorral a felső szempilláktól a szemöldökig matt vagy enyhén gyöngyházfényű púderrel fedd be a teljes területet. Ez lesz a szemfestés alapja. Válassz természetes, semleges színt, pezsgőt vagy enyhe rózsaszínt.

Egy szögletes, merevebb ecsettel bármilyen sötétebb színt feltehetsz, mégpedig a szemhéj külső harmadára, csaknem háromszög alakban. Mielőtt a festéket felvinnéd, rázd le a fölösleget az ecsetről, hogy a szín ne legyen túl sötét, és ne csomósodjon össze. Ez az árnyékoló lehet semleges vagy élénkebb szín is.

A következő lépés a ránc fölötti szemöldökcsont árnyékolása - ehhez egy közepes vagy semleges színt használj, és nem árt a gyakorlás. Figyelj, hogy a színek harmonizáljanak egymással. Válaszd ki az alábbi ábrák közül azt, amelyik a legjobban hasonlít a szemedre, és kövesd az ott leírt sminktippeket.

Milyen formájú a szemed?

Arányos szemforma

A szem önmagában is szép, így semmit nem kell elkendőzni vagy kiemelni. Arányos szemnél a sötétebb, árnyékolásra használt színt épp a ránc fölé, a szem külső felétől befelé haladva simítsd fel úgy, hogy a szín java részét a szemöldökcsont külső kétharmadára összpontosítsd. A hatást azzal fokozhatod, hogy a szemöldökív legmagasabb pontja alá és a szemhéj belső kétharmadára egy élénkítő színt teszel fel. Ha a szemhéjad túl széles, ezt az utolsó lépést elhagyhatod. Az élénkítő szín lehet csillámos is, de mindenképpen üssön el az árnyékolótól.

Keskeny szemhéj, keskeny szemöldökcsont

Ha a szemhéjad alig vagy egyáltalán nem látszik, a szemöldökcsontod viszont széles, az árnyékoló színt vidd fel középen magasabbra, és az orr felé - csaknem egy félkört írva le - hosszabbítsd meg. A középen felívelő árnyékoló kitágítja a szemet, és elejét veszi, hogy a külső szemsarok lekonyuljon. Tehetsz egy kevés élénkítőt is a pupilla közepe fölé, a szempillák tövébe. A szemed színéhez hasonló színt válassz. A foltot nem kell különösebben elsimítani. A cél éppen az, hogy a szivárványhártyát felfelé egy kicsit meghosszabbítsd, és ezzel megnagyobbítsd a szemet.

Keskeny szemhéj, széles szemöldökcsont

Ha a szemhéjad alig vagy egyáltalán nem látszik, a szemöldökcsontod viszont keskeny, a ránctól a szemöldökig egy halvány színt vigyél fel az egész területre, de árnyékoló púdert ne használj! Szükségtelen a szemöldökcsontot még jobban eltüntetni. Válassz a szemed színéhez hasonló színt vagy éppen az ellentettjét. Kék szemnél szép a barna, a zöldnél pedig a lila. Ezt a színt egy kissé simítsd felfelé a szemhéj külső végénél, a szemöldökvég irányába. Tehetsz még egy élénkítő foltot is a pupilla fölé, a szemhéj közepére, közvetlenül a szempillák tövébe. A szem mozgása közben ezen a folton megcsillan majd a fény, és ettől a szivárványhártya nagyobbnak tűnik.

Széles szemhéj, keskeny szemöldökcsont

Ha a szemhéjad széles, a szemöldökcsontod viszont keskeny, akkor egy halvány árnyalatot vigyél fel a szemöldökcsont egészére, majd a szemöldök felé simítsd el. A szemhéj külső sarka felől egy kis sötétebb árnyalatot simíts fel a szemöldök vége felé, és leheletfinom mozdulatokkal irányítsd a szemöldökcsont külső szélére. Végül a szemhéj kicsinyítésére tegyél fel egy finom, semleges színt a szemhéj belső kétharmadára. Ez a kis mutatvány lehetővé teszi, hogy a szemhéj keskenyebbnek, a szemöldökcsont szélesebbnek látsszék.

Instagram vs. valóság - A csillámpor alatti igazságról őszintén

A Femina Klub februári vendége Kajdi Csaba modellügynökség tulajdonos, influenszer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan befolyásolja az emberek önképét a közösségi média, milyen árnyoldalai vannak a modellkedésnek, illetve mennyit számít a forma (szépség) mögötti tartalom (személyiség) a siker elérésében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. február 27. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Befejező műveletek

Dolgozd el a szemfestéket egy bolyhos ecsettel, hogy a szélek lágy átmenetet képezzenek, és a szemöldökcsonton a festék körvonala előnyösen hasson. A makacs széleket az árnyékoló ecsettel dolgozd el. Amíg a tükörbe nézel, és a széleket simítod el, tartsd nyitva a szemed, így a festés alakját is igazíthatod, és ellenőrizheted, hogy nem lett-e erős.

Ha ezen a ponton úgy érzed, hogy nem ártana egy kis élénkítés, tegyél egy kicsit az arcpirosító színéhez hasonló szemfestékből mindkét szemöldökcsont kiugró részére. Finomabban viheted fel a festéket egy nagy, bolyhos ecsettel. Pirosítót is használhatsz erre a célra.

A szemhéjtól a szemöldökig felfelé és kifelé irányuló mozdulatokkal finoman simítsd végig az árnyékoló ecsettel az egész területet, amíg úgy nem érzed, hogy a színerősség megfelelő, a szélek pedig beleolvadnak az alapszínbe.

Cikkünk a Park Kiadó Arcfestési kalauz című könyvének segítségével készült.

Ezt is szeretjük