Milyen gyakran kell arcot mosni valójában? Káros, ha túl gyakran, vagy túl ritkán tisztítod a bőrt

Egyáltalán nem mindegy, hányszor mosol arcot naponta. Ennyi az ideális szám, ha gyönyörű bőrre vágysz.

Milyen gyakran kell arcot mosni?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Az arctisztítás a mindennapi tisztálkodási és bőrápolási rutin részét képezi, és bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy minél gyakrabban csinálod, annál jobb, ez egyáltalán nem így van - ugyanúgy, ahogyan a zuhanyzásnál sem.

Nem jó, ha túl gyakran mosod az arcodat, de az sem, ha túl ritkán: többek közt pattanásokat, irritációt vagy szárazságot is tapasztalhatsz, ha nem figyelsz oda.

Naponta hányszor kell arcot mosni?

A szakértők nagyrészt egyetértenek abban, hogy az ideális szám a napi kettő. Debra Jaliman bőrgyógyász elmondta, éjszaka, alvás közben a baktériumok felhalmozódnak a bőrön, így ezeket fontos lemosni reggel, este pedig azért nem szabad kihagyni a tisztítást, mert napközben a smink mellett a szennyeződések is lerakódnak az arcon, valamint a felesleges zsír eltávolítására is szükség van. Ha ugyanis ez nem történik meg, eltömődhetnek a pórusok, Joshua Zeichner bőrgyógyász szerint ráadásul gyulladások, pattanások és irritáció is kialakulhat ilyenkor. 

Dr. Peterson Pierre azt is hangsúlyozta, hogy bár az optimális szám a kettő, vannak olyan esetek, amikor pluszalkalmat is be kell iktatni, ilyen például a sport - ezután ugyanis erősen ajánlott az arcmosás, hiszen szükség van az izzadtság és a szennyeződések eltávolítására is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A túl gyakori mosás is gondot okoz

A ritka tisztítás eltömődött pórusokat, fokozott zsírosságot, mitesszereket, pattanásokat és gyulladásokat okozhat, azonban a túl gyakori mosás is járhat negatív következményekkel. Dr. Roberta Del Campo bőrgyógyász elmondta, ebben az esetben az ember eltávolítja a bőrről a természetes olajokat, és a baktériumok, a szennyeződések könnyebben bejutnak a sejtek közé, illetve a pórusokba, ahol gyulladásokat indikálnak. A túltisztítás emellett szárazságot, irritációt, a bőr védekezőképességének csökkenését is eredményezheti, sőt bár furcsán hangzik, még akár zsírosodást is: az állandó mosásra ugyanis az arc igyekszik majd pótolni az elvesztett olajat, és túl sokat fog termelni belőle.

Mivel tisztítsd az arcodat?

Alapvetően a langyos víz jó ötlet a reggeli tisztításhoz, főleg akkor, ha érzékeny a bőröd. Az esti rutinhoz azonban érdemes lemosókat használni, ezek ugyanis alaposabbak, hatékonyabbak, zsírosodásra hajlamos arcra pedig sokkal előnyösebb választás egy ilyen termék. A micellás sminklemosók például gyönyörűen tisztítanak, de ügyelj arra, hogy mindig a bőrtípusodnak megfelelő változatot használj minden kencéből. Szárazságra optimális lehet egy krémes állagú lemosó, az olajosabb archoz viszont inkább a gélesek vagy a micellás vizek passzolnak. A szappanok többségét érdemes kerülni, de ha ragaszkodsz hozzájuk, akkor szavazz egy extra szenzitív vagy kifejezetten arclemosáshoz ajánlott termékhez.

Ilyen gyakran kell zuhanyozni a bőrgyógyász szerint

A tisztálkodás rendkívül fontos az egészség és az ápoltság érdekében, az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyakran állsz be a zuhany alá. A tusolást is lehet ugyanis túlzásba vinni. Dr. Képíró Lászlót, a Belvárosi Orvosi Centrum bőrgyógyász szakorvosát kérdeztük arról, hogy mi a legjobb a bőrnek.

Milyen gyakran kell zuhanyozni a bőrgyógyász szerint? Ennyi tusolás a legjobb a bőrnek

A bőrgyógyász elárulta, milyen gyakran kell tusolni a bőr egészsége érdekében, és azt is, hány fokban érdemes zuhanyozni, vagy mivel ajánlott ápolni a bőrt.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük