Jó a pattanások ellen, ránctalanít és hidratál
Mi az?
A joghurt nagyon sokféleképpen használható a bőrápolásban, és ezt tudományosan is alátámasztották.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőr kulcsfontosságú szerepet játszik a kiszáradás, a károsodás vagy a kívülről érkező negatív hatások - például kémiai hatások, például szennyeződés, dohányzás, mechanikai, fizikai - UV-sugárzás, a hőmérséklet-, valamint a fertőzések kivédésben.

A bőr megmutatja a szervezet általános egészségi állapotát és életkorát. Habár a bőr öregedése genetikailag programozott, egészségére és működésére hatással vannak a környezeti tényezők is - ez különösen igaz az olyan külső hatásoknak kitett részek esetében, mint például az arc.

Az életmód, az ételek, az éghajlati viszonyok, az UV-sugárzásnak való kitettség mértéke és gyakorisága, a szabadgyökök, a toxinok és az allergének, a vegyi anyagok és a mechanikus károsodások mind olyan külső tényezők, amelyek nagy valószínűséggel megváltoztatják a bőr egészségét. A hormonális és immunológiai állapot és a pszichológiai stressz szintén olyan tényezők, amelyek módosíthatják a bőr minőségét és biológiai funkcióit, így a bőr különféle változásokon mehet át. Ilyen változás többek között az immunrendszer működési zavara, a gyulladás, a napozás okozta bőrkárosodás, a szárazság, a ráncosodás, az elszíneződés és a szövetszaporodás különféle változatai.

Napozáshoz

A bőrre igen sokféle környezetei stressz hat folyamatosan, amely idővel képes jelentős változásokat okozni a bőr önszabályozó rendszerében. Több epidemiológiai tanulmány rámutatott arra, hogy az UV-sugárzás drámai változást okoz az immunrendszer funkcióiban.

Bebizonyították, hogy ha bizonyos védekező sejtek száma csökken, alaki változások, torzulások következnek be bennük, valamint megváltozik ellenanyag-termelő képességük. A bőr e rendellenességei módosíthatók vagy megelőzhetők bizonyos probiotikumok alkalmazásával.

Bizonyos joghurtkultúrák fogyasztásával megakadályozhatók az UV-sugárzás bőr- és immunrendszerre gyakorolt veszélyes hatásai, valamint megerősíthető a szervezet bőrvédelme az antigénekkel szemben. A joghurt fogyasztása tehát segít az UV-sugárzás által kiváltott bőrkárosodás megelőzésében és a fény elleni védelemben.

Érzékeny bőrre

A probiotikumok jótékony hatással lehetnek az úgynevezett reaktív bőrszimptómákra is. A reaktív bőr jellemzője, hogy különösen érzékeny a fizikai vagy kémiai hatásokra, és csak részlegesen képes visszaállítani a bőr regeneráló képességét. E a bőrállapot egyre gyakoribb manapság, és sokak életét megkeseríti. Epidemiológiai tanulmányok rámutattak arra, hogy körülbelül a nők felének és a férfiak harmadának érzékeny a bőre.

Az érzékeny bőrű személyek elsősorban a bőrrel kapcsolatos kellemetlenségekre panaszkodnak, mint például forróság-, égető, csípő vagy viszkető érzés. Ezek a jelek mutatkozhatnak hosszabb ideig a test egy bizonyos pontjain, vagy gyorsan múló bőrvörösséggel is kapcsolatba hozhatók. A legtöbb esetben a tünetek kizárólag az arcon jelentkeznek. 

A joghurt fogyasztása és külsőleg történő alkalmazása segíthet a különböző tünetek enyhítésében. A legjobb, ha natúr joghurtot fogyasztasz, amit friss gyümölccsel és mézzel dúsítasz, így biztos lehetsz abban, hogy semmilyen felesleges anyaggal nem terheled a szervezetedet.

Külsőleg

A joghurt igazi jolly joker, minden bőrtípusra használható, ha kell hidratál, ha arra van szükség, akkor nyugtat, de még enyhe hámlasztónak is beválik. A nyári hónapokban különösen hasznos, ha kozmetikai célra is tartasz otthon egy dobozzal a hűtőben, mert a leégett bőrre is jól alkalmazható.

Frissítő hámlasztó pakolás

A legegyszerűbb pakolások egyike, ami leginkább hámlasztásra való, ha a joghurtot tiszta gézbe teszed, majd egy kicsit kicsöpögteted, végül felkened a megtiszított arcra. Várd meg amíg megszáérad, és ujbeggyel dörzsöld le a bőrről. Így eltüntetheted a finom ráncokat és minden szennyeződést. Ezt a módszert bátran használhatod érzékeny bőrön is, ami sok esetben nem viseli el a radírozást és a hámlasztást, és ezért megvastagszik, de ez a pakolás még jót is tesz neki.

Ránctalanító pakolás gyümölcsökkel

A joghurt nemcsak magában használható, de jó alapot képez szinte bármilyen pakoláshoz. Bármivel is keverd, először mindig hagyd lecsöpögni a fent leírt módon, különben túl folyós lesz. Hidratáló arcmaszkhoz keverd uborkával, ha ránctalanítani szeretnél akkor eperrel vagy áfonyával társítsd.

Mézzel keverve az egyik legjobb tisztító összeállítást kapod a világon, amivel csak kevés profi szalonkezelés veszi fel a versenyt.

Köszönet a Nestlé Életmód Iránytűnek a cikk megírásához nyújtott segítségért.

Ezt is szeretjük