Videóra vették, mit tesz valójában a lábbal a magas sarkú: kalapácsujjat, depressziót is okozhat
Az alig kétperces felvétel tökéletesen illusztrálja, hogy mi történik a lábbal, valahányszor a nők magas sarkút húznak.

magassarku 2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tűsarkú cipők szexisnek, elegánsnak, erősnek és vonzónak láttatják viselőjüket. Akik sokszor komoly fájdalmak árán is bevállalják viselésüket.

Ha pedig valaki naponta ilyen lábbelit visel, a kellemetlenségek hosszú távon a mindennapok részévé válnak. Hogy pontosan szemléltessék, ortopéd szakemberek egy csoportja 3D-s felvételen szemlélteti, hogy mi történik pontosan a lábfejjel olyankor, amikor magas sarkú van rajta.

A magas sarkú cipő hátrányai

A Medical News Today portálon megjelent átfogó cikkben a londoni Royal National Ortopéd Kórház munkatársai ugyanazt a 3D-s szkennertechnológiát alkalmazták, amivel egyébként más ortopéd rendellenességek is kimutathatóak.

A kutatók szerint mindenekelőtt fontos megérteni, mi is történik a lábbal magassarkú-viselés során. Járás közben a talp három ponton, a sarokcsonton, valamint az első és az ötödik lábközépcsonton támaszkodik. 

Utóbbi kettő között húzódik a harántboltozat, illetve ezeken kívül létezik belső hosszanti és külső hosszanti boltozat is, melyeket izmok és szalagok tartanak. Magas sarkú viselésénél felborul a talp izom-ínszalag egyensúlya, a harántboltozat pedig megsüllyedhet, mivel a testsúly ilyenkor gyakorlatilag a lábujjakra nehezedik ahelyett, hogy szétoszlana az egész talpon.

A tűsarkú cipő felelős a lábfájdalmak nagy részéért

Az American Podiatric Medical Association (APMA) 2014-es nem reprezentatív, ezer főt vizsgáló kutatása szerint a 18 év alatti és feletti nők 49%-a rendszeresen visel magas sarkút annak ellenére, hogy 71%-uk lábfájdalmakra panaszkodik miatta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Matthew G. Garoufalis, a szervezet korábbi elnöke szerint a legnagyobb problémát  az jelenti, hogy a lábfejet ezáltal természetellenes pozícióba kényszerítik. - Olyan, mintha órákon keresztül lábujjhegyen kellene állni, ez pedig húzódásokat és izomfáradtságot okoz - magyarázza a szakértő.

Hozzátette, a tűsarkú viselésének emellett hosszú távú hatásai is vannak, például bőrkeményedés, tyúkszem vagy benőtt körmök, melyek nagyon fájdalmas elváltozások, kezelésük pedig szakember segítségét igényli. 

Probléma ráadásul nemcsak a lábfejben, de valamivel feljebb is jelentkezik. Ennek oka, hogy a magas sarkú viselése megváltoztatja a lábszárban elhelyezkedő izmok és inak struktúráját. Az izmok megrövidülhetnek, az inak megkeményedhetnek, ezzel együtt beszűkül a boka mozgása. Sőt, a térdekre is nagyobb terhelés nehezedik, ami nemcsak fájdalmas, de korai porckopást is okozhat.

Japánban mozgalom indult a magas sarkú ellen

Jumi Isikava petíciója 2019. június elején került ki az internetre, azóta több mint 19 ezren aláírták - a nő azután indította el, hogy munkáltatója kötelező magassarkú-viselést írt elő a cégnél. Isikava Twitter-bejegyzésére rövid idő alatt rengeteg komment érkezett, a poszt pedig azóta a harmincezres megosztást is átlépte. Bár a petíció aláírói jórészt japánok, a felhívás már a szigetországon kívül is nagy port kavart.

Nem sokkal később felröppentek a hírek, miszerint a japán kormány hajlandó foglalkozni a kérdéssel. Bár a munkáltatók hivatalosan nem várhatják el alkalmazottaiktól a magas sarkú viselését, a dress code részeként mégis rengeteg munkahelyen továbbra is elvárás, különösen állásinterjúkon. 

Hatalmat kölcsönöz a nőknek?

A Universite de Bretagne-Sud kutatói arra keresték a választ egy 2016-os kutatásukban, hogy milyen erőt kölcsönöz a magas sarkú cipő a nőknek. A tanulmányból kiderült, hogy a férfiak egész másképp viselkednek a nőkkel szemben, ha ilyen lábbelit viselnek.

Nicolas Gueguen és kollégái lapos talpú, öt, illetve kilenc centiméteres magas sarkúkat adtak az önkénteseknek, akiknek aztán járókelőket kellett leszólítaniuk az utcán különféle kérdőívek kitöltésére. 

Az eredmények magukért beszélnek: 82-83%-ban sikerrel jártak a magas sarkút viselők a lapos talpúak 42-47%-os arányához képest. Érdekesség viszont, hogy a magas sarkú a leszólított nőknél már nem számított vonzó tényezőnek. Ők mindössze 32-36%-ban válaszoltak a kérdezőknek.

Persze teljesen rendben van, ha valaki szívesen visel magas sarkút, időnként mégis érdemes olyan lábbelit húzni, ami megfelelő alátámasztást nyújt a lábnak, hiszen egy rossz cipő többek között boka-, sarok-, térd- hát- és derékproblémákat is okozhat.

Így lesz kényelmes a magas sarkú

Sebtapasszal körberagasztgatni a lábat nem a legjobb ötlet. Egyrészt könnyen lejön, főleg ebben a nagy melegben, másrészt pedig a kikandikáló darabkák nem nyújtanak túl szép látványt. Van viszont pár hasznos megoldás, melyet alkalmazva sokkal hosszabb időn keresztül hordhatod majd sebek vagy fájdalom nélkül a cipőt. A következő trükkök megkönnyítik a magas sarkú viselését, és segítik kímélni a lábadat, pedig tényleg borzasztóan egyszerűek.

Ezt is szeretjük