Népszerű házi fogfehérítő, de nagyon káros - A fogorvos szerint erősen roncsolja a zománcot
Bár ideiglenesen fehérítenek ezek a házi szerek, hosszútávon komoly károkat okoznak a fogakban.

fogmosas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rengeteg házi fogfehérítési praktika létezik, azonban az otthoni módszerekkel érdemes vigyázni. A neten található tippek közül ugyanis nemcsak, hogy sok nem működik, de néhány egyenesen roncsolja a fogakat.

A fogorvosok óva intenek pár DIY megoldástól: egy szakértő elmondta, melyek azok a trükkök, amelyek, bár igen népszerűek, nagyon károsak is lehetnek, ha nem megfelelően alkalmazza őket az ember.

Az almaecet igen káros a fogakra

Dr. Richard Marques elárulta, hogy az egyik leginkább kedvelt házi fogfehérítő az almaecet, melyet többféleképpen is használnak: szájöblítőként, fogmosáshoz, vagy ujjal dörzsölik a fogaikra, majd percekig hatni hagyják. A gond viszont az, hogy ez a folyadék igen savas, pH-értéke 3 körül van, ami már elég ahhoz, hogy marni kezdje a zománcot. Ami pedig még rosszabb, hogy, mivel kellemetlen az íze, szinte mindenki fogat mos utána. Így azonban a már sérült, meggyengült zománcot dörzsölik szinte le tehát még nagyobb kárt tesznek.

8 almaecet

Ugyanezért nem ajánlja a citromot sem, hiszen a gyümölcsben található savak hasonlóak károsak a fogakra.

Aktív szén: a legnépszerűbb, mégis veszélyes

Kétségkívül az aktív szén lett a legkedveltebb fogfehérítő módszer az elmúlt időszakban, a fogorvosok mégsem ajánlják, mivel még összetörve is durva, szemcsés, így szinte lecsiszolja a zománcot. Ha pedig ez megtörténik, felszínre kerül az alatta lévő puhább, sárgásabb réteg, így nemcsak érzékenyebbek lesznek a fogak, és hamarabb kilyukadnak, hanem a színük is kevésbé lesz fehér. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakértő azt javasolja, ha valaki ragaszkodik ehhez a módszerhez, akkor csakis az ujjával vigye fel az aktív szenet, ne fogkefével, és óvatosan masszírozza be, ne dörzsölje.

A szódabikarbónával is vigyázni kell

A szódabikarbóna igen sokoldalú házi csodaszer, azonban, ha fogfehérítésre használod, érdemes nagyon óvatosan alkalmazni. A szénhez hasonlóan szemcsés, ezért a fentiekhez hasonlóan sértheti, károsíthatja a zománcot, így növeli az érzékenység, valamint a fogszuvasodás kockázatát. Az orvosok ezért arra figyelmeztetnek, hogy, ha alkalmazod ezt a módszert, szintén csak ujjal masszírozd, és heti, de inkább kétheti egy alkalommal vesd be maximum.

A szakértő minden házi fogfehérítő használatával kapcsolatban óvatosságra int: a fentieket érdemes kerülni, és a legjobb fogorvos segítségét, tanácsát kérni a hatékony, mégis kíméletes módszerekről.

A legerősebb fogfehérítő ételek

Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök és egyéb hozzávalók, melyek természetes összetevőiknek, valamint a bennük található vitaminoknak köszönhetően szépen fehérítik a fogakat, ráadásul hozzájárulnak az íny egészségéhez és a gyulladások megelőzéséhez is. Egy fogorvos elmondta, miket érdemes rendszeresen fogyasztani ahhoz, hogy ragyogó legyen a mosolyod.

Ezt is szeretjük