A 99 éves stílusikon, aki nyugdíjba vonulása után tört be a nemzetközi divatvilágba: Iris Apfel különleges élete

Csak magamnak kívánok megfelelni - hirdeti egész lényével az idén 99 éves New York-i díva, Iris Apfel.

GettyImages-154065475

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Hogy a kor csak egy szám, arra a 99 éves Iris Apfel igazán jó példa. Egy valódi díva, összetéveszthetetlen stílussal és a szivárvány minden színében pompázó ruhatárral. Nem ért egyet azzal, hogy a kevesebb néha több, valamint azt sem hiszi el, hogy az ember lányának egy bizonyos kor felett visszafogottabb öltözködésre, kimértebb megjelenésre lenne szüksége.

Látszik rajta, hogy jól érzi magát a bőrében, és esze ágában sincs megfelelni az idősebb nőkkel kapcsolatos sztereotípiáknak, elvárásoknak. Ahogyan azt az interjúk során gyakran hangoztatja: kizárólag saját magának kíván megfelelni, hiszen mindenkinek úgysem lehetséges. 

Iris Apfel, a 99 éves stílusikon

De kicsoda ez a légies, napjainkban sokszor már bottal közlekedő, mégis erőt és legfőképpen életörömöt sugárzó, óriási, kerek szemüveget viselő jelenség, akinek a gardróbjából hatalmas sikert arató kiállítást rendezett a világ egyik legnívósabb múzeuma, és aki a százhoz közeledve egyre-másra bukkan fel a reklámokban is?

Iris Apfel, a New York-i divatvilág csillaga egyike a legidősebb ízlésformálóknak. 1921-ben született a Nagy Almában, zsidó származású családba, Samuel Barrel és az orosz születésű Sadye egyetlen gyermekeként. A szép iránti szeretetét minden bizonnyal a szüleitől tanulta, édesapja egy üvegekkel és tükrökkel foglalkozó cég tulajdonosa volt, édesanyja pedig egy butikot vezetett. Iris művészetek iránti érdeklődése az iskolaválasztásaiban is megnyilvánult, a New York Egyetemen művészettörténetet tanult, majd művészeti képzésen is részt vett.

Karrierje kezdetekor dolgozott a divat bibliájaként is emlegetett Women’s Wear Daily magazinnál, valamint egy belsőépítész és egy illusztrátor asszisztenseként - ezek a tapasztalatok mind jól jöttek neki a későbbiekben.

Egy életen át tartó szerelem

Élete szerelmével huszonhat éves korában, 1947-ben találkozott New Yorkban. Rögtön egymásra hangolódtak, és az események felpörögtek: néhány hónap telt csak el, és Carl Apfel 1948-ban feleségül vette a fiatal nőt, aki visszaemlékezéseiben hangsúlyozza, a nagy nap pont George Washington születésnapjára, február 22-ére esett. Bár Iris nem akart nagy esküvőt, a szülők és nagyszülők ragaszkodtak a formalitásokhoz.

A ruha ügyében viszont nem engedett, és meglehet, hogy a rózsaszín csipkeruháról a legtöbbeknek nem épp a praktikusság jut eszébe, az életéről készült dokumentumfilmben kifejti, hogy gyakorlatias szempontok vezérelték a választás során, olyan ruhát szeretett volna, amit a ceremónia után is nyugodt szívvel felvehet.

Amerikai elnököknek is dolgozott

Két évvel az esküvő után a házaspár megalapította saját, Old World Weavers névre hallgató textilcégét, amely régi bútorok felújítására szakosodott. Különleges textíliák után kutatva beutazták a fél világot, Iris pedig mindenhol különböző csecsebecséket gyűjtött, hol dísztárgyak, hol színes, feltűnő bizsuk ragadták meg a figyelmét, tekintélyes kollekcióra tett szert. A kézműves ruhakölteményeket sem vetette meg, a vásárolt darabokat szívesen viselte hivatalos rendezvényeken is. Az üzlet beindult, többek között a Fehér Háztól is kaptak megbízásokat. Olyan elnököknek dolgoztak, mint például Truman, Eisenhower, Kennedy, Reagan vagy Clinton. Carl mindenhová elkísérte Irist, segített az anyagok kiválasztásában, és türelemmel viselte a nő vásárlási szenvedélyének megnyilvánulásait is.

