A fiatalság titka
2. rész
Cikkünkből megtudhatod, hogy mi okozza az öregedést, a ráncokat, a leépülést, és azt is, hogy mit tehetsz azért, hogy sokáig fiatal maradj és a fentiek elkerüljenek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Oxigéngyökök, a fő bűnösök

Az életkori sajátosságok egyik legnevesebb európai kutatója, a zürichi biokémia professzor, dr. Christoph Richter szerint az öregedés folyamatának legfőbb kiváltói a mitokondriumokat károsító agresszív oxigénvegyületek, pl. hidroxilgyökök.

Egy texasi kutatócsoport géntechnikai módszerekkel kitenyésztett egy légyfajtát, mely nagy mennyiségben két olyan enzimet termel, amelyek gátolják a hidroxilgyökök képződését.

A védőenzimeknek köszönhetően ezek a legyek 30-40 %-kal hosszabb életűek, mint egyszerű társaik. Emberre vonatkoztatva ezek az adatok azt jelentik, hogy a várható élettartam 75 évről 105 évre emelkedhetne.

Richter professzor egereken továbbfejleszti a kísérletet, hogy a védőenzimek ne a sejtben elszórva legyenek jelen, hanem kizárólag a mitokondriumokban koncentrálódjanak. A génmanipulációval szemben azonban felmerülnek bizonyos etikai kifogások is.

Egyszerűbb módszerek

Szerencsére akadnak mindenki által kivitelezhető, veszélytelen eljárások is. Fontos a helyes életvitel. Ne dohányozz, ne fogyassz sok alkoholt, aludj eleget, fordíts kellő időt tested karbantartására, mozgásra. Ezeket az intelmeket mindenki jól ismeri. A tudomány bebizonyította, hogy így jelentősen meghosszabbítható az élet.

Ugyancsak fontos szerep jut a táplálkozásnak, főleg az antioxidánsoknak, melyek megakadályozzák az oxigéngyökök káros hatásának érvényesülését. Antioxidáns többek között a C és az E vitamin, a glutathion nevű sejtvédő enzim és a szelén.

Táplálkozz változatosan, fogyassz egyszerre kis mennyiséget, mert kevesebb kalóriával tovább élhetsz. Patkányokon végzett kísérletek bizonyítják, hogy azok az állatok, amelyek a normál mennyiségű táplálék 60 %-át kapják, 40 %-kal hosszabb életűek, mint azok a társaik, akik annyit ehetnek, amennyi csak beléjük fér. Az alacsonyabb kalóriatartalmú ételekkel táplált patkányok körében ritkábban jelentek meg a kor előrehaladtával jellemzően kialakuló betegségek.

A sorsdöntő kérdést azonban előbb-utóbb mindenkinek saját magának kell megválaszolnia: szeretném megérni az öregkort? Mindvégig fitt akarok maradni? Ital és cigaretta nélkül, korgó gyomorral is?

Késsel-villával a fiatalságért

Táplálkozási egyszeregy magas kort megélt emberektől:

  • vegyes táplálkozás, sok gabonaféle és tejtermék, gyümölcs és főzelék,
  • kevés zsír,
  • rendszeres étkezések, főétkezés délben,
  • 1-2 liter folyadék naponta (alkohol semmi, vagy csak nagyon kevés),
  • semmi dőzsölés, a problémát ne fojtsd evésbe

Jobb a természetes

Ha helyesen élsz, nincs szükséged a sokat vitatott, veszélyessé váló, kívülről bevitt hormonokra. Megtermelheted ezeket magad is.

Melatonin

Különösen sokat vehetsz magadhoz banánnal, paradicsommal. Nagy lendületet adhatsz melatonin-termelésnek, ha világos helyiségben, napsütésben, de legalábbis nappali fénynél eszel. Pozitívan hat a rendszeres életvitel is, ha mindig azonos időben kelsz és fekszel, illetve étkezel. Fontos, hogy eleget aludj, mert a melatonin csak sötétben termelődik! Este nincs helye semmi stimulálószernek, mint kávé, fekete tea, csokoládé.

Növekedési hormon

Ha eleget mozogsz, erőteljesebben termelődik. Egyes tudósok véleménye szerint a rendszeres testedzés erősítő és fiatalító hatása éppen e hormon megnövekedett termelődésére vezethető vissza.

Ösztrogén

A nők rosszul teszik, ha a változás éveiben vagy utána erőszakos diétával mindenáron szuperkarcsúvá akarnak válni. Az ösztrogén ugyanis – többek között – a zsírszövetben termelődik, s akinek ez nincs, ösztrogénben sem bővelkedhet. Néhány ma még vitatott kutatási eredmény szerint bizonyos élelmiszerek fogyasztása (pl. szójakészítmények: tofu, szójatej, búzakorpa, gyümölcs és nyers zöldség) fokozza az ösztrogéntermelést.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin májusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Kövek a gyógyításban
A húgyúti betegségek lelki okai
Lisztérzékenyek étrendje
Gyógynövények allergiásoknak
Hízlaló gyógyszerek
A hűtlenség áldozatai
Karcsúsító ételek
GI-diéta

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Puffasztók és apasztók »

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük