Mérgező kencét árult, és örökké tartó szépséget ígért a szélhámos Madame Rachel: a viktoriánus kori nők imádták krémjeit
Madame Rachel üzletébe özönlöttek a nők méregdrága, örökké tartó szépséget ígérő krémjei miatt. Termékei viszont az egzotikus összetevők helyett toxikus anyagokat tartalmaztak.

madame rachel russel
beauty and style
Top olvasott cikkek

A viktoriánus kori nők mindent megtettek, hogy megfeleljenek az akkori szépségideálnak. Ezért is vált olyan népszerűvé egy asszony, aki az örökké tartó szépség és fiatalság ígéretével csábította őket üzletébe.

Madame Rachel egzotikus varázsszerként reklámozta termékeit, a gazdag hölgyek pedig csak úgy özönlöttek különleges boltjába. Valójában azonban egy igazi szélhámos volt, aki mérgező összetevőkkel dúsított kencéket árult, méghozzá méregdrágán.

Szegény lányból vált a gazdag nők kedvencévé

Sarah Rachel Russell 1814-ben született London keleti részén, ahol a túlzsúfoltság és a szegénység uralkodott. Már fiatalon munkába állt, nyúlbőrt, használt ruhákat és halakat árult a megélhetésért. Első két férje elhunyt, majd végül egy Philip Levison nevű férfihoz költözött. Továbbra is számos átmeneti munkát vállalt, belekóstolt a jövendőmondásba, sőt állítólag még prostituáltként is dolgozott egy keveset. Az 1850-es években kezdett hajfestékeket gyártani és árulni, és rövid idő alatt népszerűvé vált: kitűnő marketinges volt, nagyon értett ahhoz, hogyan adja el a termékeit, és hamar felkeltette a tehetős réteg érdeklődését.

Nem sokkal később már Madame Rachelként kezdett kozmetikumokat gyártani, kencéivel pedig örökké tartó fiatalságot ígért a hölgyeknek. Ekkoriban Viktória királynő hatására a kozmetikumokat közönségesnek, ízléstelennek tartották, a királynő ugyanis úgy vélte, a sminkelés csak a színházakban és a bordélyokban elfogadott. Így hát festékek helyett krémekre és házi praktikákra kellett hagyatkozniuk a nőknek - ezért is lett olyan sikeres Madame Rachel márkája. Azt állította, hogy egzotikus helyekről származó, különleges összetevőkből készült elixíreket árul, és imidzsét is ehhez igazította: különleges ruhákat, feltűnő ékszereket és kristálytalizmánokat viselt. Üzletét pazar, keleties díszítéssel, bíbor függönyökkel és szökőkúttal tette egyedivé és magával ragadóvá, a tehetős hölgyek pedig özönlöttek boltjába.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mérgező anyagokból készítette drága krémjeit

Hirdetéseiben olyan állítások szerepeltek, mint hogy termékei egyenesen Marokkóból származnak, vagy hogy a szultán külön engedélyével hozatta be az összetevőket. Krémjei, lemosói, őszülés elleni hajkezelései, gyógynövény-esszenciái szinte csodát ígértek a vásárlóknak, valójában azonban hatalmas átverések voltak. Madame Rachel igazi szélhámos volt, aki úgy verte át a vevőket, ahogy csak tudta.

Termékei az egzotikus hatóanyagok helyett maró hatású hozzávalókat, többek között porzsavat, azaz hidrociánsavat, ólmot és arzént tartalmaztak. Ezek nagy mennyiségben, sokáig használva súlyos bőrirritációkat, gyulladásokat és akár halált is okozhattak. Egyik híres kezelése az úgynevezett arczománcozás volt, amivel az akkoriban divatos hófehér arcszínt érték el. Ez magában foglalta a nemkívánatos szőrszálak eltávolítását és a különböző, toxikus anyagok, például lúgos WC-tisztító szerek használatát.

A hölgyek sokáig özönlöttek hozzá, ám a törvény utolérte a csaló asszonyt. Évek óta terjedtek róla a pletykák zsarolásokról, visszaélésekről, csalásokról és megfélemlítésekről, így végül két alkalommal is eljárást indítottak ellene, kétszer börtönbe is került. Végül 1880-ban hunyt el a börtönben, de élete végéig azt állította: ő az egyetlen, aki ismeri a nők örök szépségének, fiatalságának titkát.

A viktoriánus kor veszélyes szoknyája

Nem csupán a mérgező arc- és hajápolók használata volt igen népszerű a viktoriánus korban, hanem egy olyan szoknya is, melyben nemhogy járni alig lehetett, de sok halálos esés, baleset okozója is volt.

Ezt is szeretjük