Virtuális plasztikai sebészként működik a FaceApp: miért borzasztóan káros az alkalmazás?

Egyre elterjedtebbek az arcot szerkesztő appok és filterek: káros hatásai is vannak.

GettyImages-1178783246

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

A közösségi média minden eddiginél több lehetőséget ad arra, hogy az ember összehasonlítsa magát mással - egy 2020-ban készült felmérés alapján naponta átlagosan 95 millió fotó és videó készült az Instagramra.

A tökéletesre szerkesztett képek azt a benyomást keltik az emberben, hogy - a közösségi média felületein -, mindenki átlagon feletti szépség. Miközben sokszor ezek az arcok nem is léteznek, csak a technológia előrehaladottságának hála természetesnek tűnhetnek még a filterek is. Mindenki számára veszélyes lehet ez az illúzió, de különösen a tinédzserek sínylik meg, mert legtöbbjüknek még kialakulóban van testképe, énképe és önbizalma. 

Virtuális plasztikai sebészként működik a FaceApp

A FaceApp egy mobilra letölthető alkalmazás. Segítségével egyetlen kattintással megtudhatod, hogyan néznél ki öregen vagy éppen fiatalon. Ez eddig jó mókának is tűnik. Azonban az egyik funkciójával - amire elő kell fizetni -, arcod "hibáit" is kijavíthatja az alkalmazás, mégpedig a jelenlegi plasztikai sebészet és szépség "elvei" szerint.

106510276 169055651430060 1344462870942083145 n (1)

Ezért van annyi hasonló arc Instagramon és TikTokon. Sokszor nem azért, mert tényleg mindenki ennyire "gyönyörű". Egyszerűen rátesznek egy filtert a képeikre, és a veszélyes az, hogy sokszor ez nem is feltűnő: a mai technológiának hála természetesnek tűnik a valóságban nem is létező arc. 

A közösségi médiák algoritmusait úgy alkották meg, hogy beszippantsák a használóikat. Fogyasztásra ösztönöznek, a felületek gyakori görgetését: önkéntelenül is összehasonlításhoz vezethetnek, és a késztetéshez, hogy a felhasználó maga is minél csillivillibb tartalmakat gyártson. 

Ez egy olyan ördögi kör, amelyet már számos tanulmány összefüggésbe hozott a depresszióval, a testképzavarral, fokozódó szorongással. A helyzeten tovább rontott a FaceApphoz hasonló szépségszűrők feltalálása.

Ezek a képszerkesztő alkalmazások egy pillanat alatt feljavítják a rossz minőségű fotókat: az eredetileg fényszűrőkkel és kivágásokkal rendelkező szerkesztési lehetőségek elmentek odáig, hogy teljesen megváltoztatják az emberek megjelenését: kisimítják a bőrt, eltüntetik a karikákat a szemek alatt, felemelik az arccsontot, összeszorítják az arcot. Mindezt néhány kattintás alatt.

121003510 116575010056673 4000382197305568614 n

2018-as kutatások kimutatták, hogy a sebészek 55%-át olyan páciensek látogatják, akik plasztikai beavatkozást szeretnének, mégpedig azért, hogy jobban fessenek képeiken, és hasonlítsanak arra a "tökéletes arcra", amit a FaceApp is "teremt" a számukra. Az eredmények azt is kimutatták, hogy a filterezett képek átütő ereje rendszeresen idéz elő testképzavart.

- Megváltozott a közgondolkodás. Egyre több ember választja a botoxot és töltőanyagokat, hogy hasonlítsanak a képre, amit a filterek és képszerkesztő alkalmazások alkotnak számukra. És ez a jelenség kezd mindennapossá válni - nyilatkozta Paul Nassif plasztikai sebész. 

A fotószerkesztő alkalmazások, amik tömegesen elterjedtek a FaceApp mellett, a Facetune és a B612.

Ezek az alkalmazások az emberek bizonytalanságát használják ki. Eszközöket kínálnak arra, hogy saját maguk által "hibásnak" minősített tulajdonságaikat, testrészeiket elfedje vagy kiemelje, kicsinyítse vagy nagyítsa. A FaceApp lényegében a világ virtuális plasztikai sebészévé vált.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A jelenség mentális hatásai ellen úgy lehet védekezni, ha tudatosítod, hogy a tökéletes arcok a valóságban nem léteznek. Innentől kezdve nem fogsz csodálkozni vagy meglepődni azon, miért néz ki annyival jobban mindenki az interneten, mint az utcán. Kutatások szerint a média fogyasztói elsősorban "álomvilágot" keresnek, nem pedig a valóságot. Így érdemes ezt tudatosítani is, és ekképp kezelni. 

Az időnkénti digitális detox jót tehet ettől függetlenül is, aminek része lehet akár az időkorlát, akár a közösségi appok ideiglenes letörlése. A témában ajánlott Catherine Price Digitális detox című könyve, illetve a Társadalmi dilemma (Social Dilemma) című dokumentumfilm a Netflixen, Jeff Orlowski rendezésében.

Gyönyörű menyasszonyok a múltból

Az unokáik büszkén osztották meg a nagymamáikról készült képeket, amik a nagy napon készültek.

Gyönyörű menyasszonyok a múltból - Akár modellnek is elmehettek volna ezek a nagymamák

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük