Belebetegszik az ember abba, amit a tükörben lát - A testdiszmorfiás zavar veszélyei és okai
Kevesen ismerik a problémát, pedig súlyos következményekkel jár. A testdiszmorfiás zavar a betegek életének minden területét tönkreteszi.

no tukor elott
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos igen sokan vannak azok, akik elégedetlenek a külsejükkel vagy testük egy részével, és ha tehetnék, szívesen változtatnának rajta. Persze a legjobb az lenne, ha mindenki megszeretné önmagát, de egy kis elégedetlenség még nem jelent hatalmas problémát. Előfordul azonban, hogy a jelenség valóban kórossá válik, és az egész életet megnehezíti.

A testdiszmorfiás zavar fogalma nem újkeletű, mégis viszonylag kevesen ismerik annak ellenére, hogy egyre gyakoribb. De mit is jelent ez pontosan? Mi számít kórosnak, és milyen következményei vannak? Ennek jártunk utána.

A testdiszmorfiás zavar jelensége

A zavar esetén az ember megszállottjává válik a testének, illetve a vélt vagy valós tökéletlenségének. Órákat tölt a tükör előtt ezt nézegetve, ezen aggódva, és belebetegszik abba, amit ott lát. Úgy véli, a hiba - amit gyakran csak ő vesz észre - mások figyelmét is felkelti, ezért állandóan ezen rágódik, és mindent megtesz azért, hogy elrejtse környezete elől.

Az ebben szenvedők sokszor olyan drasztikus lépésekre szánják el magukat, amik akár az egészségükre is károsak. Például gyakori, hogy egy kényelmetlen testtartásba kényszerítik önmagukat azért, hogy ne látszódjon vélt deformitásuk. A legtöbben az orrukkal, a hajukkal, az arcukkal vagy a bőrükkel elégedetlenkednek, azonban igazából a test bármely területére kiterjedhet a probléma.

Az esetek nagy részében egyébként általában egy egészen apró szépséghibát nagyítanak fel, de az is előfordul, hogy csak ők látják problémának valamelyik külső jegyüket. Jellemző szokásaik közé tartozik, hogy rengeteget állnak a tükör előtt, vagy éppen pont ellenkezőleg, szinte rettegnek tőle, és amikor csak tudják, kerülik őket. Nem engednek képet készíteni magukról, folyton visszaigazolást várnak másoktól, állandóan megérintik tökéletlenségüket, vastag sminkkel rejtegetik arcukat, vagy éppen betegesen sokat edzenek. Sokan közülük szinte álladóan orvoshoz járnak, hogy megpróbáljanak megszabadulni vélt hibáiktól.

A cikk az ajánló után folytatódik

A betegség kiváltó okai

A testdiszmorfiás zavar tünetei alapján a kényszerbetegségekhez hasonlít a leginkább, kialakulásának pedig számos oka lehet. Neurológiai, biológiai, genetikai és környezeti hatások miatt is létrejöhet, de a gyermekkori tapasztalatok, traumák is közrejátszhatnak benne. A negatív, bántó megjegyzések, kritikák is előhozhatják ugyanúgy, ahogy a súlyos önbizalomhiány és az önértékelési problémák. A társadalmi nyomás, az irreális elvárások és az interneten látható, erősen retusált, manipulatív fotók egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy valakinél felüsse a fejét a probléma. A szorongás és a depresszió megléte súlyosbítja a helyzetet, ezek viszont később, a zavar hatására is felüthetik a fejüket.

Az élet minden területén veszélyt jelent

A betegség az emberek életének minden apró részletére rányomja a bélyegét. Mivel szinte megszállottan foglalkoznak vélt tökéletlenségeikkel, állandó szorongásban, boldogtalanságban töltik mindennapjaikat. Utálják saját testüket, úgy vélik, hibájuk miatt nem szerethetők, ezért visszahúzódóvá válnak, és nem szívesen kerülnek kapcsolatba másokkal. A párkapcsolatok és a barátságok kialakítását így ellehetetleníti a zavar, de a már meglévő viszonyokat is könnyen szétrombolja. Előfordul, hogy teljesen elszigetelik magukat másoktól, nem tudnak koncentrálni, karriert építeni. Szorongásuk egy idő után depresszióval vegyül, és téveszmévé válik, és később könnyen társulnak hozzá evészavarok, alkohol- vagy drogproblémák is.

A kutatások szerint az ebben szenvedők 22%-a abbahagyta az iskolát, egyharmaduk nem hagyja el az otthonát, 45-80%-uknak megfordult már a fejében az öngyilkosság gondolata, 24%-uk pedig már meg is próbált véget vetni az életének.

A testdiszmorfiás zavar tehát igen veszélyes, könnyen tönkreteheti az ember egész életét - ezért is fontos a felismerése. A betegekben azonban igen ritkán tudatosul, hogy milyen súlyos problémával néznek szembe, ezért a családnak vagy a közvetlen környezetnek is fontos figyelnie és segítséget kérnie. Általában a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés bizonyul a leghatékonyabbnak, de persze egyéntől és az állapot súlyosságától is függ, mit javasolnak a szakértők.

Meztelenre vetkőztek, hogy megmutassák, milyen az igazi női test

Az internetet egy különleges és bevállalós fotósorozat járta be, melyen összesen 56 nő dobta le a ruháit, és pózolt csillámba mártott testtel egy mozgalom keretén belül. Fontos céljuk és üzenetük volt a képekkel annak ellenére, hogy néhányan először rettegtek a feladattól.

Ezt is szeretjük