Brutálisan magas platformcipőt hordtak a nők az 1500-as években: csak két szolga segítségével lehetett benne járni
A chopine cipő nem csak kényelmetlen, de gyakran veszélyes is volt. Talpa fontos dolgot üzent a viselőjéről, ezért is lett egyre magasabb az évek során.

chopine cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A történelem során számos bizarr divathóbort ütötte fel a fejét. A kényelmetlen, káros fűzők és az életveszélyes, keretes abroncsszoknya mellett a lábbelik terén is akadtak jócskán furcsaságok.

Volt idő például, amikor a férfiak viselték a magas sarkút, és olyan is, amikor a legdivatosabbnak azok a brutálisan magas platformcipők számítottak, amikben egyedül járni sem lehetett.

Chopine, az extra magas platformcipő

A magasított talpú chopine cipők már az ókorban felbukkantak, a források szerint már a görögök és a rómaiak is viseltek hasonlókat, főleg azért, hogy megvédjék lábukat a portól és a piszoktól. Ezután azonban hosszú időre eltűntek a hasonló lábbelik, majd a 15. századtól bukkantak fel újra, és egészen a 17. század végéig hódítottak. A trend Velencében ütötte fel a fejét, majd megállíthatatlanul terjedni kezdett Európában. Ekkor már nem csupán azért hordták őket, hogy bőrük ne érjen semmihez a csatornázatlan, szemetes utcákon, hanem azért is, mert egyre divatosabbnak számítottak. Képeken mutatjuk a hihetetlenül bizarr és kényelmetlen lábbeliket, amikben gyakran még mozdulni sem bírtak egyedül a hölgyek. Eláruljuk azt is, miért lett egyre magasabb a talpuk, és mit szimbolizáltak.

Képek: Getty Images Hungary, hu.pinterest.comhu.pinterest.comhu.pinterest.comhu.pinterest.com, en.wikipedia.org, de.wikipedia.org, commons.wikipedia.org.

Ezt is szeretjük