Egészen őrült fogszépítő szokás terjed a neten: a fogorvosok szerint borzasztóan káros

Egyre többen próbálják otthon kiegyenesíteni fogaikat, de a fogorvosok óva intenek az őrült ötlettől.

Fogreszelés körömreszelővel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

Rengeteg őrült szépségpraktika terjed az interneten, és mindig felbukkan egy-egy újabb meghökkentő trükk. Volt, hogy a vloggerek ragasztóval szedték ki a mitesszereiket az orrukról, vagy szájukat ragasztották fel, hogy dúsabbnak tűnjön. De néhányan ajánlottak már erős wasabit a pattanásokra, és az is előfordult, hogy körömlakkot javasoltak ajakherpeszre.

Most ismét egy abszurd és káros ötlet söpört végig a közösségi oldalakon: egyre többen igazítják egyenesre fogaikat körömreszelővel. Az orvosok érthető módon mindenkit óva intenek ettől.

Fogszépítés körömreszelővel

A megdöbbentő trükk a népszerű TikTok-felhasználóktól ered, és bár például az egyik fiatal lány, Mia Dio hashtagben jelezte, hogy valójában nem igazán csiszolt le a fogaiból, ez másokat nem tartott vissza attól, hogy tényleg megtegyék. Videója alatt rengeteg kommentelő jelezte, hogy már gondolt erre a fogszépítő technikára, de egészen eddig nem merte bevállalni.

Az influenszerek hatására számos hasonló felvétel és poszt született, a fiatalok sorra igazítják ki így két első foguk alját, ha az kissé recés, vagy nem tökéletesen egyforma, egyenes. Különböző, lehetőleg minél durvább, érdesebb reszelőket használnak, a folyamat hangját pedig végighallgatni is szörnyű a videókon. A legtöbben odáig vannak a meredek ötletért, és sajnos sokan azt is írták, milyen hatásos volt, milyen szép lett a mosolyuk. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A fogorvosok szerint rendkívül káros

Ha az ember egy picit is belegondol a dologba, hamar rájöhet, hogy miért borultak ki a trükkön a fogorvosok, és miért ellenzik annyira. Dr. Chad Evans azt hangsúlyozta, hogy ez egyáltalán nem olyan, mintha az ember a körmeit reszelné: a fog lecsiszolt része már nem nő vissza, így durva, helyrehozhatatlan károsodás jön létre, és lerövidül az élettartama. Dr. Z. Mackie pedig kiemelte, hogy a zománc sérülése miatt a fogak rendkívül érzékennyé válhatnak - egy lány pontosan erről számolt be, miután kipróbálta a procedúrát. Mindezek mellett, ha valaki túl sokat dörzsöl le így a fogából, lehet, hogy drága koronára lesz majd szüksége, hiszen máshogy nem hozható helyre a probléma.

fogreszeles FB
Fotó: YouTube, TikTok

A szakértők senkinek sem ajánlják a veszélyes trükköt, inkább azt tanácsolják, hogy ha valaki még tökéletesebbé szeretné tenni mosolyát, akkor keressen fel egy szakembert, aki hozzáértéssel, szaktudással és a megfelelő eszközökkel igazíthatja ki a fogakat.

Káros szépségtrükkök, amiket ne próbálj ki

Az interneten szinte megszámlálhatatlan mennyiségű szépségtrükkre bukkanhatsz, melyek a legkülönbözőbb bőrgondokra ígérnek gyors, hatékony megoldást. Érdemes azonban jól megfontolni ezek alkalmazását és alaposan utánajárni a tanácsoknak, főleg akkor, ha szokatlan hozzávalókat javasolnak bennük. Nem ritka ugyanis, hogy olyan kencéket ajánlanak szuper módszerként, melyek valójában károsak a bőrre. A következőket semmiképp se próbáld ki, mert kellemetlen, fájdalmas következményekkel járhatnak.

A neten hatásos szépségtrükként ajánlják, pedig igen káros: 5 kence, amit soha ne használj az arcodra

Rengetegen extra gyors és hasznos megoldáskén javasolják őket, pedig irritációt, gyulladást és pattanásokat is okozhatnak.

Elolvasom
Ezt is szeretjük