Így lesz sokáig sima és puha a láb szőrtelenítés után: a borotválás iránya és a vízhőmérséklet sem mindegy
A láb borotválása egyszerű, magától értetődő folyamatnak tűnik, pedig vannak olyan fontos lépések, melyeket sokan kihagynak. Pedig csak így lehet sokáig selymes a bőr.

borotvalkozas cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még a mindennapos borotválkozás sem garantálja a puha lábakat, legalábbis akkor biztos nem, ha nem megfelelően szőrtelenítesz. A hosszantartóan sima eredményért sok apróságra kell ugyanis odafigyelni.

Nem mindegy, hogyan készíted elő a bőrt, és az sem, milyen irányba húzod végig a borotvát, vagy milyen hőmérsékletű vizet használsz. A következőkre mindenképpen érdemes ügyelni, ha azt szeretnéd, hogy sokáig selymes maradjon a lábad.

Egy jó borotva nagyon sokat számít

Az első lépés a tökéletes borotva kiválasztása. Az optimális eredmény elérése érdekében mindig éles, tiszta, száraz és rozsdamentes eszközt használj. A legjobb, ha több-, minimum négypengés, ápolócsíkkal ellátott változatot választasz, amely gyorsan, hatékonyan távolítja el a szálakat, közben pedig a bőrt is kíméli. Az eldobható borotvákat 5-10 alkalmanként cserélni kell, és akkor is, ha a krémezőcsík elkopott.

Készítsd fel a bőrödet, figyelj a vízhőmérsékletre!

Sosem szabad szárazon szőrteleníteni, így ugyanis jócskán megnő az irritáció, valamint a szőrtüszőgyulladás kialakulásának esélye. A legjobb, ha 3-5 percig áztatod egy kicsit a lábaidat, de arra figyelj, nehogy túl meleg legyen a víz, mert ez kiszárítja, és érzékenyebbé teszi a bőrt. Szavazz inkább a langyos vagy hűvöskés vízhőmérsékletre, és hidratáló tusfürdővel is átöblítheted a borotválni kívánt felületet, hogy ápold és hidratáld a szőrtelenítés előtt.

Ne maradjon el a borotvahab!

Sokan hajlamosak elhagyni a borotvahabot, pedig enélkül nem lesz tökéletes az eredmény. Mindenképp alkalmazz ilyen terméket, ez ugyanis felpuhítja és kondicionálja a bőrt, illetve a szőrszálakat, de kíméli is egy kicsit a felületet az irritációtól! Ha véletlenül elfogyott volna, vagy egy utazás során felejtetted volna ki a bőröndödből, alkalmanként hajbalzsamot is használhatsz helyette.

A cikk az ajánló után folytatódik

Melyik a helyes irány?

Egyesek szerint a szőrnövekedés irányával megegyezően kell borotválni, ám a teljesen puha és sima érzetet csak akkor érheted el a lábon, ha az ellenkező irányba húzod az eszközt. Bár ebben az esetben kicsit nagyobb az irritáció vagy a szőrbenövés esélye, ha jó minőségű a borotva, és odafigyelsz az elő- valamint utóápolásra, akkor ettől nem kell tartanod.

A megfelelő mozdulatok

A kellemetlenségek elkerülése érdekében ne nyomd rá túl erősen a borotvát a lábadra, és hosszú, egyenletes mozdulatokkal végezd el a folyamatot! A bokáknál, térdeknél légy különösen óvatos, ha pedig utóbbi részhez értél, hajlítsd be a lábadat, hogy jobban hozzáférj a területhez, és simább eredményt kaphass! Minden húzás után öblítsd le alaposan a pengéket!

Fontos az utóápolás

Ha kész vagy a borotválással, és langyos vízzel leöblítetted a maradék habot, ne feledkezz meg az ápolásról sem! Csak akkor lehet hosszantartóan selymes a bőr, és csak akkor előzheted meg a szárazságot, valamint az irritációt, ha minden szőrtelenítés után bekened magadat testápolóval. Miután óvatosan megtörölgetted a lábaidat, várj pár percet, aztán jöhet az ápolás! A legjobb, ha olaj-, Aloe vera-, shea- vagy kakaóvaj-tartalmú terméket választasz, de a száraz, érzékeny bőrre kifejlesztett kencék is szuperek lesznek.

Alkalmanként hámlassz is!

Az extra puha hatás érdekében heti 1-2 alkalommal érdemes lehámlasztanod a bőrt a lábadon. Ezt megteheted bőrradírokkal, illetve az arcra kifejlesztett, AHA- és BHA-savas termékekkel is. Ezek segítenek eltávolítani az elhalt hámsejteket, és megújítják, extra selymessé varázsolják a bőrt. Arra viszont ügyelj, hogy lehetőleg ne közvetlenül borotválkozás előtt és után vesd be őket, nehogy irritációt tapasztalj!

Egyszerű, jól bevált módszerek bőrkeményedés ellen

A közhiedelemmel ellentétben nem csak a túlsúlyos emberek küzdenek a bőrkeményedéssel, hiszen a hajlam is közrejátszhat ebben. Ráadásul egy rosszul megválasztott cipő szintén növelheti a kockázatát, hogy kialakuljon a probléma. Különféle házi módszerekkel azonban megszüntetheted a bőrkeményedést: nézd meg a képeken, mely trükkök is ezek! Bármelyik megoldást választod, érdemes minden este időt fordítanod a lábápolásra.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük