Hámlasztás pro és kontra

Veszélyes vagy fiatalít? Megkérdeztük a szakértőt

A rendszeres hámlasztás nagyon jót tesz a bőrnek, de egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan csinálod.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A bőr sejtjei 28 naponta megújulnak, a felszínen lévők szép lassan elhalnak, alatta pedig megszületik az új bőr. Ha azonban az elhalt hámsejtek megülnek az újak tetején, akkor a bőr szép lassan megvastagodik.

Ennek következménye lehet az elszürkült bőr, elszaporodó pattanások, illetve mélyebb ráncok. Az elhalt felső réteget tehát el kell tüntetni, de hogyan?

Hámlasztás, de hogyan?

Az elhalt hámsejtektől több módon is megszabadulhatsz, de minden eljárás lényege, hogy a felső bőrréteget eltávolítják az arcról. Kétféle hámlasztási eljárás létezik, az egyik a mechanikai, a másik a kémiai hámlasztás. Előbbinél dörzsöléssel tűnnek el az elhalt hámsejtek, a kémiai peeling esetén pedig valamilyen sav óvatos alkalmazásával oldják le azokat.

A legegyszerűbb és legnépszerűbb valószínűleg a bőrradírozás a boltokban kapható készítményekkel, melyek közül ne a leggyengébbet válaszd, hanem a közepes erősségűt, mely nem csupaszítja le túlságosan a bőrt, de elég hatékony. Kedvencünk a St. Yves természetes svájci kozmetikumcsalád sorába tartozó barackos arcradír, ami tökéletesen megtisztítja az arcot, és az ára is kedvező.

Kémiai peelinget kozmetikában érdemes vásárolni, ahol profi segítséget kapsz a helyes termék kiválasztásához. Erre érdemes kicsit többet áldozni, mert a bőröd bánhatja a silány minőséget.

13 tipp, hogyan állítsd meg a bőröregedést

Nézegess képeket!

Elolvasom

Bátor szívvel ajánljuk a francia Guinot gyümölcssavas hámlasztóját, ami ugyan nem olcsó, de egy perc alatt megújítja a bőrt, a ráncok azonnal kisimulnak, és ezt tapasztalatból mondjuk.

Mit mond a szakértő?

Harangvölgyi Anna, a Harangvölgyi Anti Aging Központ vezetője elmondta, hogy mit gondol a hámlasztásról.
- Heti egy enyhe peelinget javasolok, attól függően, hogy a bőr milyen állapotú, vigyázni kell ugyanis, hogy ne vékonyítsuk el túlzottan a bőrt. Gyulladt vagy száraz, vékony bőr esetén havonta egy alkalom is elég, különben a bőr nem tud újjáépülni. Nagyon fontos, hogy a peeling után, legyen az mechanikai vagy biológiai, alaposan hidratáljunk.
Szoláriumozás, illetve napozás előtt kifejezetten tilos a radírozás, még ha ezt ajánlják is sokan, legalább egy hét teljen el a kettő között.
Az erősebb otthoni hámlasztók használatát nem ajánlom, mert többet árthatnak, mint segítenek, jobb, ha profira bízzuk a nagyobb mértékű peelinget. Ha mégis ragaszkodsz hozzá, mindenképpen mutasd meg a terméket a kozmetikusodnak, hogy az valóban jó-e a bőrödre.

Mire figyelj még?

A hámlasztás, illetve radírozás nem pótolja a napi arclemosást, ezért mindig az utóbbival kezdd az arctisztítást. Ha megszabadultál a sminktől, akkor házi arcgőzöléssel felpuhíthatod a bőrt.

Ha érzékeny, gyulladt és pattanásos a bőröd, akkor nagyon óvatosan láss neki a radírozásnak, a legjobb, ha egy puha arckefével és a rendes arclemosóddal dolgozol.

Érdemes arcradírozás után felvinni a pakolásokat, mert így a friss bőrt táplálod a bennük található hatóanyagokkal, és nem az elhalt hámsejtekre pazarlódnak el.

A kozmetikus által végzett hámlasztókúrákat napfénymentes időszakra időzítsd, mert a friss bőrnek nem tesz jót az UV-sugárzás.

Te is szoktál hámlasztani?

Ezt is szeretjük