Grízes felkar: így tüntesd el a kellemetlen fehér pörsenéseket

Sokan szenvednek a grízes, érdes bőrtől, hivatalosan keratosis pilaristól.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Sok embernek ismerős lehet a probléma, a felkaron, súlyosabb esetben az arcon vagy a mellkason megjelenő piros pörsenések, melyeket fehér faggyúgöböcskék tarkítanak. A betegség neve keratosis pilaris.

Szerencsére otthon elég jól diagnosztizálható, és rendszeres ápolással el is tüntethető ez az esztétikai probléma.

Grízes felkar - mi okozza?

A durva, érdes bőrt és a kis faggyúpöttyöket az okozza, hogy a bőr nem hámlik le rendes ütemben, az elhalt hámsejtek ottmaradnak a bőrön és a pórusok eltömődnek. Mivel jellemzően a száraz bőrtípusúakat sújtja, általában nem gyulladnak be. A probléma valószínűleg örökletes, és szorosan összefügg a bőrtípussal. Egyes időszakokban javulhat a helyzet, például nyáron, majd ismét visszatérnek a tünetek. Szakértői vélemények szerint hormonális okai is vannak a keratosis pilaris kialakulásának, és terhesség alatt akár meg is szűnhetnek a kellemetlen tünetek.

Mit tehetsz grízes felkar ellen?

Sajnos nincs olyan módszer, amivel végleg eltüntetheted az idegesítő pörsenéseket és gombócokat, csak úgy, ha állandóan kezeled, de szerencsére ez nem jelent nagy munkát. Fontos, hogy ne kapargasd a bőr felszínét, bár a legtöbben ennek nem tudnak ellenállni, mert hegesedhet az apró pattanások helye, ami még csúnyább bőrképet eredményez.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legjobb módszer az eltüntetésükre a hámlasztás és a hidratálás kombinációja. A hámlasztást végezheted szizálkesztyűvel, luffaszivaccsal, illetve különböző savas hámlasztókkal, például AHA- vagy BHA-savval. Az első kettő fizikai úton távolítja el az elhalt hámsejteket, de mikrosérüléseket okozhat, amin keresztül baktériumok juthatnak a bőrbe. Időlegesen jó megoldás, de hosszú távon a legtöbb szakember a kémiai hámlasztást javasolja. Erre legjobb a szalicilsav, 2%-os oldaltban, több cég is forgalmaz ilyen terméket, amit a száraz bőrre kell felvinni. Eleinte érdemes kétnaponta, majd naponta, ha a bőr már hozzászokott. Hámlasztás után mindenképpen hidratálni kell a bőrt.

7 testrész, ahol hamar látszik az öregedés

Nézegess képeket!

Elolvasom

Harangvölgy Anna, a Harangvölgyi Anti-Aging Institute vezetője elmondta, hogy a különböző hámlasztó kezelésekkel nagyon jó eredményeket lehet elérni, a problémára az enzimes hámlasztást, illetve a mikrodermabráziót ajánlotta. Ha szakavatott kezek végzik a kezeléseket, akkor akár hónapokra szóló tünetmentességet is el lehet érni.

A hámlasztást ősszel érdemes végezni, hiszen fényérzékennyé teszi a bőrt. A kozmetikus felhívta a figyelmet arra, hogy a hűvösebb, szelesebb időszakban, amikor hosszú ujjút viselünk, romolhat a helyzet, ahogy a vitaminhiány sem tesz jót a bőrnek, ezért az őszi-téli időszakban különösen oda kell figyelni a megfelelő ápolásra.

Ezt is szeretjük