Paprikával a narancsbőr ellen

Szépség a kertből

Használd közvetlenül a természet patikáját. Elég, ha kimész a kertbe vagy a piacra és máris kozmetikumok sokasága áll rendelkezésedre.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Vérkeringést fokozó, bőrizgató, élénkítő herbák

Az árnika amellett, hogy erős vérbőségfokozó hatású, vizes oldata - kellő hígításban - pórusösszehúzó és fertőtlenítő is. Virága, gyökere a legerősebb bőrizgató drog. Figyelem! Ha túladagolják, gyulladást idézhet elő.

A csalán kivonatát szívesen alkalmazzák, hiszen nagyon magas klorofilltartalma és összehúzó, hiperémizáló hatása is közismert.

Bőrünk egyik legjobb barátja a magyar konyha gyakori főszereplője, a paprika is. Jó ízén kívül arról már kevesebben tudnak, hogy a kozmetikai ipar is szívesen hasznosítja, mivel erős vérbőséget okoz, de sohasem idéz elő bőrgyulladást.

A vérkeringést felpezsdítő hatásán túl vitamintartalma miatt regenerál, táplál is, a hajszálereket pedig tágítja. Pakolás céljára a fehér, a zöld vagy a piros változata darált vagy turmixolt húsának pépjét, vagy édes-őrölt paprikát keverhetsz krémbe, tejszínbe a „lusta”, öregedő bőr felfrissítésére.

Sohase használj sóval vagy tartósítószerekkel konzervált élelmiszeripari paprikakészítményeket! Elkészítésüknél mindig ügyelj a higiéniai rendszabályokra, valamint arra, hogy a növény mindig friss, egészséges vagy jól szárított legyen! Ezeket a készítményeket sohase tárold sokáig!

Szemünk fénye

A búzavirág kék színű virága népművészeti motívumként gyakran visszaköszön. Szépségén kívül hasznos is: teájából kitűnő borogatást lehet készíteni a fáradt, gyulladt szemre.

A szemvidítófű pedig már a nevében is hordozza jótékony tulajdonságát. Teájával bátran megmoshatod, borogathatod fáradt szemedet!

A vonzó hajkorona titkai

Ki ne szeretne dús, egészséges hajkoronát? De a környezeti ártalmak, a fejfedők viselése, a különböző fixálóanyagok hihetetlen kárt tesznek hajban. A probléma jelentkezésekor azonban többnyire eszünkbe sem jut a természet patikájából gyógyírt keresni, hanem ismételten vegyi alapú balzsamokhoz, ápolószerekhez nyúlunk. Sokakkal előfordult már, hogy a száraz hajra való szerektől kifejezetten zsíros, a zsíros hajra való sampontól pedig korpás lett a haja, és a kör így folytatódott, míg tanácstalanul visszatért a régi, valamennyire már beváltakhoz. Következzék néhány tipp, melyeknek garantáltan nincsenek hasonlóan káros mellékhatásai!

Túlzott faggyúmirigy-működésre

A következő hajpakolás hatásos zsíros hajra: 1 dkg élesztőt és 1 evőkanál langyos kamillateát keverj össze, és masszírozd a fejbőrbe! Hagyd rajta húsz percig, majd bő vízzel öblítsd le! A kamilla egyébként is kitűnő öblítőszer a bojtorján, a citromfű, a csalán és a fűzfakéreg főzetei mellett.

Ha száraz a hajad, öblögesd búzavirág-forrázattal! Súlyosabb esetekben kipróbálhatod a levendula-, a jojoba- vagy az olívaolaj kivonatát. Töredezett hajvégekre pedig a bojtorjánolaj nyújthat segítséget.

A természet patikájából hajhullás ellen az apróbojtorján, a csalán, a nyárfa főzetét, valamint a nyírfa és a vadgesztenye kivonatát hasznosíthatod.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Narancsbőr

A nők több mint háromnegyede nemcsak a reklámokból ismeri a narancsbőr fogalmát. Sőt, a nem túl szép látványt nyújtó gödröcskékkel ma már egyre több férfinak is szembesülnie kell. A narancsbőr a szövetek meglazulása miatt alakul ki, többnyire a helytelen életmódnak - túl kevés folyadékfogyasztásnak, mozgáshiánynak, különböző élvezeti szerek mellékhatásának - köszönhetően. Ráadásul eltüntetése csak hosszú, fáradságos munkával lehetséges.

Bármily meglepő, a természet erre is kínál megoldást. Például a cickafarkból vagy a koriandertermésből készített masszázsolaj segíti a narancsbőr megszűnését. Megelőzésében pedig sokat segíthet a kötőszöveteket erősítő homoktövis.

Kéz- és lábápolás

A kézfej az ápoltság, nőiesség védjegye. A leggyakoribb probléma ezen a területen a bőr kiszáradása, aminek általában két oka van. Az egyik, hogy nem töröljük szárazra a kezünket kézmosás után. A másik ok, hogy a kezünkkel folyamatosan érintkező kémiai anyagok irritálhatják bőrt. A mesésen szép kézfej érdekében moss kezet kamillavirágból készült főzettel, hiszen ez a legérzékenyebb bőrt is kíméletesen tisztítja, a bőr puhaságáért pedig vess be a zsálya- és levendulaolajat!

Ezt is szeretjük