A 99 éves stílusikon, aki nyugdíjba vonulása után tört be a nemzetközi divatvilágba: Iris Apfel különleges élete
Csak magamnak kívánok megfelelni - hirdeti egész lényével az idén 99 éves New York-i díva, Iris Apfel.

GettyImages-154065475
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogy a kor csak egy szám, arra a 99 éves Iris Apfel igazán jó példa. Egy valódi díva, összetéveszthetetlen stílussal és a szivárvány minden színében pompázó ruhatárral. Nem ért egyet azzal, hogy a kevesebb néha több, valamint azt sem hiszi el, hogy az ember lányának egy bizonyos kor felett visszafogottabb öltözködésre, kimértebb megjelenésre lenne szüksége.

Látszik rajta, hogy jól érzi magát a bőrében, és esze ágában sincs megfelelni az idősebb nőkkel kapcsolatos sztereotípiáknak, elvárásoknak. Ahogyan azt az interjúk során gyakran hangoztatja: kizárólag saját magának kíván megfelelni, hiszen mindenkinek úgysem lehetséges. 

Iris Apfel, a 99 éves stílusikon

De kicsoda ez a légies, napjainkban sokszor már bottal közlekedő, mégis erőt és legfőképpen életörömöt sugárzó, óriási, kerek szemüveget viselő jelenség, akinek a gardróbjából hatalmas sikert arató kiállítást rendezett a világ egyik legnívósabb múzeuma, és aki a százhoz közeledve egyre-másra bukkan fel a reklámokban is?

Iris Apfel, a New York-i divatvilág csillaga egyike a legidősebb ízlésformálóknak. 1921-ben született a Nagy Almában, zsidó származású családba, Samuel Barrel és az orosz születésű Sadye egyetlen gyermekeként. A szép iránti szeretetét minden bizonnyal a szüleitől tanulta, édesapja egy üvegekkel és tükrökkel foglalkozó cég tulajdonosa volt, édesanyja pedig egy butikot vezetett. Iris művészetek iránti érdeklődése az iskolaválasztásaiban is megnyilvánult, a New York Egyetemen művészettörténetet tanult, majd művészeti képzésen is részt vett.

Karrierje kezdetekor dolgozott a divat bibliájaként is emlegetett Women’s Wear Daily magazinnál, valamint egy belsőépítész és egy illusztrátor asszisztenseként - ezek a tapasztalatok mind jól jöttek neki a későbbiekben.

Egy életen át tartó szerelem

Élete szerelmével huszonhat éves korában, 1947-ben találkozott New Yorkban. Rögtön egymásra hangolódtak, és az események felpörögtek: néhány hónap telt csak el, és Carl Apfel 1948-ban feleségül vette a fiatal nőt, aki visszaemlékezéseiben hangsúlyozza, a nagy nap pont George Washington születésnapjára, február 22-ére esett. Bár Iris nem akart nagy esküvőt, a szülők és nagyszülők ragaszkodtak a formalitásokhoz.

A ruha ügyében viszont nem engedett, és meglehet, hogy a rózsaszín csipkeruháról a legtöbbeknek nem épp a praktikusság jut eszébe, az életéről készült dokumentumfilmben kifejti, hogy gyakorlatias szempontok vezérelték a választás során, olyan ruhát szeretett volna, amit a ceremónia után is nyugodt szívvel felvehet.

Amerikai elnököknek is dolgozott

Két évvel az esküvő után a házaspár megalapította saját, Old World Weavers névre hallgató textilcégét, amely régi bútorok felújítására szakosodott. Különleges textíliák után kutatva beutazták a fél világot, Iris pedig mindenhol különböző csecsebecséket gyűjtött, hol dísztárgyak, hol színes, feltűnő bizsuk ragadták meg a figyelmét, tekintélyes kollekcióra tett szert. A kézműves ruhakölteményeket sem vetette meg, a vásárolt darabokat szívesen viselte hivatalos rendezvényeken is. Az üzlet beindult, többek között a Fehér Háztól is kaptak megbízásokat. Olyan elnököknek dolgoztak, mint például Truman, Eisenhower, Kennedy, Reagan vagy Clinton. Carl mindenhová elkísérte Irist, segített az anyagok kiválasztásában, és türelemmel viselte a nő vásárlási szenvedélyének megnyilvánulásait is.

Iris és Carl 2008-ban.
Iris és Carl 2008-ban.
Fotó: Joe Kohen / Getty Images Hungary

Úgy döntöttek, hogy nem vállalnak gyermeket, mivel életvitelüket nem tartották összeegyeztethetőnek a gyerekneveléssel. Kapcsolatuk kiállta az idő próbáját, a férfi 2015-ben bekövetkezett haláláig, tehát közel hetven évig éltek együtt szeretetben. 1992-ben vonultak nyugdíjba, de az élet nem hogy nem állt meg, hanem egyenesen felpörgött Iris számára. 

A kiállítás, ami mindent megváltoztatott

A világ 2005-ben figyelt fel rá, amikor Harold Koda, a híres New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum kurátora azzal a szándékkal kereste fel, hogy különleges stílusérzékét egy kiállítás keretében mutatná be a divatrajongóknak. Iris ekkor már 84 éves volt, Kodát pedig lenyűgözte a feltűnő ruhadarabjaival és kiegészítőivel, kreativitásának bizonyítékaival. „Iris egy művész” - nyilatkozta a múzeum munkatársa.

A 2016-os New York-i divathéten.
A 2016-os New York-i divathéten.
Fotó: Vivien Killilea / Getty Images Hungary

A nő beleegyezett a kiállításba, ami nagy siker lett, rengeteg látogató kereste fel az intézményt, hogy szemügyre vegye az idős stílusikon gardróbjának emblematikus darabjait. A múzeum Irist a divatvilág egyik legéletteltelibb személyiségének nevezte, kiemelve, hogy az évtizedek alatt kifejlesztett stílusa egyszerre szellemes és túláradóan sajátos. A legfelkapottabb márkák darabjait biztos kézzel vegyíti a bolhapiacon szerzett kincsekkel, nála a 19. századi egyházi formaruhák is jól megférnek mondjuk egy Dolce & Gabbana nadrággal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Innentől pedig nem volt megállás: dokumentumfilmet forgattak az életéről, reklámokba hívták szerepelni, és még egyetemi vendégprofesszor is lett. 2018-ban a Mattel Barbie babát mintázott róla, és ebben az évben adta ki önéletrajzi könyvét is.

2019-ben a Magnum reklámjában szerepelt, illetve szerződést írt alá az IMG modellügynökségnél. Tervezett táskákat, sminktermékeket és ékszereket is. 2020 nyarán a járványhelyzetre való tekintettel színezőkönyvet dobott a piacra. 

Gondolatait számtalan helyen idézik, és ő minden nyilvános megszólalásában elejt valamit, amit tömegek írnának a pólójukra, de minimum a közösségi médiában posztolt fotójuk alá. Bár az nyilvánvaló, hogy nagyon ad a külsőségekre, számára az öltözködés az önkifejezés, sőt a szórakozás fontos formája. Mint mondja: „Boldognak lenni fontosabb, mint jól öltözöttnek.”

Amanda Lear 81 évesen is igazi stíluskirálynő: nem győzzük csodálni nőies szettjeit

Amanda Lear 81 évesen is mindig elképesztően sikkes szettekben mutatkozik. Bátran visel élénk színeket, különleges kombinációkat, és bebizonyítja, hogy a divat egyáltalán nem kor kérdése. Nőies öltözködésével, egyedi párosításaival mindenki figyelmét felkelti. Legcsinosabb összeállításait gyűjtöttük össze.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary. Ajánlóképek forrása: Iris Apfel/Instagram. Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük