Az 5 legfurcsább divat a világtörténelemben: a rizsporos paróka nem csak a vagyont jelképezte
A divat nemcsak a szépségért van, de társadalmi státuszt is szimbolizál, aminek prezentálása bizarr divathullámokat eredményezett.

régi divat nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az öltözködés évszázadokon keresztül elsősorban a társadalmi státusz kifejezésére szolgált, de természetesen mindig voltak trendek, ha nem is változtak olyan gyorsan, mint manapság. És az is előfordult, hogy a divatbolondok túlzásba estek, ahogyan az ma is megtörténik.

Az alábbiakban a világ valaha volt legbizarrabb trendjeit mutatjuk be, amik jól szemléltetik hogy milyen könnyű volt régen átesni a ló túloldalára. Amint kiderül, miért hordtak régen púderes parókát, nagyon örülni fogsz, hogy mára már elavulttá vált.

Rizsporos paróka

rizsporos paróka divatja mögött gyomorforgató megfontolás állt: Sheldon J. Watts könyvében írta, hogy a középkorban a szifilisz elterjedt nemi betegség volt a felső- és középosztály tagjainál, ami nemcsak bűzös testszagot eredményezett, de kopaszságot is. Ahhoz, hogy eltakarják a hajhullás nyomait és a szagot, rizsporos parókákat hordtak, amiket levendula- vagy narancsolajjal illatosítottak. XIV. Lajos hozta be divatba a parókaviselést, aki szintén szifiliszes volt.

XVI. Lajos.
XVI. Lajos.
Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary

Ha alatta viszketni kezdett a bőr, egy hosszú tűvel piszkáltak bele a parókába. Gyakran kellett mosniuk a az álhajat, hogy minél kevesebb parazita költözzön bele.

Fekete fogak

Nemcsak Japánban élt a fekete fogak hagyománya, hanem a Tudor-korabeli Angliában is, noha egészen más okból kifolyólag. Ebben az időszakban a cukor igazi luxuscikknek számított, de I. Erzsébet királynő természetesen megengedhette magának.

I. Erzsébet királynő.
I. Erzsébet királynő.
Fotó: Print Collector / Getty Images Hungary

Azonban igazi édesszájú révén a fogai hamar elfeketedtek – ennek következtében a korabeli asszonyok is beszínezték feketére fogaikat, ezzel jelezvén, hogy ők is hozzájutottak a drága cukrokhoz.

Kitömött ruhák

Ma már maximum a melltartóba tömködnek zoknikat a lányok, régebben ennek hagyománya volt. I. Erzsébet korában divatosnak számított, ha a férfiak és a nők kitömték a ruhaujjakat, hogy karjaik lábszárvastagságúnak látsszanak. Sőt, az emberek a hasuknál is kitömték a ruhákat, mivel a felesleg akkoriban a jólétet szimbolizálta.

régi szépsfad
Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary


Hobble szoknya

A béklyózás eredetileg arra szolgált, hogy állatok lábát összekössék annak érdekében, nehogy elszaladjanak.

régi divat
Fotó: Thompson / Getty Images Hungary

Az 1910-es évektől azonban divattá vált az úgynevezett hobble vagy béklyó szoknya, amitől a nők nem tudtak nagyokat lépni. A lábszárak alján lévő részt a szoknyáknál beszűkítették, illetve szalaggal átkötötték úgy, hogy már csak apró lépésekben tudtak közlekedni, ami akkoriban nőiesnek számított.

-  Felszabadítottam a felsőtestet, de összekötöttem a lábakat -  nyilatkozta róla egy francia tervező, Paul Poiret.

Chopine

A különös elnevezés irreálisan magas sarkút rejt, amit a 16-17. századi Velencében hordott az úri nép. A chopine cipők védték a nemesek lábát a saras utakon, akár 30 centi magasak is lehettek a platformjaik.

A cikk az ajánló után folytatódik

A cselédeknek emiatt gyakran támogatniuk kellett úrnőjüket séta közben. Olaszországban, Spanyolországban és Kínában is elterjedtek, díszes luxusanyagok fedték az értékes lábbelit.

Így nézett ki a chopine cipő: nem csak kényelmetlen, veszélyes is volt

Brutálisan magas platformcipőt hordtak a nők az 1500-as években: csak két szolga segítségével lehetett benne járni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük