Ez a fénykép teljesen kiverte a biztosítékot a Facebookon

Nagyon csúnya dolgokat mondtak ennek a nőnek

Volt, aki fenyegetett is.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Hogyan volt képes egy, a napsütést felemelt kezekkel élvező lány fotója bejárni a Facebookot, ahol 7500 hozzászólást, 6900 reakciót és 2700 megosztást vonzott? A magyarázat mindössze egy apróság: ez a lány nemet mondott a hónalja borotválására. 

A fényképet Laura De töltötte fel, aki Belgiumban tanul filozófiát. A portréfotó elkésztésében egy fényképész, Florence Lecloux segédkezett. A megosztás Shooting contre le Bodyshaming, azaz Fotózás a testszégyenítés ellen címmel jelent meg.

A botrányos fotó

Az első fekete-fehér fényképen Laura természetes hónaljszőrzete látható. A válaszreakciók azonban sajnos bőven beleesnek a testszégyenítés kategóriába, ugyanis a kommentelők nagyon durva dolgokat mondtak Laurának.

A lány több ezer hozzászólást vonzott, melyek nagyobbik része gusztustalannak, sőt, egyenesen disznónak nevezte, míg mások finomabb formában fejezték ki megdöbbenésüket vagy viszolygásukat. Néhányan egészen odáig ragadtatták magukat, hogy halálosan megfenyegették Laurát, vagy arra biztatták, hogy legyen öngyilkos.

Amikor a dolog zaklatásig fajult, a lány egy feminista csoport segítségét kérte, akik pozitív véleményekkel támogatták válaszul. Néhány héttel később megjelent a második, színes fotó, amely nagyon hasonló az elsőhöz. Laura itt részletesen beszámol arról, milyen reakciók érték el a kép megjelenését követően. 

Feminizmusra már nincs szükség

A lány szerint az egyik leggyakoribb tévhit, ami a kép kapcsán szóba került, hogy már nincs szükség a feminista nézetek erősítésére. Írása szerint gyakorta elhangzott, hogy Belgiumban és Franciaországban a nők éppen elég joggal rendelkeznek, így ez az eszme fontosságát vesztette, ám a fiatal filozófus szerint a Facebookon látottak éppen ennek az ellenkezőjét bizonyítják.

 - Hiába nevezi magát Belgium egy szabad és fejlett országnak, ha egy nő úgy dönt, hogy nemet mond a gyantáztatásra, és ezért máris bűnhődnie kell - írta a második kép alá. 

Kivágta a biztosítékot az ideális női testről készült kép!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Nem csak a hónaljszőrről van szó

A kép kapcsán komoly elvi kérdésekről is megindult a vita. A feminista csoport tagjai és Laura arra hívták fel a figyelmet, hogy nagyban mindez nagyon rossz üzenetet közvetít minden nő számára, hiszen azt mondja ki, hogy továbbra is a társadalmi elvárások kontrollálják, mit tehet, illetve mit nem egy nő a saját testével.

Laura szerint az lenne az ideális, ha egy nő akár teljesen csupaszra borotválkozhatna, vagy meghagyhatná természetesnek a szőrzetét anélkül, hogy ezért rendbontónak, lustának vagy éppen ápolatlannak tartaná a közvélemény. Szerinte ha egy férfit sem nevez a társadalom lustának, mert nem borotvál hónaljat, akkor a nők számára is döntés kérdése kellene, hogy legyen. 

Fotó: Laura De, Florence Lecloux, www.facebook.com/laura.doniriie

Ezt is szeretjük