Az 5 legfurcsább divat a világtörténelemben: a rizsporos paróka nem csak a vagyont jelképezte

A divat nemcsak a szépségért van, de társadalmi státuszt is szimbolizál, aminek prezentálása bizarr divathullámokat eredményezett.

régi divat nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Az öltözködés évszázadokon keresztül elsősorban a társadalmi státusz kifejezésére szolgált, de természetesen mindig voltak trendek, ha nem is változtak olyan gyorsan, mint manapság. És az is előfordult, hogy a divatbolondok túlzásba estek, ahogyan az ma is megtörténik.

Az alábbiakban a világ valaha volt legbizarrabb trendjeit mutatjuk be, amik jól szemléltetik hogy milyen könnyű volt régen átesni a ló túloldalára. Amint kiderül, miért hordtak régen púderes parókát, nagyon örülni fogsz, hogy mára már elavulttá vált.

Rizsporos paróka

rizsporos paróka divatja mögött gyomorforgató megfontolás állt: Sheldon J. Watts könyvében írta, hogy a középkorban a szifilisz elterjedt nemi betegség volt a felső- és középosztály tagjainál, ami nemcsak bűzös testszagot eredményezett, de kopaszságot is. Ahhoz, hogy eltakarják a hajhullás nyomait és a szagot, rizsporos parókákat hordtak, amiket levendula- vagy narancsolajjal illatosítottak. XIV. Lajos hozta be divatba a parókaviselést, aki szintén szifiliszes volt.

XVI. Lajos.
XVI. Lajos.
Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary

Ha alatta viszketni kezdett a bőr, egy hosszú tűvel piszkáltak bele a parókába. Gyakran kellett mosniuk a az álhajat, hogy minél kevesebb parazita költözzön bele.

Fekete fogak

Nemcsak Japánban élt a fekete fogak hagyománya, hanem a Tudor-korabeli Angliában is, noha egészen más okból kifolyólag. Ebben az időszakban a cukor igazi luxuscikknek számított, de I. Erzsébet királynő természetesen megengedhette magának.

I. Erzsébet királynő.
I. Erzsébet királynő.
Fotó: Print Collector / Getty Images Hungary

Azonban igazi édesszájú révén a fogai hamar elfeketedtek – ennek következtében a korabeli asszonyok is beszínezték feketére fogaikat, ezzel jelezvén, hogy ők is hozzájutottak a drága cukrokhoz.

Kitömött ruhák

Ma már maximum a melltartóba tömködnek zoknikat a lányok, régebben ennek hagyománya volt. I. Erzsébet korában divatosnak számított, ha a férfiak és a nők kitömték a ruhaujjakat, hogy karjaik lábszárvastagságúnak látsszanak. Sőt, az emberek a hasuknál is kitömték a ruhákat, mivel a felesleg akkoriban a jólétet szimbolizálta.

régi szépsfad
Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary


Hobble szoknya

A béklyózás eredetileg arra szolgált, hogy állatok lábát összekössék annak érdekében, nehogy elszaladjanak.

régi divat
Fotó: Thompson / Getty Images Hungary

Az 1910-es évektől azonban divattá vált az úgynevezett hobble vagy béklyó szoknya, amitől a nők nem tudtak nagyokat lépni. A lábszárak alján lévő részt a szoknyáknál beszűkítették, illetve szalaggal átkötötték úgy, hogy már csak apró lépésekben tudtak közlekedni, ami akkoriban nőiesnek számított.

-  Felszabadítottam a felsőtestet, de összekötöttem a lábakat -  nyilatkozta róla egy francia tervező, Paul Poiret.

Chopine

A különös elnevezés irreálisan magas sarkút rejt, amit a 16-17. századi Velencében hordott az úri nép. A chopine cipők védték a nemesek lábát a saras utakon, akár 30 centi magasak is lehettek a platformjaik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A cselédeknek emiatt gyakran támogatniuk kellett úrnőjüket séta közben. Olaszországban, Spanyolországban és Kínában is elterjedtek, díszes luxusanyagok fedték az értékes lábbelit.

Így nézett ki a chopine cipő: nem csak kényelmetlen, veszélyes is volt

Brutálisan magas platformcipőt hordtak a nők az 1500-as években: csak két szolga segítségével lehetett benne járni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük