Miért válik le rétegekben a körmöd? Betegség és vitaminhiány is állhat a háttérben

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha a köröm felső rétegének egy része néha leválik, letörik, mert komolyabb problémákra hívhatja fel a figyelmet.

Rétegekben leváló köröm
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Sokan küzdenek gyenge, töredező körmökkel, melyek sokszor nemcsak kellemetlenségeket és a lakk gyors lepattogását okozzák, hanem akár fájdalmat is. 

A legtöbben általában arra fogják a dolgot, hogy a festék gyengítette el a körmöt, de valójában számos komolyabb ok is állhat a háttérben, ezért érdemes odafigyelni ezekre a változásokra. A rétegekben hámló köröm ugyanis betegségeket, vitaminhiányt is jelezhet.

Ezért válik le rétegekben a köröm

Ha azt veszed észre, hogy a köröm felső rétege folyamatosan beszakad, feljön egy kisebb része, végül pedig letörik, annak több oka is lehet. Ilyen tüneteket produkálhat, ha a normálisnál sokkal gyakrabban mosod a kezeidet, vagy kesztyű nélkül mosogatsz. De az is közrejátszhat a jelenség kialakulásában, ha nem lemosod, hanem néha lekaparod a körömlakkodat. Mindezek mellett más, súlyosabb dolgok is megbújhatnak mögötte.

levalo korom

Sokszor előfordul, hogy a köröm felsőbb rétegeinek leválása vashiányra utal, ezért, ha régóta küzdesz ezzel a problémával, érdemes megnézetned egy vérvétel során, hogy minden rendben van-e. Gyakori ugyanis, hogy a fáradtsággal járó vitaminhiányra csak így derül fény.

Szervi rendellenességekre is utalhat

A test és a belső szervek rendellenességei sem csak jól észrevehető, egyértelmű tünetekben mutatkoznak meg. Gyakran a bőrön és a körmön láthatóak először a jelek, ám ezeket kevesen ismerik fel. Pedig a rétegekben leváló köröm is utalhat rájuk. A vesebetegség is járhat például hasonló következményekkel, de ebben az esetben a jelenséghez legtöbbször a köröm elvékonyodása és barnás elszíneződése is társul.

Tüdőproblémák esetén is előfordulhatnak hasonló gondok. Akkor érdemes erre gyanakodni, ha nemcsak elgyengül és töredezik, hanem egy kicsit sárgásabb is lesz az árnyalata. De ezek a tünetek pajzsmirigy-alulműködésre is figyelmeztethetnek. Ha ugyanis ez a mirigy nem termel elég hormont, az a körömre is kihat. Ebben az esetben állandó fáradtságérzet, gyengeség, hajhullás és különböző bőrelváltozások is jelentkezhetnek.

Mit lehet tenni ellene?

Ha régóta küzdesz ezzel a problémával, akkor mindenképpen érdemes kivizsgáltatni a háttérben húzódó okokat. Emellett otthon is tehetsz azért, hogy erősebbek, szebbek legyenek a körmeid, és megállítsd a töredezést. A kókuszolaj remekül táplálja őket, E-vitaminnal vegyítve pedig még hatásosabb körömerősítő. De a kollagénben gazdag tojás és a tej kombinációja is beválik, ha belemártod az ujjadat a kencébe pár percre, majd alaposan belemasszírozod a keveréket. Sőt, még az olívaolajos dörzsölés is szebbé teszi a körmöket.

Mindemellett érdemes belülről is táplálnod a körmeidet, ehhez a speciális vitaminok mellett a halolajkapszula, a biotin és az E-vitamin is remek választás.

Mit jeleznek a köröm elváltozásai?

A köröm különböző elváltozásai mind-mind mást jelentenek. Csíkos, foltos vagy töredezik? Megtudhatod, melyik jelenség mire figyelmeztet.

Milyen kezdődő betegségre utal a töredező, foltos vagy csíkos köröm? Sorra vesszük

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük