Szent-Györgyi Albert 80 éves özvegye igazán elbűvölő asszony: lenyűgöző a szépsége, intelligenciája
Marcia Szent-Györgyi megfogadta a Nobel-díjas tudós életmódtanácsait.

marcia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A C-vitamint felfedező, Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert tudományos munkásságáról és magánéletéről is legendák szólnak. Nagy sportember volt, világutazó, éles eszű és jó humorral megáldott férfi hírében állt, és egészen 92 éves koráig teljesen friss maradt szellemileg. Négyszer is megnősült, utoljára 1975-ben.

Az 1941-ben született festőművész, művészeti tanár, Marcia Houston majdnem ötven évvel fiatalabb volt a férfinél, 1986-ig, tehát a tudós haláláig együtt éltek, a nő kislányát Szent-Györgyi Albert örökbe is fogadta. Az idén nyolcvanéves özvegy nagyon csinos, és a mai napig ápolja a férje emlékét.

Megfogadta a férje életmódtanácsait

Szent-Györgyi Albert tökéletesen tisztában volt a helyes étkezés és a mozgás fontosságával. Rendszeresen teniszezett, röplabdázott és motorozott, sőt még vitorlázó repülni is megtanult. A reggelijét, az ebédjét és a vacsoráját szerette nagyjából mindig ugyanakkor elfogyasztani, és persze törekedett arra, hogy egészséges táplálékokat vigyen be a szervezetébe. Marcia Szent-Györgyi az együtt töltött évtized alatt sok mindent megtanult tőle, manapság is a mindennapjainak részét képezi a testmozgás, és az étkezésére is különös gondot fordít, valószínűleg egyebek mellett ennek köszönheti rendkívül csinos alakját és fiatalos megjelenését.

Mint elmondta, megfogadta a férje tanácsait, így a reggeleket egy kiadós, tápláló reggelivel indítja, zabkását eszik gyümölcsökkel, narancslét iszik mellé, illetve teát vagy kávét, amit mézzel ízesít. Ehhez Szent-Györgyi Albert még egy banánt is megevett. Mivel Marcia vegetáriánus, Magyarországon járva a zöldségek, a kenyér és a sajtok élvezetének hódolt.

Marcia Szent-Györgyi 2017-ben unokájával Magyarországra látogatott, mivel ekkor a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány Szent-Györgyi Albert nyolcvan éve, 1937-ben kapott orvosi és fiziológiai Nobel-díjára emlékezve megalapította a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat. A díjat minden évben olyan orvosok kapják, akiket a szakmai zsűri, illetve a páciensek érdemesnek tartanak a kitüntetésre. Marcia budapesti látogatása során elárulta, hogy mindennap C-vitamint is fogyaszt. Férjéhez hasonlóan bízik abban, hogy az aktív életvitel és a megfelelő táplálkozás mellett a C-vitamin lehet egészségének kulcsa, és ez nem is állhat messze az igazságtól. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A C-vitamin lehet frissességének kulcsa?

A C-vitamin erős antioxidáns, ami támogatja a szervezet immunrendszerét. Megvédi a sejteket az azokat károsító szabad gyökök negatív hatásaitól, és így segíthet a krónikus betegségek megelőzésében is. Amennyiben a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlya felborul a szervezetben, oxidatív stressz alakul ki, ami számos negatív következménnyel jár, megnövelheti például a demencia kialakulásának kockázatát. A C-vitamin a vizsgálódások szerint jó hatással van a gondolkodásra és a memóriára, amelyek megőrzése idősebb korban kulcsfontosságú feladat. 

Emellett a C-vitamin pozitív tulajdonságait már a szépségipar is felismerte, nem véletlenül alapanyaga oly sok krémnek és szérumnak. Nem elhanyagolható szerepet játszik például a kollagéntermelésben, így a bőr feszesebbé tételében, valamint a ráncok megjelenésének késleltetésében is. A bőr állapotára sok dolog hat, például a stressz, a légszennyezettség, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is. Látható tehát, hogy Marcia Szent-Györgyi a C-vitamin rendszeres fogyasztásával igen jót tesz a szépségének és a szellemi frissességének is.

A C-vitamin hivatalosan ajánlott napi bevitele Magyarországon 60-100 milligramm között mozog, ezt a számot növeli a betegség, a dohányzás és a várandósság. A maximális mennyiség, amelynek túllépését a szakemberek általában már nem javasolják, a 2000 milligramm. Ideális esetben a táplálkozás során is elegendő jut be a szervezetbe, a citrusfélék mellett a brokkoli, a kivi és a petrezselyem is gazdag benne, kiemelkedően jó forrása a csipkebogyó és a homoktövis.

A homoktövisolaj látványos hatásai

Összetevői miatt kiváló feszesítő, ránctalanító: mélyen a bőrbe szívódva segít a barázdák kisimításában, feltölti a mélyedéseket, és feszesebbé teszi az arcot. És nemcsak a már meglévő redőkön segít, hanem megelőzésre, az öregedés késleltetésére is kiválóan alkalmazható. 

(Borítókép forrása: Goodwill Pharma Kft., Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj. Ajánlókép és cikken belüli kép forrása: Fortepan/Semmelweis Egyetem Levéltára, Goodwill Pharma Kft. Kép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük