A ránctalan bőr záloga

Nem mindegy, hogyan, és nem mindegy, mivel kened az arcod. Ezek mellett az is számít, mikor szánsz időt az arcápolásra. Ismerd meg a kronokozmetikát!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kronobiológia, mely a chronos, vagyis idő, illetve a bio-logos, vagyis élettan szavak összetétele, igen fiatal tudomány, mely szerint a bőr az egész szervezethez hasonlóan átéli saját 24 órás ritmusát. A bőrnek is vannak aktív és passzív időszakai.

Hogy ez a belső óra hogyan jár, azt a gének határozzák meg, és egyénenként változó. Kívülről egyetlen tényező hat a biológiai órára: a fény. Ezért befolyásolja a nappal és az éjszaka váltakozása a test funkcióit.

Az emberek 80%-ának szinte egyformán ketyeg a biológiai órája, és csak a maradék tartozik a szélsőséges nappali vagy éjszakai típusba.

A jellegzetes koránkelők reggel hamar magukhoz térnek, ám este korán elfáradnak. Az éjszakai baglyoknak ezzel szemben kevesebb gondot okoz, ha váltott műszakban dolgoznak.

Bár a legtöbben nem élünk szigorú napirend szerint, nem árt a rendszeresség. Ha odafigyelsz arra, hogy mikor mit érdemes tenni a bőrrel belső órád szerint, akkor hamarosan szemmel látható változást tapasztalhatsz.

A bőr ritmusa

24 órától hajnali 5-ig

Az éjszaka második felében a sejtosztódás igen aktív. Fokozódik a prolaktin nevű hormon termelődése, ami a mély alváshoz kötődik. A legtöbb ápoló termék igazodik a bőr éjszakai életéhez. Éppen ebben az időszakban szabadítják fel hatóanyagaikat, hogy megújítsák a hámréteget.

6 óra

Egy hideg zuhany ebben az időpontban pillanatok alatt felélénkít, a bőr rózsás frissességgel válaszol rá. Oka, hogy az adrenalin nevű stresszhormon eloszlik a testben, és úgy működik, mint egy ébresztőóra.
Ha koránkelő vagy, akkor nincs jobb időpont egy vérkeringést serkentő hideg-meleg váltózuhanyhoz.

7 óra

A nyirok nehézkesen áramlik, a sejtek visszatartják a vizet. Aki duzzadt szemekkel ébred reggel, az ezt egyértelműen tapasztalja. Itt az ideje a duzzanatot megszüntető szemránckrémnek. Reggelente óvatosan bánj a különböző kozmetikumokkal, mert ilyenkor az allergiás reakciók hevesen jelentkezhetnek.

8 és 9 óra között

A vérerek összeszűkülnek, ezért a reggeli órákban elszívott cigaretta még gyorsabban öregíti a bőrt, mint egyébként. Ha nem tudsz róla lemondani, akkor is hagyd a délutáni órákra.

10 óra

A bőr elérte csúcsteljesítményét, a testhőmérséklet pedig a maximumát. A bőr vérellátása ilyenkor optimális.

11 és 12 óra között

Eljött a púder ideje: az orr fénylik, mert a faggyúmirigyek most dolgoznak a leginkább. Az ingerlő anyagok - mint például az alkohol vagy a gyümölcssavak - erőteljesen hatnak, ez pedig csúnya bőrpírhoz vezethet.

13 és 14 óra között

A vérnyomás és a hormonszint leesik, ezért érzed magad fáradtnak. A bőr hajlamos a gyűrődéses ráncokra. Egy 15 perces ebéd utáni alvás lenne az ideális, hogy ellazuljanak az arc izmai, ezt azonban nagyon kevesen tehetik meg. Ehelyett nyomj meg néhány akupresszúrás pontot az arcon, illetve nyomogasd végig a tenyereddel az arcodat. Kitűnő relaxáló, ha a tenyeredet a szemeid elé teszed, annyira, hogy egy kis fény se szűrődjön be, és így bámulsz a sötétbe egy-két percig.

15 óra

A hatóanyagoknak nincs semmi esélyük, mert a bőr pihenőt iktatott be. Védőréteggel szigeteli el magát, a sejtek bezáródnak. Ilyenkor ne tegyél fel pakolást, és a kozmetikust is tedd későbbre.

16 óra

Közeledik a második csúcs, emelkedik a mikrocirkuláció, a vér bővebben tartalmaz oxigént. Ideális időpont egy kis arctornára.

17 óra

Beauty-time, vagyis jöhet minden, ami szépségápolás. A legjobb időpont a kozmetikus felkeresésére vagy egy pakolás felvitelére. A hatóanyagok mélyen beszívódnak, és jobban hasznosulnak. A tisztító termékek és eljárások is ilyenkor működnek a legjobban.

18-21 óráig

A legjobb idő a szaunázásra. Az esti órákban a pórusok kitágulnak, a salakanyagok gyorsabban kiválasztódnak és elszállítódnak.

Ugyanilyen kedvező időpont a szemöldökszedésre vagy a gyantázásra, illetve az epilátor használatára. A test ilyenkor nem olyan érzékeny a fájdalomra.

22 óra után

A test éjszakai nyugalomra kapcsol. A gyomor és a belek emésztési munkája leáll. Az ételmaradékok azonban még mindig megtámadhatják a belek nyálkahártyáját. Ezért a bőr pattanásokkal és irritációval reagál az éjszakai evésre.
 

Cikkünk a Ráncok nélkül című könyv segítségével készült.

Tanácsadó könyv a fiatalság és a szépség megőrzésére a legjobb ötletekkel: hogyan kölcsönözhetsz arcodnak új frissességet, hogyan tüntetheted el a kisebb szépséghibákat, mint a pattanás vagy a kellemetlen pihék, és hogyan védekezhetsz a korai ráncok ellen. Bővebben megismerheted a kozmetikusok által alkalmazott modern fiatalító módszereket. Olvashatsz arctornáról, hatékony masszázsokról és shiatzu-technikáról, lépésről lépésre. Megismerheted a legújabb, kozmetikusok által alkalmazott fiatalító technikákat.

Kiadja a Holló és Társa.
Ára 1790 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük