Az izzadás háttere

Mit tehetsz kellemetlen testszag ellen

A melegben fokozódik az izzadás, és ez olykor kellemetlen lehet. Mit tehetsz a frisseségért?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A test üde illata vonzóvá tesz mindenkit. Ám túlzott, mások számára is érezhető kipárolgása, szaga kínos téma. Senki sem beszél róla szívesen, pedig sokak számára nagyon komoly problémát jelent.

A jól működő belső szervek dacára fellépő testszag egyike a leggyakrabban előforduló tüneteknek, bár orvosilag nem szokták kezeltetni. Egyedül az időskorban a magas láz következtében vagy a máj- és vesebetegség esetén kipárolgó máj- és vizeletszagra fordítottak eddig csak figyelmet.

A testi higiénia egyes embereknél már szinte paranoiává nőtte ki magát. A testszagot, ami az emberi lét természetes velejárója, az ipari államokban többnyire kellemetlennek ítélik meg, sőt kifejezetten zavaró tényezőnek tekintik.

Valakinek lehet szaga, de hogy testi kipárolgását, izzadságszagát ­ érezni lehessen, az már tilos. Ezért ennek a megelőzésére sokan naponta többször is megmosakodnak illatanyagokat tartalmazó szerekkel, majd parfümmel, dezodorral vagy hasonló anyagokkal burkolják be magukat.

Mivel az orr szagérzékelő receptorai viszonylag gyorsan kimerülnek, ezeket az anyagokat egyre nagyobb mennyiségben viszik fel. Biztos, ami biztos! Azonban ez a friss illatáradat igen gyorsan kellemetlenné is válhat, ­ vagyis éppen a kívánttal ellentétes hatást érhetsz el vele.

Lehet-e az okok megszüntetésével segíteni azokon, akik állandóan attól rettegnek, hogy mások megérzik erős testszagukat? A kérdés megítéléséhez sokkal több figyelmet kell fordítani a testi és a lelki okokra.

 

Testszag a sok hústól?

A szervezeten belül a táplálékfelvétel és -feldolgozás fontos szerepet játszik.

 • A legtöbb vérbe jutó anyag a bőrön keresztül is kiválasztódik. Az intenzív illatú élelmiszereknél, mint például a vöröshagyma és a fokhagyma, ez közismert. Azonban az élvezeti szerek, az alkohol, a kávé és a nikotin is hagynak hátra szagnyomokat.
 • A testszag nagy része a táplálékkal felvett állati fehérjék feldolgozása során keletkezik.
 • Tovább erősödik a testszag, ha a bélbaktériumok egyensúlya megbomlik. A fehérjék ekkor rothadási folyamaton mennek keresztül, ami fokozza a szag intenzitását, ­ ami izzadáskor vagy a bélgázokkal válik észrevehetővé. Ha a táplálék sok ként tartalmaz, ­ mint például a tojás, bab, szója, káposzta, a szag még intenzívebb lehet.
 • A lelki vonatkozásban nagyobb figyelmet kell fordítani a destruktív személyiségjegyekre.

Fel kell dolgozni a lelki sérüléseket, le kell küzdeni a visszautasítottság érzését, a félelmeket és dühöt. Mivel gyakran nehéz a saját ­ és mások ­ személyiségének ezekkel a vonásaival megfelelően bánni, menj el kineziológushoz pszichoterápiára vagy homeopátiás kezelésre.

A férfi és a nő illata

A test fejlődésével jellegzetes, egyéni illatanyagok fejlődnek ki a szervezetben. A hormonok hatására is változnak az illatok, a szőrzet kialakulása ezt még erőteljesebbé teszi, és izzadáskor különösen felerősödik minden testszag.

A test kipárolgása erőteljesebb a hónaljnál, az intim testtájakon és a mellnél. A férfiak szőrösebbek, és ezért a testfelületükön élő baktériumok száma is nagyobb. Ezeknek a baktériumoknak köszönhető, hogy a férfiak illata fűszeresebb, kesernyésebb, a nők sajátos illata pedig inkább savanykás, édeskés nyomokat hagy hátra.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mit tegyél?

 • Étkezésekkor csökkentsd az állati fehérjék arányát.
 • Alkalmazz légzésterápiát.
 • Vegyél részt pszichoterápiában.
 • Takarítsd ki a bélrendszeredet.
 • Járj el rendszeresen szaunába.
 • Végezz heti kétszer-háromszor száraz testledörzsölést.
 • Vegyél rendszeresen kellemes, illóolajos lazító fürdőket.
 • Relaxálj, meditálj, erősítsd az önbizalmadat.
 • Ne egyél túl sok édességet, erősen fűszeres dolgokat.
 • Ne kávézz, csak ritkán, kevés alkoholt igyál, és hagyd el a cigarettázást.
 • Végezz salaktalanító kúrákat.
 • Négy-hat hetes tisztító teakúrához ajánljuk a Lapacho-teát vagy a következő keveréket: zsurló, zsálya, citromfű, bodza, nyírfalevél.
Ezt is szeretjük