A gyönyörű grófné, akit a sminkje ölt meg: 27 évesen halt meg Maria Gunning, a 18. század szépségideálja
A grófné vesztét a porcelánfehér arcbőr iránti vágy okozta.

maria gunning portrék
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rég elcsépelt közhely, hogy a szépségért szenvedni kell, ám a szenvedés mértéke, úgy tűnik, hogy egyes korokban jóval nagyobb volt, mint ahogyan azt ma gondolnánk. A történelem folyamán a szépségideál hol így, hol úgy változott, a nők pedig próbálták követni az újabb és újabb irányelveket. 

Míg napjainkban sokan szoláriumba járnak egy kis színért, addig a múltban leginkább a porcelánfehér bőr hódított. A halovány arcért pedig nagy áldozatokat hoztak a hölgyek: a mindennapok során használt sminkjük méreganyagai ugyanis idővel visszafordíthatatlan egészségkárosodást idéztek elő. Ezt történt Maria Gunninggal, Coventry grófnéjával is, akit kora legnagyobb szépségének tartottak, ám nem csak erről, hanem tragikusan fiatalon bekövetkezett haláláról híresült el.

Színésznőként kereste a kenyerét

Maria Gunning 1733-ban jött a világra az angliai Hemingford Greyben, szülei első gyermekeként. Négy húga és egy öccse született, egyes források szerint a família rossz anyagi körülmények között élt. 1740 körül visszaköltöztek édesapja írországi családi otthonába, és ettől kezdve hol a saját, Roscommonban található házukban, hol pedig egy Dublinban bérelt ingatlanban töltötték az idejüket.

Maria Gunning, Coventry grófnéja.
Maria Gunning, Coventry grófnéja.
Fotó: Wikipédia/Közkincs

Édesanyjuk Mariát és húgát, Elizabethet a pénzkeresési lehetőség miatt a színészet felé terelte, és az 1740-es évek végére a lányok már több színdarabban is feltűntek. Szépségüknek hamar híre ment, bálokba, társasági összejövetelekre hívták őket. Eleinte nem volt mit felvenniük, az egyik ilyen eseményen állítólag színházi jelmezeket viseltek, Júliaként és Lady Macbethként jelentek meg, és valósággal elkápráztatták az összegyűlteket.

Pimasz volt, de népszerű

A testvéreket 1750-ben az udvarban is bemutatták, ekkor már annyira ismertek voltak, hogy az újság is beszámolt a történésről. Egy anekdota szerint a híresen tapintatlan Maria az idősödő királynak, II. Györgynek azt találta mondani, hogy szívesen végignézne egy uralkodói temetést. Más vélekedések szerint koronázást említett, de bármelyik is hagyta el a lány száját, II. György könnyen megsértődhetett volna, ám szerencsére jót derült a fiatal nő szertelenségén. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy éven belül Elizabeth hozzáment Hamilton hercegéhez, Maria pedig 1752 márciusában Coventry hatodik grófjával kötötte össze az életét. Maria és a gróf házasságát nehezítette, hogy a férfi a később híressé vált kurtizánnal, Kitty Fisherrel folytatott viszonyt. 

Francis Cotes: Kitty Fischer, 1750 körül.
Francis Cotes: Kitty Fischer, 1750 körül.
Fotó: Print Collector

Kitty és Maria egyik párbeszéde is fennmaradt az utókor számára. A beszámoló szerint a két nő a parkban sétált, amikor Maria megdicsérte Kitty ruháját, és érdeklődött a készítője felől. A szerető azt tanácsolta neki, hogy inkább a férjét kérdezze erről, hiszen tőle kapta ajándékba a ruhát. 

A gyilkos smink

A korszakban a fehér bőr fontos státuszszimbólumnak számított, megkülönböztette a finom, dologtalan úrhölgyet attól, akinek a földeken kellett gürcölnie. A szépséges Maria igen hiú nő hírében állt, minden áldott nap hosszú órákat töltött a tükre előtt. Már a házasságkötést megelőzően is fehérítette arcát, orcáira pedig pirosítót vitt fel, és erről később sem mondott le.

Nicholas Hilliard: I. Erzsébet, 1575 körül.
Nicholas Hilliard: I. Erzsébet, 1575 körül.
Fotó: Imagno / Getty Images Hungary

A 16-18. században az ehhez szükséges sminkkészítmények nem voltak éppen a legbiztonságosabbak, ólmot és higanyt is tartalmaztak. Használóik lassan, de biztosan ólommérgezés áldozatai lettek, a bőrük megcsúnyult, olykor a hajuk is kihullott. Hogy elfedjék a tüneteket, még többet vittek fel belőle az arcukra. Egyes források állítják, hogy I. Erzsébet angol királynő is ólomtartalmú kozmetikummal fehérítette az arcát. Sokan csak fontos eseményekre készülődvén használták a szert, de Maria nem tartozott közéjük, ő a hétköznapokon is tündökölni akart. Coventry grófnéja 1760. szeptember 30-án hunyt el ólommérgezésben. A hírek szerint tízezren jelentek meg a temetésén, ami jól mutatja a népszerűségét. 

Történelmi szépségkvíz: tudod, miben fürdőzött Kleopátra?

A történelem során az asszonyok mindig igyekeztek megőrizni vagy épp fokozni szépségüket, ehhez pedig a legkülönbözőbb trükköket vetették be. Az sem volt ritka, hogy egészen meglepő, bizarr vagy épp mérgező alapanyagokat használtak bőrükre, hajukra.

(Borító- és ajánlóképek forrása: Pinterest. Képek forrása: Wikipédia/Közkincs, Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük