Ránctalanít, gátolja az öregedést és ragyogóvá teszi a bőrt
Mi az?
Az édes, lédús sárgabarack nemcsak az ízlelőbimbók kedvence, de a bőrnek is nagyon jót tesz.

Ez is érdekelhet

Legyen élmény a takarítás: okos eszközök, amiket imádni fogsz (x)

Ajándékozz könyvet, és segíts az éhező gyerekeknek: mutatjuk, mit kell tenned (x)

Csatlakozz te is Fördős Zéhez, és #FőzzAGYERMEKEKÉRT! (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

beauty and style

Fogott egy kést, és kettévágta a korrektoros tubust: sokat spórolt vele »

Kritizálják a kommentelők a szupermodell alakját – Olyan, mint a nádszál »

Ezért a frizuráért rajong a net: a Chanel fodrásza elmondta, hogyan készül »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A sárgabarack színe a karotinoidoknak, leginkább a béta-karotinnak köszönhető. Ez a vegyület nagyon fontos antixodáns, ami a szervezetben A-vitaminná alakul.

Azért is fontos, hogy elegendő jusson belőle a szervezetbe, mert bőrvédő hatású, jó hatással van a faggyúháztartásra, így a pattanásokat is kordában tartja.

Szabadgyök-közömbösítő hatása miatt remek belső bőrápoló, késlelteti a ráncok kialakulását. Nyáron éppen ezért fogyassz minél több sárga-, illetve kajszibarackot, hogy természetes forrásból szerezd be az A-vitamint.

Tápanyagbánya

A sárgabarackban az A-vitamin előanyagán kívül rengeteg más tápanyag is található, többek között kálium, kalcium és C-vitamin is. Megszárítva a sárgabarack remek vasforrás is. Ellágsav is van benne, igaz, nem annyi, mint a gránátalmában, de erről a vegyületről azt mondják a kutatók, hogy a legerősebb szabadgyökpusztító anyag. A paradicsomban is megtalálható likopint is szárított formában tudja jobban hasznosítani a szervezet, ez szintén egy fontos antioxidáns.

A sárgabarack mindemellett fokozza a sejtek energiáját, segíti a vérképzést, aminek köszönhetően ragyogó arcszíned lehet. Méregtelenítő hatása miatt is segíthet a pattanásokon.

Hogyan használd?

A sárgabarackot nyersen, illetve szárítva fogyaszd, attól függően, hogy mely tápanyagokhoz kívánsz hozzájutni. Főzve is fogyasztható, igaz, akkor C-vitamin-tartalmát elveszti, de egyéb értékes anyagai megmaradnak. Azonban nem érdemes abban a hitben ringatni magad, hogy lekvár formájában is egészséges.

Ha szárítva fogyasztod, akkor figyelj arra, hogy biováltozatot vegyél, vagy aszald meg magad, mivel a sárga szín megőrzéséhez kén-dioxidot használnak a nagybani előállításnál, ami allergiás reakciót válthat ki.

Természetes kozmetikum

A sárgabarack remek bőrápoló, a gyümölcs kitűnően alkalmazható pakolásokba. Különösen a fáradt, fényevesztett bőrre jó, mivel nemcsak energiával tölti fel, de hámlasztó hatása is van, így leoldja az elhalt hámsejteket is, csökkentve a kisebb ráncok mélységét és felszínre hozva a friss bőrt.

A sárgabarackos hámlasztóhoz hámozz meg egy barackot - az apró szőrök irritálhatják a bőrt -, nyomkodd szét, keverd össze egy kevés joghurttal, majd vidd fel a megtisztított arcbőrre, és hagyd hatni tíz percet. A sárgabarackot egyébként magában is használhatod hámlasztóként.

Száraz bőrre tápláló pakolásként felvert tojásfehérjével együtt érdemes alkalmazni, ez utóbbiban kollagén van, ami kisimítja a ráncokat.

Nemcsak a gyümölcs húsa, de magjának olaja is nagyon jól használható a szépségápolásban. Halványsárga, enyhe illatú olaja magában vagy illóolajokkal keverve segít a száraz, érzékeny bőrön, a dekoltázs ápolására kifejezetten alkalmas, a legjobb, ha némi rózsaolajjal kevered.

Ezt is szeretjük