Iris és Carl 2008-ban.
Iris és Carl 2008-ban.
Fotó: Joe Kohen / Getty Images Hungary

Úgy döntöttek, hogy nem vállalnak gyermeket, mivel életvitelüket nem tartották összeegyeztethetőnek a gyerekneveléssel. Kapcsolatuk kiállta az idő próbáját, a férfi 2015-ben bekövetkezett haláláig, tehát közel hetven évig éltek együtt szeretetben. 1992-ben vonultak nyugdíjba, de az élet nem hogy nem állt meg, hanem egyenesen felpörgött Iris számára. 

A kiállítás, ami mindent megváltoztatott

A világ 2005-ben figyelt fel rá, amikor Harold Koda, a híres New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum kurátora azzal a szándékkal kereste fel, hogy különleges stílusérzékét egy kiállítás keretében mutatná be a divatrajongóknak. Iris ekkor már 84 éves volt, Kodát pedig lenyűgözte a feltűnő ruhadarabjaival és kiegészítőivel, kreativitásának bizonyítékaival. „Iris egy művész” - nyilatkozta a múzeum munkatársa.

A 2016-os New York-i divathéten.
A 2016-os New York-i divathéten.
Fotó: Vivien Killilea / Getty Images Hungary

A nő beleegyezett a kiállításba, ami nagy siker lett, rengeteg látogató kereste fel az intézményt, hogy szemügyre vegye az idős stílusikon gardróbjának emblematikus darabjait. A múzeum Irist a divatvilág egyik legéletteltelibb személyiségének nevezte, kiemelve, hogy az évtizedek alatt kifejlesztett stílusa egyszerre szellemes és túláradóan sajátos. A legfelkapottabb márkák darabjait biztos kézzel vegyíti a bolhapiacon szerzett kincsekkel, nála a 19. századi egyházi formaruhák is jól megférnek mondjuk egy Dolce & Gabbana nadrággal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Innentől pedig nem volt megállás: dokumentumfilmet forgattak az életéről, reklámokba hívták szerepelni, és még egyetemi vendégprofesszor is lett. 2018-ban a Mattel Barbie babát mintázott róla, és ebben az évben adta ki önéletrajzi könyvét is.

2019-ben a Magnum reklámjában szerepelt, illetve szerződést írt alá az IMG modellügynökségnél. Tervezett táskákat, sminktermékeket és ékszereket is. 2020 nyarán a járványhelyzetre való tekintettel színezőkönyvet dobott a piacra. 

Gondolatait számtalan helyen idézik, és ő minden nyilvános megszólalásában elejt valamit, amit tömegek írnának a pólójukra, de minimum a közösségi médiában posztolt fotójuk alá. Bár az nyilvánvaló, hogy nagyon ad a külsőségekre, számára az öltözködés az önkifejezés, sőt a szórakozás fontos formája. Mint mondja: „Boldognak lenni fontosabb, mint jól öltözöttnek.”

Amanda Lear 81 évesen is igazi stíluskirálynő: nem győzzük csodálni nőies szettjeit

Amanda Lear 81 évesen is mindig elképesztően sikkes szettekben mutatkozik. Bátran visel élénk színeket, különleges kombinációkat, és bebizonyítja, hogy a divat egyáltalán nem kor kérdése. Nőies öltözködésével, egyedi párosításaival mindenki figyelmét felkelti. Legcsinosabb összeállításait gyűjtöttük össze.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary. Ajánlóképek forrása: Iris Apfel/Instagram. Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük