Hajmosó szappan: 3 érv, ami mellette szól - Megérett a sampon a cserére

Több szempontból is hasznos lehet a hajmosó szappan: a fejbőrnek, a hajnak és a környezetnek is jobb, mint a sampon.

szappan kezben
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha egy ideje foglalkoztat a környezetvédelem, és igyekszel a mindennapokban zöldebb megoldásokat keresni, bizonyára már kipróbáltad az ecetet vízkőoldásra vagy öblítő helyett, és tisztában vagy a szódabikarbóna előnyös tulajdonságaival is.

Itt az ideje, hogy ne csak a háztartási munkák, de a szépségápolás terén is változtass kicsit a megszokott gyakorlaton. Próbáld ki a hajmosó szappant!

Vegyszermentes hajmosó szappan

A drogériákban kapható samponok többsége felületaktív anyagokat, szilikont tartalmaz - számos egyéb nem kimondottan természetes összetevő mellett. A felületaktív anyagok - például tenzidek - képesek leoldani a szennyeződéseket a hajról és a fejbőrről, ám legtöbbjük szárító, irritáló hatással bír, továbbá gyorsabb zsírosodást okozhatnak.

A szilikonról tudjuk, hogy csillogóbb lesz tőle a haj, ugyanakkor szárítja is azt. Ezért az ezt tartalmazó samponok használata következtében idővel megtöredezhetnek, seprűssé válhatnak a tincsek. A hajmosó szappanok jó része nem tartalmaz vegyszert, legtöbbjük természetes olajokból - például kókusz, olíva, teafa -, gyógynövényekből áll. Habzásukat általában nem felületaktív anyagoknak, hanem a ricinusolajnak köszönhetik. Persze, ezek esetében is mindenképp ellenőrizni kell az összetevőlistát a vásárlás előtt, mert előfordulhat, hogy egyes termékek tartalmaznak káros anyagokat.

Kiválthatod vele a balzsamot

Mivel olajban gazdag természetes szerekről van szó, használatukat követően puhábbak, fényesebbek lesznek a szálak. A hajat és a fejbőrt nem szárítják, hanem ápolják, így a száraz korpát is csökkenthetik. Ha pedig szeretnéd még jobban óvni a fürtjeidet, a tavaszi-nyári időszakban - ha csak lehet - hanyagold a hajszárítót, vagy vess be egy szuper házi pakolást.

Nem termelsz szemetet

Unod az aprócska fürdőszobában a kád szélén sorakozó flakonokat? Vagy utazáskor rendre azt tapasztalod, hogy megint túl sok a cuccod, és nem bírod behúzni a bőrönd cipzárját? Szeretnéd kímélni a környezetet? A hajmosó szappan további előnyei közé tartozik, hogy kis helyen elfér, és nem marad utána kidobandó flakon, vagyis használata során nem termelsz szemetet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így használd a hajmosó szappant!

Használatához habosítsd fel a szappant a tenyeredben, majd kend bátran a benedvesített tincsekre, és dörzsöld át őket. Alaposan, körkörös mozdulatokkal masszírozd át vele a hajadat és a fejbőrt is. Hagyd rajta pár percig, aztán dörzsöld át újra, és bő vízzel öblítsd le. Ha szükségesnek érzed, ismételd meg az egész folyamatot.

Azzal tisztában kell lenned, hogy a hajadnak és a fejbőrödnek is át kell állnia a hagyományos samponhasználatról a hajmosó szappanra. Ehhez általában két-három hétre van szükség. Ha ennyi idő után nem sikerült megbarátkoznod vele, érdemes még egy próbát tenni egy másfajta típussal, hiszen ma már számos hazai manufaktúra készít hajmosó szappanokat.

Sörös hajmosás

Bizonyára hallottál már a sörös hajmosás jótékony hatásairól. A következő képeken egy fiatal lány mutatja meg, milyen eredménnyel járt.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük