Csúnya fertőzést okozhat, ha erre nem figyelsz manikűrözéskor - 4 hiba, amit sokan elkövetnek a körmeikkel

Ezek a gyakori körömápolási hibák elősegítik a fertőzések kialakulását, illetve károsítják a körmeidet.

manikurozes
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A manikűrözés egyszerű folyamatnak tűnhet, valójában azonban több buktatót is rejt magában. Ha nem figyelsz oda eléggé, károsodhat, sérülhet a körmöd, sőt, akár fertőzések is kialakulhatnak néhány aprócska bakinak köszönhetően.

Ha azt szeretnéd, hogy elkerüld a kellemetlenségeket, akkor fogadd meg a manikűrösök legfontosabb tanácsait, és semmiképpen se kövesd el a következő súlyos, de igen gyakori hibákat. 

A tisztítás hiánya

Este, hazaérve alig van időd a manikűrözésre, szóval csak fogod az ollót és a reszelőt, aztán nekiesel a körmeidnek? Simcha Whitehill szakértő szerint ez hatalmas hiba. Akármennyire sietősek is a teendőid, az eszközök tisztításának kihagyása komoly problémákat okozhat. Ezekre ugyanis rengeteg baktérium kerül a kezedről, és, ha nem mosod le őket alkohollal, antibakteriális szappannal vagy legalább meleg, szappanos vízzel minden használat előtt, akkor azok könnyedén bekerülhetnek a körmöd, a bőröd alá, az esetleges sebekkel pedig még komolyabb fertőzéseket vagy körömgombát okozhatnak.

Az sem jó, ha zárt, műanyag neszesszerben tárolod az eszközöket, mert ez befülledhet, bepárásodhat, így ideális környezetet teremt a baktériumoknak és gombáknak a szaporodáshoz. Tartsd őket inkább egy jól szellőző dobozban, hogy ezt elkerüld.

Ha nemcsak a körmödet vágod

Bár jóval egyszerűbb csak hátratolni a körömágybőrt, sokan inkább levágják, hogy szebb eredményt kapjanak. Ez azonban egyáltalán nem jó ötlet, mert nemcsak vérző sebeket, de fertőzéseket is szerezhetsz ezzel, ráadásul a körmöd felszínét is károsíthatod. A sérült bőrbe könnyebben bejutnak a baktériumok és a gombák, és így a körömágy is védtelenül marad, ami még nagyobb kockázatot jelent. A legjobb, amit tehetsz, hogy egy, a drogériákban beszerezhető, kifejezetten erre a célra kialakított fapálcikával tolod fel a körömágyat: ez sokkal kevésbé veszélyes, mégis ugyanolyan esztétikus eredményt ad.

A cikk az ajánló után folytatódik

Reszelés rossz irányba

A reszeléssel is teljesen tönkreteheted a körmeidet, ha rosszul csinálod. Tilos oda-vissza irányuló mozdulatokkal rövidítened őket, csakis egy irányba ajánlott reszelned. Ha nem így teszel, akkor apró repedések keletkezhetnek a körmön, illetve a felső rétege is sérülhet, sőt, néhány pici darab le is válhat belőle. Ez később töredezéshez és hámláshoz vezethet, és sokkal sérülékenyebbé teszi a körmeidet.

Száradást segítő spray-k használata

A körömlakk száradásának gyorsítására kitalált spray-k hasznosnak és praktikusnak bizonyulhatnak, ám kiszárítják a körmöket, és szintén töredezést, hámlást, valamint gyengülést okozhatnak. Inkább keress olyan időpontot a festésre, amikor tényleg ki tudod várni a szükséges perceket. De, ha ilyen nem igazán van, a manikűrösök azt javasolják, hogy a félig megszáradt lakkra vigyél fel egy kis körömágyápoló olajat, ez megvédi majd a felületét az esetleges, kisebb sérülésektől, és elősegíti a lakk megkötését.

Betegségeket jelezhet a köröm

Gyakran nem a külső tényezők okozzák a körömproblémákat, hanem szervi rendellenességek. A következő elváltozások betegségekre figyelmeztethetnek, ezért érdemes odafigyelni rájuk.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük