Idő előtt akarsz megöregedni?
Mítoszok, melyek többet ártanak, mint használnak
Ne dőlj be minden szóbeszédnek a szépség megőrzéséről!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha nem jól ápolod a bőröd, sokkal hamarabb számíthatsz annak megereszkedésére, ráncossá válására, mint ahogyan ez a folyamat természetesen bekövetkezne. Bizonyos ostoba tévhitek ráadásul még rá is segítenek, hogy felgyorsítsd a barázdák megjelenését.

Ügyelj rá, hogy milyen termékeket választasz, ezek ugyanis nagyban meghatározzák a bőröd jövőjét. Ne légy saját magad ellensége!

A zsíros bőrt ki kell szárítani

Sok nő a tinédzserkorból kilépve is küzd a zsíros, ebből kifolyólag pedig legtöbbször pattanásos, aknés bőrrel. Ilyenkor arra törekszenek, hogy minél inkább kiszárítsák a bőrt, mondván, hogy így nemcsak a gyulladt csomóktól, de a zavaró csillogástól is megszabadulhatnak. Azonban ez az egyik legnagyobb baki, amit az arcápolásban elkövethetsz.

A bőr faggyútermelése kényes dolog. Ha zsíros bőrödet kiszárítod, az olyan, mintha egy piros jelzőlámpát kapcsolnál fel a faggyúmirigyeknek, hogy termeljenek még inkább. Ettől nemcsak lényegesen olajosabb lesz a bőr, de sokkal több pattanás is megjelenhet rajta. Nem beszélve arról, hogy a szárítással a bőr nedvességtartalmát is csökkentheted, ami egyenes úton vezet a vízhiányhoz és a korán kialakuló ráncokhoz.

A túlzott tisztítás jót tesz

Szintén a zsíros bőrrel rendelkezők esnek abba a hibába, hogy túl erős kemikáliákkal próbálnak megszabadulni az bőrüket tarkító piros pöttyöktől. Csakhogy minél erősebben súrolod a bőröd ezekkel a nagyon erős vegyszerekkel, annál többet ártasz. Hidd el, attól, hogy pattanásos az arcod, nem keltesz elhanyagolt benyomást. Ha viszont a fenti, durva módszert alkalmazod, többet ártasz, mint amennyit használsz.

Szappanos arctisztítás

Nagyanyáink esküdtek arra, hogy a szappanos arctisztításnál nincs hatékonyabb, azonban még ma is előfordul sokaknál, hogy ezt az idejétmúlt igét hangoztatva az arcápoláshoz használják a tisztálkodó szert. Jóllehet, ma már számos, ilyen-olyan fontos, hidratáló összetevővel - például tejjel vagy mézzel - készült szappant is lehet vásárolni, de ezek, ha nem is nagymértékben, éppúgy szárítanak, mint hidratáló nélküli társaik. Márpedig annál rosszabbat nem is tehetsz, minthogy a napi smink és szennyeződések eltávolítását a szappan tisztító erejére bízod.

Ezt ne tedd!

Ha szeretnéd sokáig megőrizni arcod üdeségét és fiatalságát, akkor nézd meg videónkat, melyben Tugyi Márta kozmetikus a legdurvább szépségbakikról beszél.

Azon túlmenően, hogy rettentően szárítja a bőrödet, a nedvességtartalmát is csökkenti, ez pedig nemcsak dehidratáltsághoz, hanem hosszú távon sokkal több ránchoz is vezethet. Ha nem szeretnél idő előtt aszalt szilvára hajazó arcbőrre szert tenni, akkor válassz olyan készítményt, ami nemcsak a bőrtípusodnak, de az évszaknak is megfelelő.

A forró fürdő jót tesz

Persze nem csak az arcbőröd ellen tehetsz berögzült tévhitekkel. Egy nehéz nap után a legtöbben szívesen merülnek a kádba, illatos habfelhők közé, mondván, hogy jót tesz, hiszen ellazítja az izmokat, illetve segít feldolgozni a napi stresszt. Csakhogy a forró fürdő rengeteg nedvességet és zsírt kivon a bőrből, és kiszárítja azt. Ráadásul a kollagénrostok is elgyengülnek az állandó hőhatástól, a bőr petyhüdté válik, megereszkedik, emiatt pedig az öregedési folyamat sokkal hamarabb beindul.

Ha nem szeretnél korai ráncokat, akkor igyekezz csökkenteni a hetente beiktatott forró fürdők számát, illetve az időtartamát is. Ha pedig mégis úgy döntesz, hogy szükséged van erre a napi rituáléra, akkor mindenképpen zuhanyozz le utána langyos, már-már hideg vízzel, ez ugyanis nemcsak serkenti a vérkeringést, de erősíti a kötőszöveteket, így sokkal feszesebb bőrt eredményez. Persze választhatod a hideg-meleg váltózuhanyt is, ez kifejezetten jó narancsbőr ellen.

Plusz egy tipp

Az idő múlásával az alapozó is lényeges szerepet kap. Amennyiben rosszul választasz, sokkal inkább kihangsúlyozhatod barázdáidat, nem beszélve arról, hogy a vastag, nehéz állagú alapozók eltömítik a pórusokat is. Ne dőlj be annak a tévhitnek, hogy minél idősebb valaki, annál erősebb alapozót kell használnia. Mi több, minél korosabb vagy, annál jobban fednek a könnyű, krémes állagú sminkszerek.

Te mit teszel annak érdekében, hogy sokáig fiatal és üde maradjon a bőröd?

Ezt is szeretjük