Baj, ha a szemfesték a szembe kerül? Íme, a válasz!
Sokszor megesik, hogy a szemfesték lepereg, és a szembe kerül. Eláruljuk, probléma-e.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha napi szinten sminkeled magad, elkerülhetetlen, hogy időnként festék jusson a szemedbe.

Az ezzel járó szúró, égő, viszkető érzés önmagában is elég kellemetlen, de ha nem vagy elővigyázatos, hosszú távon akár komoly problémákkal is szembe kell nézned. Így kerüld el a bajt!

Festék a szemben

A szemfestékek alapvetően nem okoznak irritációt a szembe jutva, legalábbis, ha összetevőiben nézzük őket. Nyilván vannak kivételek, amikor valaki érzékenyen reagál egy bizonyos alapanyagra, de ez azért nem általános tendencia. Ugyanakkor a lepergett szemfesték nem feltétlenül tesz jót a szemnek.

A kellemetlen érzésen túl, hogy valami idegen anyag került a szemedbe, szúró és égő érzés is jelentkezhet, illetve a viszketés sem kizárt. Ilyenkor beindul a könnyezés, ami elméletileg kimossa a szemből az idegen testet, de ha mégsem, akkor az könnyen gyulladást okozhat. Különösen igaz ez akkor, ha piszkos kézzel próbálod kiszedni a szembe jutott festékmaradványt, vagy sokat dörzsölöd a szemed.

Így előzd meg!

A smink két dolog miatt pereg le: a rossz minőség és a nem megfelelő tisztán tartás miatt. Előbbit nagyon egyszerűen kerülheted el, lehetőleg nézd meg, milyen termékeket teszel a kosaradba.

Nyilván az ár fontos tényező, de próbálj úgy gazdálkodni, hogy az adott termék a lehetőségeidhez képest a legjobb választás legyen. Nézd meg a kozmetikumok összetevőit, és válassz aszerint, melyik tartalmazza a legkevesebb adalékanyagot, melyik hipoallergén.

Óvd a bőröd tőlük!

A megfelelő arcápoláshoz feltétlenül ismerned kell a kozmetikumok legkárosabb összetevőit.

Megfelelő tisztán tartás alatt az arc, a szemhéj és a szempillák megtisztítását értjük - sohase feküdj le úgy este, hogy előtte nem mosod le a sminked. A szempillán megülő festékmaradványok ugyanis idővel elkezdenek lehullani, a szembe jutva kellemetlen érzést okozhatnak, nem beszélve arról, hogy a szempilláid is letörhetnek.

Emellett fontos az is, hogy figyeld a kozmetikumok szavatosságát, mert a lejárt szemhéjpúder, szempillaspirál bizony hamar lepereg - és ez még a jobbik eset. Ha érzékeny a bőröd és a szemed, akár viszketést és gyulladást is tapasztalhatsz mindkét területen.

Megpróbálhatod kiszedni

Ha a festékmaradvány láthatóan megült, és nem idegenkedsz attól, hogy belenyúlj a szemedbe, akkor megpróbálhatod kiszedni. Ehhez először is moss kezet, nehogy valami más baktérium is bekerüljön a körforgásba, majd egy zsebkendőt nyiss szét, és óvatosan próbáld meg kipiszkálni a nem odavaló dolgot.

A legjobb, ha közben a másik kezeddel az alsó szemhéjad lehúzod, és megpróbálsz pislogás nélkül felfelé nézni.

Ezt is szeretjük