Eleget alszol, mégis karikás vagy duzzadt a szemed? Ez a 6 ok állhat mögötte

Nemcsak a kevés alvástól és a fáradtságtól lehet karikás vagy táskás a szemed. Komoly betegségek is állhatnak a háttérben.

Karikás, duzzadt szem - betegség
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

A stressz, az állandó hajtás és az ebből fakadó folytonos alváshiány megviseli a szervezetet, ennek legszembeötlőbb tünetei pedig a szemek alatti sötét karikák és a duzzanatok. De ezek nem feltétlenül csak akkor jelentkeznek, ha valaki keveset aludt, és fáradt.

A szemhéjak naponta több ezer mozdulatot végeznek, így állandó terhelés alatt áll a bőr, ami idővel a támasztószövet gyengüléséhez vezet. Mivel a szem körüli bőr igen vékony, az alatta található hajszálerek pedig hamar reagálnak a testben zajló anyagcsere-változásokra, ezekben az esetekben könnyebben alakulnak ki sötétebb karikák. Azonban különböző betegségek is állhatnak a szem alatti kötőszövetek megduzzadása mögött. A táskás szemeket például már komolyabban kell venni, hiszen azok akár veseproblémákra, hiány- és pajzsmirigybetegségekre is utalhatnak, de előfordulhat, hogy csupán az öregedés váltja ki a jelenséget.

Genetikai hajlam

Egyeseknek sötétebb foltok jelennek meg a szemük alatt, mint másoknak, ez gyakran öröklött is lehet. A bőrgyógyászok és a kozmetikusok nagy része azon a véleményen van, hogy a pangó vérkeringés okozhatja a jelenséget. Masszázzsal és folyadékpótlással javítható a helyzet. A szemránckrémet ütögető, finom mozdulatokkal kell a bőrbe masszírozni, ezáltal felpezsdül a vérkeringés, de a hámlasztás és a pigmentfolt elhalványítása is megoldást jelenthet.

ajanlo-szem-ok

Gyulladásos bőrbetegségek

A mindössze fél milliméter vastag bőrt bármi könnyedén irritálhatja, így az ott futó hajszálerek kitágulnak, és a terület sötétté, karikássá válik. Emiatt a kötőszövetek megduzzadnak, és a szem alatt megjelennek a táskák. A különböző arckrémek és szemránckrémek az arra érzékenyeknél allergiás gyulladást okozhatnak, amit a szem körüli karika jelezhet, melyet viszketés és égő érzés kísér. Az elszíneződés másik gyakori oka az ekcéma vagy a pikkelysömör, ezek kezelésére viszont speciális krémekre lehet szükség, melyeket kizárólag a bőrgyógyász írhat fel.

Dehidratáltság

A nem elegendő vízfogyasztást a szemed is megsínyli. Tipikusan ilyen állapot lép fel egy átmulatott éjszaka után. Az alkohol elvonja a vizet, az elektrolitokat, és kitágítja az ereket, a végeredmény pedig a karikás szem.

Vese- és pajzsmirigyprobléma

A szem alatti duzzanatot a szervezeted nem megfelelően működő vízháztartása is okozhatja. A táskák ilyen esetben azért alakulnak ki, mert nagy mennyiségű folyadék préselődik a véredből a tested szöveteibe - ez vesebetegségre utalhat, ami a szív- és keringési betegségek kockázatát is növeli. Megfelelő étrenddel, kevés fűszeres étel fogyasztásával és csökkentett sófogyasztással meggátolhatod a folyadékürítést.

Ha viszont tartósan fennáll a szemduzzadás és az elszíneződés, akkor elengedhetetlen egy komolyabb kivizsgálás: vitamin- és ásványianyag-hiány - főleg vashiány -, illetve pajzsmirigybetegségek is lehetnek a háttérben. A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, melyek szabályozzák a test anyagcsere-folyamatait és a testhőmérsékletet, valamint befolyásolják az oxigénfelhasználást. Mindemellett pedig a szív, illetve a központi idegrendszer működését is szabályozzák. Ha tehát a pajzsmirigy nem funkcionál megfelelően, az az egész szervezetre negatív hatással van. A szövetek vizet tartanak vissza, és megjelennek a szem alatti karikák.

Hormonális változások és dohányzás

A menstruáció és a terhesség alatt sokan találkozhatnak karikákkal a szemük alatt, ez ellen sajnos nincs mit tenni, de legalább biztos, hogy csak átmeneti panaszokat okoznak.

Ezen kívül pedig a káros, dohányzás során felhalmozódott salakanyagok lerakódása is megmutatkozhat a szem alatti területeken, ráadásul felgyorsítja a bőr öregedését is.

Trükkök a karikás szemek eltüntetésére

A karikák, a szem alatti táskák és a puffadt bőr sokak életét megkeserítik, és sajnos elég nehéz tőlük megszabadulni. Az alábbi trükkök egyáltalán nem annyira ismertek, mint amennyire hasznosak.

6 alig ismert trükk a karikák és szem alatti táskák eltüntetésére

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük